СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Градска среда и ландшафтни паркове > РОТОНДА И ОКОЛНО ПРОСТРАНСТВО В ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ – ФОРУМ

ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНИ ПАРКОВЕ

РОТОНДА И ОКОЛНО ПРОСТРАНСТВО В ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ – ФОРУМ

ИНВЕСТИТОР:

Община Ботевград

КОНСТРУКТОР:

Доц. д-р инж. Людмил Оксанович

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Р.С.Инженеринг ЕООД

АРХИТЕКТ:

A.C.A Архитектурно-строителна асоциация ООД, проф. д-р арх. Калин Тихолов

АДРЕС:

Ботевград
ИНФОРМАЦИЯ

Проектът “Ротонда и околно пространство” в централна градска част „Форум“, гр. Ботевград се изработи по инициатива на Община Ботевград.
    Композиционното решение на площадното пространство включва централно разположена ротонда, към която са насочени радиално ориентирани алеи. По периферията на градската градина има обиколна алея, на която са ситуирани три декоративни чешми с питейна вода и детска площадка. По алеите е изпълнено декоративно осветление и са поставени пейки за сядане.
    Акцентът на композицията - Ротондата - е разположена във водна площ с овална форма разсечена от четири стълбища, които водят до пространството под нейния купол и са естествено продължение на площадните алеи. Във водните площи са изпълнени фонтани с ефектно подводно осветление. Ротондата е съставена от две части – масивна стоманобетонна и ажурна метална част (купол). Масивната част от ротондата е съставена от четири двойки колони с канелюри върху квадратни бази облицовани с гранитни плочи. Върху колоните стъпва антаблеман (стоманобетонна греда) със система с преливник и четири водни завеси. Върху масивната част от ротондата е монтиран ажурен метален купол от неръждаема стомана, който стъпва върху предварително заложени в бетона стъпки.  
Изпълненият проект “Ротонда и околно пространство” вдъхва нов живот и естетика в центъра на Ботевград.

ПРИЛОЖЕНИЯ: