СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Социална инфраструктура - детски градини, защитени жилища > ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП, ГР. САМОКОВ

СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА - ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ЗАЩИТЕНИ ЖИЛИЩА

ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП, ГР. САМОКОВ

ИНВЕСТИТОР:

Община Самоков

КОНСТРУКТОР:

инж. Тодор Георгиев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Красстрой ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Манфред Валластер/арх.Николай Велинов

АДРЕС:

Самоков
ИНФОРМАЦИЯ

Сградата представлява център за настаняване от семеен тип на деца в неравностойно положение.
    Изградена е по проект по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. с основната цел осигуряване качество на живот на деца и младежи с увреждания, гарантиращо пълноценно физическо, емоционално и познавателно развитие и специално включване на всяко дете в естествената за него среда, чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа.
    Сградата се намира в гр.Самоков, в жилищен квартал с преобладаващо ниско застрояване на еднофамилни жилищни сгради, в близост до детска градина, училище, туристическата градина на града и парк „Ридо”. Благоприятното разположение позволява разходки на открито сред красива природа и чист въздух.
    Центъра е двуетажен с разгънатата застроена площ 726 кв.м. Разделен е на жилищна, обслужваща и складова зона. Жилищната зона се състои от 7 спални помещения с две легла, дневни за групи от 4-6 души и помещение за общо ползване, в което са обособени кухня, трапезария и кът за усамотение или за свиждане. Обслужващата зона, обхващаща стая за персонал, техническо, перално и помещение, както и  складови помещения.
    В центъра ще бъдат настанени 12 деца от специализирани институции на възраст между 3 и 18 години. Предвидени са и две допълнителни места за настаняване на деца / младежи от общността по спешност.
    В интериорно отношение всяка от спалните е решена в различен цвят. Както мебелите, така и стените са във ведри цветове, които да подобряват усещането и комфорта във вътрешните пространства. Във всяка спалня е предвидено обзавеждане за две деца. Леглата са с ортопедични матраци и с регулируема височина. До всяко легло е монтирана помощна дръжка за инвалиди. В спалните са предвидени и подвижни масички с регулируема височина. Има и паравани за преграждане на стаите при необходимост.
    Мебелировката в дневните е подбрана в пъстри цветове, създаващи настроение и домашен уют. Масите са с промяна на нивата, предвидени са детски столчета за най-малките, телевизори, музикални уредби и компютри за по-големите деца.
    Кухнята е оборудвана с всички видове електроуреди, съдове и прибори, необходими за едно домакинство.
    Баните и тоалетните също са пригодени за ползване от хора с увреждания, като са монтирани перила, повдигащи се помощни дръжки, душ – кушетки за инвалиди. Осигурена е количка за баня, високи кушетки за преобличане, както и активен мобилен подемник. На таваните могат да се инсталират помощни кранови системи.
    Конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонова. Всички външни и вътрешни стени са изпълнени от висококачествени тухли. Центъра е реализиран с 5 камерна дограма със стъклопакет с нискоемисионно стъкло. Дневните са осветени чрез цялостно остъкляване с витрини. Осигуряването на добра енергийна ефективност е постигнато с използването на пълен топлоизолационен пакет, като са вложени най-нови продукти и решения по оформянето на фасадите. Завършващите покрития и тяхната обработка целят постигане на по-ведра и уютна обстановка, която да благоприятства за пълноценното развитие на децата и младежите с увреждания. От всяка стая има достъп до самостоятелна тераса, от където се разкрива гледка към Рила планина и пистите на курорта Боровец. Сградата е газифицирана, снабдена е с интернет и оптична телевизия, като е осигурено видеонаблюдение и охрана.
    Осигурен е безпрепятствен достъп за хора с увреждания, като коридорите са с необходимата широчина позволяваща преминаването  на инвалидни колички, монтирани са помощни метални дръжки за подпомагане, както и тактилни настилки. Вертикалната връзка се осъществява чрез обезопасено стълбище и асансьор подходящ за инвалиди. В сградата е монтирана повиквателна разговорна уредба, комплектована с 14бр. слушалки, звукова и светлинна сигнализация, позволяващи осъществяване на връзка от стаята за персонал със всяко едно дете  намиращо се в спалните помещения.
    Двора на центъра е богато озеленен, като са монтирани съоръжения за игра, позволяващи активни спортни игри и забавления. Съоръженията отговарят на специфичните потребности на децата и подпомагат тяхното развитие. Изградени са и опитно поле за занимания по градинарство, кът за тихи игри и места за почивка, обособени около площадките за игра и маси за игра на шах.
     Центърът за настаняване от семеен тип осигурява подходяща и ефективна социална инфраструктура в общината. Той значително ще подобри качеството на живот на децата настанени в специализирани институции, съобразно техните специфични потребности.
По този начин се създава по-добра жизнена среда  за пълноценно и качествено физическо, психическо, интелектуално и социално развитие на деца лишени от родителски грижи, където ще може да бъде предоставена подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот.