ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

ЖК "СТЕЛА БОЯНА"

ИНВЕСТИТОР:

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Милена Петрова

АРХИТЕКТ:

АРТЕКС ПРОЕКТ ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

ЛУКСОЗЕН ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС СТЕЛА БОЯНА
ул. „Даскал Стоян Попандреев”, квартал „Бояна”

ОПИСАНИЕ
СТЕЛА БОЯНА е жилищен ансамбъл от три сградни тела, уелнес център, класическа ротонда и вътрешен парк. Архитектурният  замисъл откликва на благодатния терен в полите на Витоша с вдъхновение и артистизъм, овладени от фино чувство за мярка. Създаденото вкоренява, вписва и напластява, че хармоничният живот е невъзможен без ежедневното съприкосновение с красивото и възвишеното и доказва за пореден път изкуството на  АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ  да проектира, реализира и поддържа своите сгради и комплекси със съзнанието за благородната мисия на архитектурата, с уважение към средата и обитателите.  

Контекстът направлява креативността, а тук нейната задача е да събира непринудено човека и природата. Зеленият пояс, маркиращ територията на СТЕЛА БОЯНА, е и органичен заглушител на нежелани шумове, и плавен преход към безукорно поддържана растителна среда: внимателно съхранена от терена и обогатена със селектирани видове. Тук „комплекс със специален достъп“ не значи „затворен“. Напротив, той отваря към красотата, отвежда погледа към зеленината и висините, стимулира желанието за общуване и наслада от живота.

Разположението на сградните тела оптимизира тяхната ослънченост и динамизира гледките. Всяко жилище в СТЕЛА БОЯНА има панорамна визия към планината или града, изпълнявайки това желание на днешния клиент, което най-бързо се изкачва в списъка на изискванията: вълнуващия изглед. Същевременно така се оформя вътрешният парк с неговия характерен наклон, породил находчиви ландшафтни решения. Стъпаловидното слизане до най-високата точка до долу отвежда към закрития басейн, фитнеса, парната баня. Тяхното разполагане, както и френските прозорци на зоната, осигурява естествено осветление през значителна част от денонощието. Не забравяйки, че архитектурата е синтезът на материи, обеми и светлина, екипът е търсил и оптималния достъп на слънцето, и ефекта на светлинния дизайн на парка и споделените площи.  

Предпочетена е сдържаната палитра на фасадите, за да подхожда на всепроникващата зеленина и синевата. Това са нюансите на естественото: камък и светлина. Подчертаното присъствие на стъклото пропуска и отразява слънцето, придава усещане за въздушност на солидните постройки. Взискателността към естетиката, реализирана с най-качествените материали и по най-прецизните технологии, е спазена както за жилищните,така и за най-представителните части на комплекса. С особена грижа и почит към всеки един детайл е създаден входът и стилното фоайе, стълбищните преддверия , входните апартаментни врати, специален е дизайна дори  на звънците на жилищата.

Всички жилища в комплекса са просторни, с увеличена светла височина и внимателно обмислени функционални схеми, които вземат предвид актуални лайфстайл тенденции. Отделени са зоните “ден” и “нощ”, няма  преходи между отделните помещения; кухните са самостоятелни, но с възможност за обединяване с  дневните. За максимален комфорт на обитателите са предвидени камини в дневните на апартаментите, бани към всички спални, обширни гардеробни пространства. Занижените енергийни разходи в апартаментите се дължат на умелото разпределение, на вложените материали и технологии.

С комплекса АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ потвърждава своето разбиране за архитектурна намеса: да не се изчерпва с построяването на сграда. Вместо това: да поеме ангажимент за облагородяването на средата, за извличане на максимума от нейните дадености за пълноценен живот. Комплексният мениджмънт на СТЕЛА БОЯНА, осигуряващ 24-часово обслужване по световни стандарти е израз на непрекъсващия ангажимент на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ към своите клиенти и гаранция, че нищо тук няма да изгуби своята свежест, функционалност и стойност. В съгласие с неизменното кредо на компанията, луксът е немислим без усещането за лекота от живота, свободен от битови грижи.

СТЕЛА БОЯНА е създадена от хора, които искрено вярват, че архитектурата има просветляващо, възраждащо въздействие. В чистите линии на сградите, в избора на пропорции, в дискретната и все пак завладяваща естетика на фасадата се усеща духът на класиката. Може би най-видимият му носител е ротондата,  приковаваща погледите с внушителността и благородството си. Отново в нея е заложен един от символите на комплекса– източник на духовност и положителна енергия. В настилката под купола ѝ се очертава голяма седмолъчна звезда, свързвана с усещането за баланс и подпомагането на процесите на реализация. На ключови места в СТЕЛА БОЯНА са разположени шестнайсетолъчни звезди като положителен енергиен символ, който интегрира вселенския ритъм, любовта и силната воля. Всички архитектурни елементи, портали и обеми са в съгласие с принципите на фън шуй за балансирана и зареждаща среда.

МАТЕРИАЛИ, СИСТЕМИ, ТЕХНОЛОГИИ

Външните ограждащи и вътрешните преградни стени са от висококачествени керамични тухли Wienerberger 25см,  външна топлоизолационна система 24 см заедно с окачената вентилируема каменна фасада и дограма от алуминиев профил Reynaers с прекъснат термомост система CS 86- създаващи параметрите на енергоефективно жилище.

Асансьори
Доставени и монтирани пътнически асансьорни уредби KONE MonoSpace 500. Напълно обновен двигател KONE EcoDisc™, спирачки, система за издигане и структура на кабина, предоставят още по-голям комфорт на возене и по-ниска енергийна консумация. KONE уредбите са с включена опция за автоматично придвижване на асансьора до спирка при отпадане на централното захранване.

Басейн
Изграден басейн за възрастни и детски басейн от фирма “Пи Ес България - Лукс” ЕООД. Луксозни облицовки и настилки по индивидуален архитектурен проект и интериорен дизайн. Монтирана пречиствателна система с технология за забележимо по-високо качество на водата в басейна.
Монтирана обезмъглителна инсталация на датската фирма Dantherm – вентилационна камера с термопомпа.

Сауна и парна баня
Сауна и парна баня, изработена по поръчка от „Понтос Инвест” ООД.
Сауна с отлични технически характеристики, произведена от първокачествен материал от липа лукс. Добавено подгряване на пейката и система за ароматерапия.

Озеленяване и поливна система
Компютърно управлявана автоматична поливна система. Поливането става с точно определено количество вода и по време, решено от специалиста. Обикновено няколко пъти по няколко минути през нощта, което е най-благодатното време за поливане.  
 
Звукоизолация против ударен шум
Монтирана еластична звукоизолационна подложка FONAS 31 - 8мм, за защита от ударен шум над всяка стоманобетонна плоча под замазката на пода на всички жилищните помещения, осигуряваща пълен комфорт на обитаване.