СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради здравеопазване > РАЗШИРЕНИЕ НА БОЛНИЦА ТРАКИЯ

СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

РАЗШИРЕНИЕ НА БОЛНИЦА ТРАКИЯ

ИНВЕСТИТОР:

Металик АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Иван Христов Иванов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ЕНЕРГОРЕМОНТ - ГЪЛЪБОВО АД

АРХИТЕКТ:

Форум 49 ЕООД

АДРЕС:

Стара Загора
ИНФОРМАЦИЯ

Сградата на Болница Тракия Парк (предишно име МБАЛ „Св.Иван Рилски“ Ст.Загора) е успешно съчетание между съвременни технологии, отлични условия за работа и модерна визия.

Болничната сграда е разположена в близост до покрития с борови гори парк „Митрополит Методий Кусев“ („Аязмото“), над градския стадион „Берое“ в Стара Загора. Тя е втора, самостоятелна сграда на същата болница, открита през 2009 г. ( на адрес Стара Загора бул. „Патриарх Евтимий“ 84). Тогава сградата на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ (сега Болница Тракия Център) спечели награда „Сграда на годината“`2008 в раздел „Сгради със специално предназначение“.

Новата Болница Тракия Парк е построена върху парцел от 2 231 кв.м, в урбанизирана територия със застроена площ от 1 548,68 кв.м и обща разгъната застроена площ 8 511,21 кв.м, с предназначение „здравно заведение”.

Фасадата е покрита с изключително висок клас топлоизолационна система Capatect Top-Line, специално разработена и патентована от фирма DAW Group, една от водещите компании в Европа. За постигане на качествен краен резултат е използвана екстериорна боя съдържаща иридиеви пигменти с ефект металик, която едновременно с екстравагантния си и елегантен вид, осигурява на фасадата защита от органичните замърсители в околната среда /спори на гъби, плесен и мухъл/, и гарантира дълготрайна красота, чистота и атрактивната визия.

PVC дограма

На обект Болница Тракия Парк са използвани 5–камерни двустранно фолирани профили на фирма Salamander с остъкление за PVC дограма 24 mm стъклопакет с нискоемисионно стъкло, което гарантира висока степен на топло- и шумоизолация.

Автоматичните плъзгащи врати са на немската фирма „DORMA“, предназначени специално за болнични заведения. „DORMA“-Германия е добре познат доставчик на висококачествени автоматични врати.

Херметични врати за операционни помещения.

Автоматичните херметични врати на 7-те хирургични зали в операционния блок на болницата са на реномирания производител Manusa, който предлага ефективни решения за всички области на болничните комплекси. Тези врати осигуряват максимална хигиена в операционните зали, като гарантират максимална чистота на въздуха.

Пожароустойчиви врати

Вратите, делящи коридорите в болницата, са произдедени в Италия от немската фирма Novoferm – лидер в производството на противопожарни врати със специално предназначение. Вратите са от иновативния модел Novoglass с пожароустойчиви стъкла, декорирани са в различни разцветки, съобразно конкретния интериор в болницата. Конструкцията им има гарантирана огнеустойчивост минимум 60 минути.

Вентилационни системи и климатизация

Сградата е климатизирана централно с VRF система на японската фирма “TOSHIBA”. В 7-те операционни зали, отделението по Анестезия и интензивно лечение, ангиографската зала в инвазивния кардиологичен сектор се използват климатични камери за чисти помещения на запазената българска марка „ДамВент“. Камерите са Max.E-H (хигиенно изпълнение), специално предназначени за хирургични операционни зали.

Изградена е хидрофорна уредба с резервоари за питейна вода за поддържане на ВиК системата на сградата в случай на прекъсване на водоподаването. За подгряването на бойлерите за топла вода е изградена термопомпена система от 4 помпи на световния лидер в тази област „Carrier“.

PVC подови настилки “GERFLOR”, Франция.

“GERFLOR” е един от най-големите световни производители на PVC подови настилки, заемайки второ място в Европа и трето в света. Издръжливостта, хигиената и надеждната поддръжка са трите основни причини, поради които тези настилки са избрани за Болница Тракия Парк.

Стени

Стените на операционните зали и родилното отделение са покрити с антисептично и антибактериално стъкло. Антибактериалното стъкло  на Ей Джи Си е цялостно иновативно решение. Тази иновация може да бъде смятана за революционно световно значимо откритие поради факта, че антимикробното действие на стъклата унищожава 99.9% от  бактериите, които попаднат на повърхността на стъклото. Предпазва също от разпространението на гъбички и плесени! Антибактериалният ефект на стъклата се постига с технология на насищане повърхностния слой на флоатно стъкло със сребърни йони - придаващи му специфичните антибактериални свойства.

LED осветление

Сградата на Болница Тракия Парк е оборудвана с високоефективно енергоспестяващо LED осветление, излъчващо светлина в диапазона на дневния спектър. Вечер автоматично се включва по сензорен път ефектно LED фасадно осветление, светещи букви и голям обемен червен кръст на покрива на сградата.

Открита детска площадка на ниския покрив

Едно от нестандартните решения е разположението на открита детска площадка върху покрива на ниското тяло на болницата. Достъпът до площадката е от 5-ти етаж, на който е разположено педиатрично отделение. Площадката е оборудвана с безопасни катерушки и играчки. В отделението има и помещение – занималня за игри на малките пациенти.

Интериор

За постигане на здравословен микроклимат в цялата сграда е използвана боя с биоцидно и фунгицидно действие, разработена с цел превенция на разпространението на микроорганизми, с висока устойчивост на почистване и третиране с дезинфектанти – Caparol Fungitex W. Продуктът е изключително подходящ за помещения с високи хигиенни изисквания (операционни и манипулационни) и риск от появата и развитието на мухъл, плесен и гъбички или микроорганизми, които се разпространяват с микро-частиците „домашен прах”. Подобни качества притежават и използваните тапети.

Използваните висококачествени продукти, както в интериора, така и при екстериора се постигат не само добри технически показатели, но и оптимален комфорт. Нещо повече – всеки етаж на болничната сграда е решен в различна цветова гама. Всяка стая и собствения санитарен възел в педиатрично отделение с индивидуален декор с детски мотиви.

Панорамни стъклени асансьори

Сградата разполага с панорамни 8-местни външни асансьори на ниското и високото тяло, от които се разкрива неповторима гледка към вечнозеления боров парк „Аязмото“.

Медицинска апаратура и оборудване

Още с откриването си на 2 април 2014 г. Болница Тракия Парк дава заявка да се превърне във високотехнологичната болница на България с акцент върху безкръвните процедури и операции. Основен партньор в оборудването на инвазивния кардиологичен сектор, хирургичния блок и отделението по образна диагностика е „Дженерал Електрик“, както и Olympus, Carl Zeiss и други водещи производители на медицинска апаратура и технологии. Основният мотив при комплектоването на медицинското оборудване е прецизността на резултатите и най-щадящите пациента технологии. Болницата разполага с единствения в континентална Европа ангиографски апарат – последен модел на „Дженерал Електрик“, уникални за страната 3D лапароскопска хирургична система на Olympus, навигационна система за ендоназална синус хирургия, навигационна ендоскопска система в гастроентерологията, последен модел лазерна апаратура KLS Martin за аблация на разширени вени, електрофизиологична апаратура за окончателно лечение на сърдечни аритмии и много други.