СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни сгради и комплекси > ЖИЛИЩНА ГРУПА ОТ РЕДОВИ ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ

ЖИЛИЩНА ГРУПА ОТ РЕДОВИ ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ

ИНВЕСТИТОР:

Асентив Мениджмънт ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Мират Груп ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Явор Бошнаков

АРХИТЕКТ:

Сектор Арх ЕООД, арх. Атанас Панов

АДРЕС:

гр. София, ул. Майстор Миленко Радомирец № 35
ИНФОРМАЦИЯ

Жилищна група от редови, еднофамилни къщи
гр. София, ул. „Майстор Миленко Радомирец“ No.35 / букви „А“ до „И“

Разположение и подходи:

Жилищната група е разположена в терен с лице към ул. „Майстор Миленко Радомирец“. Улицата е вътрешна за м. „Манастирски ливади“ и е разположена между ул. „Българска Легия“ и „Околовръстен път“, и бул. „България“ и бул. „Братя Бъкстон“. Съседните имоти на северозапад са застроени с нови жилищни сгради, както и нискоетажни, еднофамилни сгради.

Съществува лека денивелация успоредно на улицата, както и от улицата към дъното на имота, на северозапад. Инвестиционните намерения предвиждат нискоетажно, редово застрояване към дъното на имота с възможно най-широк южен двор към всяка сграда.

Оформени са пешеходни и озеленени площи около сградите, в съответствие с функцията и местоположението им.

Жилищната група е съставена от девет еднофамилни къщи. Къщи 1, 3, 5 и 7 са с идентични програма и разпределения, а къщи 2, 4, 6 и 8 са симетрични на тях. Къща 9 е развита на основата на Къща 1, но с разширена, по-богата програма. Сградите съдържат три нива – Сутерен, Партер и 1ви Етаж.
Дворовете са оградени с ажурни огради с ниска монолитна, стоманобетонова част и са допълнени с богато озеленени живи огради.
Основните подходи към сградите, пешеходен и автомобилен, са проектирани откъм ул. „Майстор Миленко Радомирец”. Пешеходните входове са оформени с хлътвания на оградата на дворовете към улицата. Целта е да се постигне необходимата за еднофамилните къщи интимност, без да се влияе на силуета на улицата. Така освободените пространства от друга страна могат да бъдат използвани по своеобразен начин от живота на вътрешнокварталната улица като бъдат оборудвани с пейки за сядане или по друг подобен начин. Пешеходният вход към всяка къща е маркиран с широка покрита тераса.

Автомобилният достъп до сградите е организиран по външна, полегата рампа и вътрешна улица, към която са разположени входовете към гаражите и сутерена на всяка от къщите. В ежедневието се предполага, че именно тези входове ще бъдат по-натоварени. За да се повиши естетическото им качество, входовете на гаражите са сепарирани с озеленени „джобове“ между сградите. Партерното ниво на сградите да излиза директно на нивото на южните дворове, а нивото на гаражите – на вътрешната, автомобилна алея на имота.

Дворовете и прилежащите алеи и тротоарните зони на улиците около комплекса са богато озеленени, като е предвидена автоматизирана поливна система с водочерпен кладенец и буферен резервоар.


Функционално съдържание на индивидуална къща:

Сутеренно ниво на кота -2.80 със застроена площ 145 кв.м:

- гараж за два автомобила;
- преддверие;
- стълбище;
- техническо помещение;
- склад

Към програмата на сутерена на къща 9 са добавени и помещения за гости, достъпни от предверието на етажа. Ателието за гости притежава пълна програма за удобно пребиваване на гост, голямо дете или възрастен родител. Предвиден е богат контакт с околното озеленено пространство на страничния двор.

Партерно ниво на кота ±0.00 със застроена площ 147 кв.м:

- дневна зона;
- зона камина;
- зона кухня и трапезария;
- стълбище;
- коридор;
- санитарно помещение;
- покрита тераса с външна камина.

Дневната е решена като еднообемно пространство с трапезарията и зоната на камината, което допринася за богатото усещане на тези помещения. Зоната на камината е с по-голяма височина, остъклена на север и юг с витрини от пода до тавана, за да придаде чувство на безкрайност на обема и да внесе максимално количество слънчева светлина.

В допълнение към програмата на останалите къщи на това ниво на къща 9 е предвидена още една спалня със самостоятелна баня.

Първи етаж на кота +3.40 със застроена площ 91 кв.м:

- родителска спалня с прилежащи баня, тоалетна и балкон;
- две детски спални;
- баня;
- етажен коридор към стълбище.

Над стълбището са предвидени покривни прозорци за горно осветление. Стълбището, коридорът и баните са разположени в по-ниската част на скатния покрив, а основните помещения се възползват от по-голямата височина на другата му страна.

Конструктивно решение и материали:

Конструкцията на сградите е монолитен стоманобетонен скелет. Плочите са безгредови, като в тях са интегрирани хоризонталните трасета за окабеляване на помещенията. Покривите са едноскатни (над основния сграден обем) и плоски (над допълващите обеми), със смесена конструкция – метално-дървена, като са предвидени пожарозащитни покрития с продукти по система на КNAUF за окачени тавани и таванни обшивки от клас на горимост А2.

Материалите за външните довършителни работи са подбрани с оглед на съвременната визия на сградите. В сградната обвивка са приложени следните основни строителни системи:
Вентилируема фасада и покрив с метална обшивка на стоящ двоен фалц от горещо-поцинкована стоманена ламарина RUUKKI с дебелина 0.5мм, минимално цинково покритие 275 гр./кв.м и матово релефно полиуретаново покритие с дебелина 50 микрона. Фасадният пакет съдържа дървена подконструкция, топлоизолация от минерална вата с дебелина 12см, паропропусклива климатична мембрана и свободновентилируем въздушен слой с ширина 50мм. В изпълнението на покривния пакет слоят  топлоизолация е 18см, предвидена е пароизолационна преграда в състава на противопожарната обшивка под дървената конструкция. При преходите между фасадните равнини и при фасадни отвори са осигурени вентилационни шлицове защитени с мрежа срещу насекоми;
Вентилируема дървена обшивка от линейни елементи от дъб масив с предварителна обработка с масло за външни условия. В състава си фасадният пакет включва още: дървена подконструкция, топлоизолация от минерална вата с дебелина 12см. Фугите между дървените летви са отворени и през тях в ролята на климатична мембрана и декоративен фон на дървената обшивка прозира паропропусклива мембрана с черен цвят DuPond Tuvek® UV Facade;
Фасадната дограма е от алуминиеви профили с прекъснат термомост, система Reynaers CS77 с праховонанесено системно релефно покритие. Дограмата е остъклена с двукамерни стъклопакети със стъкла Guardian ExtraClear, като за външното е предвидено селективно покритие Guardian SunGuard HS SN 70/37, а за вътрешнoто – нискомесийно Guardian ClimaGuard Premium. Стъклопакетите са фабрично затворени в газова среда със съдържание на аргон 90%, приложени са дистанционери топъл кант. Комбинираният коефициент на топлопреминаване на фасадните дограми варира между 1,09 и 1,30 W/m2K, в зависимост от размерите и наличието на отварями крила. Вътрешното стъкло на всички стъклопакети е ламиниран стъклен панел с цел допълнителна шумозащита и безопасност;
Покривните прозорци са моторизирани Velux с двукамерни стъклопакети, с интегрирани външни слънцезащитни щори;
Ниската част на сградите е комбинация от облицовка от технически порцелан и термофасадна система с ефективна топлоизолация ЕPS с дебелина 12см, по системи на BAUMIT и облицовъчен материал Cerdisa Neostone Anthracite;
Външните парапети са стъклени самоносещи;
За повишаване на комфорта във външната зона барбекю на ниво партер е предвидена подвижна стъклена преграда по система Dorma HSW-G.;
Фасадните и вътрешните преградни стени са от системи с кухи керамични тела Wienerberger Porotherm. Подовете на помещенията в сутерена са шлайфана бетонова настилка. В състава на подовете на партерно ниво е включено водно подово отопление, а финалната настилка е трислоен дървен паркет. Подовете на етажното ниво са завършени с мокетна настилка.
Вътрешните довършителни работи включват предстенни обшивки и шахтови стени и окачени тавани по системи на KNAUF, гипсови мазилки и шпакловки по системи на Rofix и финално боядисване с OIKOS боя на водна основа, и настилки и облицовки от материали на Serenissima, Dekostock и Momodesign.
Частично – във входната зона на къщата на ниво партер навлиза дървения таван от зона барбекю, а над партерното общо пространство е предвиден окачен таван, по система STO с комплексно акустично и декоративно покритие StoSilentTop.
Неподвижното обзавеждане на къщата включва мебели и облицовки от MDF с покрите от полиуретанов лак и естествен фурнир.
Санитарната керамика е Catalano, със структури за вграждане на Grohe.
Решение на дворните инсталации:

За комплекса са предвидени и изпълнени всички необходими водопроводни, канализационни, дренажни, газопреносни и електрически трасета, вкл. поливна система с водочерпен кладенец и буферен резервоар, централизирани системи за видеонаблюдение и охрана, и спътникова телевизия.

Решение на сградните инсталации:

В къщите е предвидена комплексна система за сградна автоматизация на основата на AMX/KNX модули, интегрираща управлението на отоплителната, охладителната система на сградата, системите за сигурност, осветлението и управлението на мотиризираните гаражна врата и покривно остъкляване.

Хоризонталните електроинсталационни трасета са прокарани през сградната конструкция през проходни кабелни тръби.

Управляващите панели на системата за автоматизация са KNX панели и термостати, както и ключовете и контактите в къщата са Merten/Schneider System M.

Осветлениeто на къщата е комбинация от индиректно LED осветление и акцентни осветителни тела на Foscarini, Dekko и Wolfram.

В стените на дневната зона на къщата е интегрирана централна озвучителна система с оборудване от Cabasse.

Топлинния и охладителния център на сградата, разположен в техническото помещение в сутерена с възможност за модулно интегриране на различни енергоизточници – нискотемпературна термопомпа въздух-вода DAIKIN Altherma, газов котел Viessmann Vitodens. Подовото отопление на партера се обслужва от помпена група на Oventrop, на покрива на къщата е разположена соларна система от 4 колектора на Oventrop. Приложен е мултифункционален бойлер на Rotex с обем 500l, осигуряващ битовата гореща вода за къщата и подпомагащ нискотемпературната част на сградната инсталация.

Отоплението на ниво партер е с водно подово отопление, а в останалите етажи – с радитатори и отоплителни лири. Охлаждането се осигурява чрез нискотемпратурната термопомпа със стенни и канални конвектори DAIKIN в зона дневна и спалните помещения.

В интериорното решение на дневната зона е интегрирана газова камина Italcero Venezia.


Технико-икономически показатели на комплекса:

Площ на имота:                3 680 кв.м
Застроена площ:                1 358 кв.м
Обща площ със сутеренни нива:    3 262 кв.м
Брой еднофамилни къщи:        9