СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ, ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

ОСТРОВ "СВЕТА АНАСТАСИЯ"

ИНВЕСТИТОР:

Община Бургас

КОНСТРУКТОР:

Част« Конструктивна»- инж. Галина Андонова и инж. Красимир Киров, част «ХТС» - инж. Росица Първанова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Kонсорциум "Анастасия инженеринг" ДЗЗД

АРХИТЕКТ:

Фрибул ООД

АДРЕС:

остров "Света Анастасия", Община Бургас
ИНФОРМАЦИЯ

Местоположение: Манастирският комплекс на остров „Св.Анастасия“ се намира в югоизточната част на Бургаския залив, на около 6 км. от гр.Бургас.

История: С декларирането в Д.В. бр. 39 през 1973. манастирския комплекс „Света Анастасия” получава статут на художествен паметник на културата от национално значение. През ноември 2013, Община Бургас завършва реставрация и консервация на историческите и културни ценности на острова по проект, финансиран по ОПРР. Имащ драматична древна история, о. Св. Анастасия днес е по-важен от всякога. Тук се намира единственият островен манастир в България, носещ същото име - „Св. Анастасия”. Манастирски комплекс от епохата на Втората българска държава, разположен върху остров и съхранен и до днес е рядко явление не само у нас.

За обекта: Градоустройствената композиция носи основните черти на затворен средновековен дворен ансамбъл. Манастирският комплекс заема площ от приблизително 1650м2. В централното пространство на манастира са съхранени: храм с няколко строителни периода, манастирски метох на две нива-днес превърнат в музей, сграда на две нива-северно от църквата-реставрирана като „къща за гости“, днешният едноетажен ресторант – реставриран от руините на манастирската „магерница“, която е била на две нива. На територията на острова са ситуирани и няколко обсужващи сгради.
Обекта е изключително предизвикателен и уникален, освен със своята безспорна значимост и местоположение, но и по своя обхват. Освен извършените мероприятия за КРР и социализация на манастирския комплекс, е направено благоустрояване и озеленяване,обособени са изгледни площадки,осигурена е достъпна среда за хора с увреждания, направена е цялостна рехабилитация на пристана, която включва укрепване на конструкцията му посредством изливни пилоти в стоманени тръби, изградена е локална пречиствателна станция за отпадни води, и е подменен подводния кабел, който захранва острова с електричество.
При изпълнението на СМР е заложено на висококачествени естествени материали, които са в синхрон със заобикалящата среда. Всички фасадни обшивки и дограми в сградите са изпълнени с дъбов материал, който се характеризира със своите отлични технически и естетически качества. При благоустрояването отново е заложено на хармонични съчетания, като за основните алеи са преизползвани голяма част от наличните каменни блокове, а където е било необходимо са допълнени с близки по характер до съществуващите. Новите структури,като откритата сцена и лекарната, са сигнирани посредством използване на различен вид камък –травертин. Самата сцена е изградена от масивни каменни блокове а седалките са от дъбова дървесина. Лекарната е вкопана в терена, и е покрита със затревен зелен покрив, на който се отглеждат билки за чайове и отвари по автентични манастирски рецепти. Предпазните парапети са от висококачествена неръждаема стомана, а маркиращите съчетават дървени части и корабно въже.
За осигуряване на необходимите водни количества и с мисъл за околната среда на обекта е използван оригинален подход. С възстановяване на съоръжението за събиране на дъждовни води в съществуващ резервоар, вкопан в скалата, се покриват нужните водни обеми за пожарната инсталация. За поливане на зелените площи се използва пречистената вода от ЛПСОВ, която се събира в резервоари под нивото на терена и на практика няма отичане на отпадни води в морето.

Удобства и услуги: След мащабната реконструкция, сградите се възраждат за живот и сега може да се възползвате от следните удобства и услуги:
Ресторант-традиционни морски ястия по автентични рецепти. Лекарна-оригинални чайове и отвари, приготвени от билки, които се отглеждат на острова. Голяма манастирска сграда-интерактивния музей, магазин за сувенири, многофункционална зала, нощувки. Малка манастирска сграда - настаняване в просторни стаи със самостоятелни санитарни възли и уютна дневна.

При разработването на този проект е възприет иновативен подход, при който самобитността и високата културно-историческа ценност на Св. Анастасия е интерпретирана в контекста на модерната и динамична градска среда.