СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > ТЪРГОВСКИ КОМПЛЕКС МЕГАМОЛ

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

ТЪРГОВСКИ КОМПЛЕКС МЕГАМОЛ

ИНВЕСТИТОР:

Магнум България ГАМА ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Д-р инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Щрабаг ЕАД -Главен Изпълнител по част Груб строеж и довършителни работи, Консорциум Електромеханика, съставено от следните дружества: И Плюс И 91 OOД, РАЙЗИНГ-БМС OOД и СИЛТЕК ИНЖЕНЕРИНГ EOOД Главен Изпълнител по част Сградни инсталации Уникен ЕООД, Гл

АРХИТЕКТ:

А.Д.А. – Архитектурно Дизайнерска Агенция ООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Мега МОЛ София е първият голям съвременен търговски комплекс в западната част на столицата – жилищен район Люлин.
Реализираната сграда е трета проектна версия, осъществена изцяло от екипа на А.Д.А, в качество на ръководител проект, архитект и координатор на инженерните части. В предходните два неосъществени варианта А.Д.А има ролята на местен архитект, последователно партньор на австрийските архитектурни бюра Скайлайн и  Юнгвирт.  Реализацията възстановява категоричния силует на сградата, търсен в архитектурната концепция от 2007 година с акцент върху основния вход с площад. Фасадите с характерен графичен дизайн са авторско решение, превръщащо мащабния свръхопростен обем на МегаМол в лендмарк, обозначаващ  входа на Люлин.
Мега МОЛ София е разположен на възлово място – непосредствено след тунела на бул. „Царица Йоана“, на кръстовището с ул. „Добринова скала“. И двете пътни артерии са от най-значимите за района – едната осигурява подхода от центъра до Околовръстен път, а другата е обиколна за Люлин от южната му страна.
Мега МОЛ София е единственият засега мол в София с директна връзка с метрото, важна предпоставка за удобния за посетителите достъп, а оттам и за успешното му функциониране. Посетителите  влизат в сградата директно от пасажа към станция “Западен парк”, която е и първа метростанция за район Люлин.  Двата централни входа, разположени един над друг, осигуряват алтернативен достъп – съответно към първия подземен етаж и към приземния етаж. Важен елемент за проекта е градско пространството-площад, което за сега няма алтернатива за целия район Люлин. Очакванията са площадът, „загърбил“ оживеното кръстовище и определен по вертикала от мегапортала на главния вход, да се превърне в привлекателно място за срещи за жителите на Люлин. За това спомага и терасата – заведение на третия етаж, осигуряваща въздействаща панорамна гледка към площада, към кръстовището и към жилищния комплекс. Площадът, освен място за отдих, ще позволява провеждане на временни градски събития – базари, изложби и други комерсиални и артистични изяви.
Мега МОЛ София  има четири надземни и две подземни нива. Търговската, складовата, както и съпътстващите и обслужващи дейности са разположени на три надземни етажи и на първия подземен етаж. На четвърти ниво и ниво покрив, както и на втори подземен етаж, са разположени паркинги за около 600 леки коли.  Без аналог към момента за София е подходът към покритите паркинги чрез две прави рампи от югозападната страна. Рампата, водеща към паркингите на четвърто ниво и пето ниво –покрив, има характеристиките на улично пространство.
Концепцията на Мега Мол София е да бъде основно място за пазаруване и срещи. Развлекателни площи - площад, детска площадка и детски център, заведенията за хранене и различни услуги осигуряват достатъчно ниво за удобство и отдих, но фокусът е върху търговията, достъпна за по-широки слоеве потребители.  На тяхно разположение са около 100 магазина на площ 25,000 м2. Търговските площи са организирани около класическо централно четириетажно пространство – мол, заобиколен от галерии, свързани с ескалатори и асансьори. Търсени са максимално опростени планови и пространствени решения, с особено внимание към ефективността в съотношението на общи към отдаваеми под наем площи.  
Простотата и категоричността на проектните решения имат концептуален характер и са последователно проведени от пространствената и планова композиция през силуета и дизайна до всеки детайл. Фасадите са определящи за идентичността на сградата. Ефектът им е постигнат чрез комбинация на няколко материала: окачена фасадна система при централния вход, вентилируема окачена фасада с алуминиеви ламели от север и запад и топлоизолационна система с мазилка от юг и изток. Алуминиевите ламели,  Хънтър Дъглас, в седем стандартни цвята са комбинирани в елегантна двуизмерна цветова композиция имаща въздействие на мега градско изкуство - оп арт.