СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Обществени сгради с бизнес предназначение > СГРАДА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ- КНИЖАРНИЦА И ОФИСИ

ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ С БИЗНЕС ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

СГРАДА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ- КНИЖАРНИЦА И ОФИСИ

ИНВЕСТИТОР:

М Прес ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Веселин Няголов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Лъки строй 2011 ЕООД

АРХИТЕКТ:

Архитектурно бюро Вълеви ООД

АДРЕС:

Севлиево
ИНФОРМАЦИЯ

  Сградата на  „Книжарница М-Прес”  е разположена в централната част на град Севлиево. Парцелът е ъглов, със свързано застрояване по двете улици. Първите два етажа на обекта са търговски, офис на фирмата е третия, а четвъртият етаж е складов. Местоположението на обекта предполага акцентиране на ъгъла на сградата между две улици, откъдето е и основния вход към обекта. Този ъгъл е подчертан и във височината като интересен архитектурен елемент, който „отваря” сградата редувайки неутралния сив цвят на фасадата и остъкляването, с пъстрите цветни елементи на подпрозоречните первази. Това цветово решение съответства и на основното предназначение на обекта - книжарница.

  Поради ограничената площ на парцела, който не предполага предвиждането на ескалатор, за връзка между двата етажа на книжарницата е предвидена  рампа
с наклон от 13%. Освен за придвижване тя  представлява част от търговската площ,  по която са подредени стелажи. Така неусетно покрай стоките посетителят се изкачва до втория етаж. Едновременно с това напълно използваемо е и пространството под рампата. За връзка между етажите е изграден  товаро- пътнически асансьор, предвид и за хора с увреждания. В отделна клетка е предвидено стълбище, което има и евакуационна функция.
Офисите на третия етаж са решени като еднопространствено помещение, като отделните работни места са преградени с остъкляване. Самостоятелни са офисът на управителя на фирмата, помещението за почивка на персонала и санитарните помещения. Четвъртия етаж е предвиден като склад на търговския обект.   Покривът е плосък, използваем, покрит с подови плочки. Върху него е разположена панорамна тераса с изглед към града и върховете на Стара планина.

Конструкцията на сградата е стоманобетонна, безгредова. Конструктивната етажна височина е 3,50 м. Използвани са съвременни естествени материали. Топлоизолацията на стените е постигната с керамични блокове с повишена топлоизолация POROTHERM 38 N+F Hi на фирма WIENERBERGER, като само на стоманобетонните елементи е предвидена допълнителна топлоизолация от експандиран пенеполистирол. Дограмата е с високи топлоизолационни свойства, като са постигнати коефициенти на топлоизолация с 35% по-добри от нормативните.

Фасадното оформление е решено с минерална мазилка със сив неутрален цвят в синхрон с дограмите и остъкляването. Акцентът е поставен от цветните хоризонтални елементи на подпрозоречните парапети, оформящи ъгъла на сградата, изпълнени от оцветени алуминиеви ламели по системата Etem Vario G&H. Характерната визия на сградата се подчертава и от изграденото ефектно осветление за през нощта.

ПРИЛОЖЕНИЯ: