СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради здравеопазване > БОЛНИЧЕН КОМПЛЕКС ПЪЛМЕД

СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

БОЛНИЧЕН КОМПЛЕКС ПЪЛМЕД

ИНВЕСТИТОР:

Булфарма ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Заводски строежи-ПС-Пазарджик

КОНСТРУКТОР:

инж.Димитър Димитров

АРХИТЕКТ:

ТОП Арх ЕООД, арх.Иван Моев

АДРЕС:

Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

Многопрофилна болница "Пълмед" е част от верига лечебни заведения функциониращи на територията на Република България.
      Болничният комплекс се състои от МБАЛ"Пълмед" - КОРПУС B и КОРПУС C и ДКЦ "Пълмед", разположен в КОРПУС А. Болницата се намира в град Пловдив на ул. Перущица 1А, пресечка на булевард „Пещерско шосе”. Мястото е много лесно достъпно и удобно за пациентите, благодарение на добре развитата транспортна инфранструктура на града в тази част.
      Стационарният блок на болницата разполага с 400 легла.
      Болница"Пълмед" осигурява задължителния комфорт на всеки пациент със стаи с:1,2, и 3 легла.Всяка стая разполага със собствен санитарен възел,интернет и телевизия.В стаите е разположена мека кожена мебел,отговаряща на всички санитарни изисквания.
       Болницата е оборудвана с най-ново поколение медицинска апаратура на водещи производители.
       В МБАЛ"Пълмед" практикуват лекари с дългогодишна практика и с доказани професионални качества,които гарантират високо качество и компетентност на медицинското обслужване.
       Болницата е база за специализации като предоставя съвременни възможности за обучение на студенти, стажант-лекари, специализанти и специалисти по здравни грижи.
       На територията на ДКЦ "Пълмед" функционират 60 кабинета, в които работят 10 общопрактикуващи лекари и 40 лекари от различни специалности в доболничната помощ.
       Болницата има сключен договор с НЗОК
      МБАЛ"Пълмед" разполога и с Неотложна медицинска помощ и Спешна помощ.
Структурите на болницата имат второ и трето,най-високо ниво на компетентност от Министерство на здравеопазването.
      Електронна администрация на здравния процес пести време и гарантира пълнота и коректност на всички данни за състоянието на пациента.
Многопрофилната болница разполага с отделения по:
Отделение по Ревматология
Отделение по Ортопедия и тавматология- едно от водещите и най-модерните в страната. Основните направления са протезиране на големите стави на опорно-двигателния апарат, мини инвазивно лечение и начални стадии на остеоартрит.
Отделение по Хирургия – в което се  работи съвременна висцерална хирургия, като се извършват рутинно оперативни интервенции върху стомах, жлъчен мехур, жлъчни пътища, тънки и дебели черва, с помощта на богато и високотехнологично оборудване.
Отделение по Клинична лаборатория с високоспециализирана и модерна медицинска апаратура, позволяваща за кратко време получаването на точни и качествени резултати.
Отделение по вътрешни болести- Отделението по Вътрешни болести е разположено на 4-ти етаж,блок С в МБАЛ"Пълмед" и е профилирано в няколко направления: профилактика, диагностика и лечение на Вътрешни болести, гастроентерологични и ендокринологични заболявания.
Отделението е оборудвано с последно поколение ендоскопска апаратура и в него работят водещи лекари и екипи в гастроентерологията и ендокринологията.
Отделение по Анестезиология и интензивно лечение- Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) е разположено на шести етаж от Блок B на МБАЛ "Пълмед" в непосредствена близост до операционния блок. Осигурява денонощна висококвалифицирана и специализирана медицинска помощ. Всички операционни зали са оборудвани с централна газова и вакуумна инсталация; анестезиологични апарати и хемодинамични монитори. Към централния операционен блок функционира и зала за възстановяване след анестезия.
В МБАЛ "Пълмед" се използват всички съвременни методи за анестезия, което позволява извършването на разнообразна хирургична дейност.
Отделение по Детски болести
Отделение по Кардиология с инвазивна кардиология - Секторът за инвазивна рентгенова диагностика е оборудван с два нови ангиографски апарата на фирма “Simens”. Този вид апарат е първи по рода си в Европа и е инсталиран само в още 5 държави в света. Уникалната конфигурация на новия ангиограф дава възможност да се работи във всички съдови зони (глава, сърце, крайници, имплантация на кардиостимулатори). Най-ценната му характеристика е в съчетанието между лекота и бързина на работа, много по-високо качество на образа (включително с 3D реконструкция) при значително по-ниски нива на радиационно облъчване за пациентите и персонала. Освен че работи при намален разход на енергия, ангиографът на Siemens предлага редица предимства както за лекаря, така и за пациента. 30-инчовият монитор на ангиографа може да генерира образи до 90 процента по-големи от конвенционалните 19-инчови монитори, което значително улеснява работата на лекуващия лекар.
Отделение  по Неврология - Неврологичното отделение на МБАЛ "Пълмед" се намира на 1 етаж,корпус B. Отделението има готовност за провеждане на най-съвременното лечение на мозъчен инсулт с тромболиза. Кабинетът за функционална диагностика е оборудван с последно поколение апаратура за:
Електромиография /ЕМГ/, Елекроенцефалография /ЕЕГ/ и Доплер на съдове.
Отделение по Акушерство и гинекология - Отделението по Акушерство и Гинекология се намира на 2 етаж , блок B на МБАЛ "Пълмед". Легловата база се състои от два клинични сектора - родилен и гинекологичен. Отделението разполага с три операционни зали, зала за следоперативно наблюдение и модерно оборудвана родилна зала. Предлага се и модерно обезболяване на самото раждане. За новородените бебета е предвидена специална детска стая за интензивни грижи.
Отделение по Ушно- носно- гърлени болести - УНГ отделението на МБАЛ "Пълмед" е разположено на 3 етаж в блок С на медицинския комплекс. Отделението разполага с модерен микроскоп и оборудвана операционна зала с пълен набор хирургически инструменти. Отделението притежава Второ ниво на компетентност.
Отделение по Клинична патология
Отделение по Урология - Отделението по Урология се намира в блок Д. Дейността на отделението се осъществява в 2 операционни зали за лапароскопски, отворени интервенции и трансуретрални ендоскопски операции.
Спешно приемно отделение - Спешно приемно отделение на МБАЛ "Пълмед" е стационирано в сутерена на болницата,блок Б. Разполага с противошокова зала. Осигурен е удобен достъп,чрез самостоятелен вход за линейки на Спешна помощ,както и за всички пациенти със собствен транспорт,трудно подвижни и др.  
ДКЦ „Пълмед” разполага с:
Отделение по образна диагностика, което разполага с последно поколение ядрено- магнитен резонанс (ЯМР), компютърен аксиларен томограф (скенер), дигитални рентгенови апарати, мобилни рентгенови апарати. Ядрено -магнитният резонанс (ЯМР) е с марка Siemens, модел "Magnetom Essenza". Напълно нова и модерна апаратура, изцяло отговаряща на нуждите на съвременната медицина. Апаратът се намира на 1 етаж, блок А ,в отделението по образна диагностика от месец юни 2014г. Технологията дава възможност за силно контрастни изображения между различните меки тъкани.
Микробиологична лаборатория - Лабораторията разполага с модерна апаратура и консумативи с най-високо качество. Използват се класически методи за изолация на бактериите чрез посявки, микроскопиране, имунологични методи, както и бързи тестове за установяване на причинителя директно в клиничния материал.
Клинична лаборатория- Клиничната лаборатория е оборудвана с високоспециализирана и модерна медицинска апаратура,позволяваща за кратко време получаването на точни и качествени резултати.

„ПЪЛМЕД” – технически характеристики на сградата

Сградата е монолитна конструкция.
Покривът е плосък, топъл и неизползваем. Фасадите са решени със съвременни материали – окачена стъклена декоративна фасада, облицовка с плочи, външна мазилка. Дограмата е с рамка от алуминий с прекъснат топлинен мост с двоен стъклопакет с едно нискоемисионно стъкло. Стените ограждащи отопляемото/охлаждаемото пространство са изпълнени с газобетонни блокчета YTONG, керамични решетъчни тухли и стоманобетон.

Окачена стъклена фасада
Окачената фасада тип ЕXALCO Albio 130 с класически вид, приложима в модерните конструкторски проекти. Тази система предлага свобода на проектанта, като дава възможност за различни декоративни покриващи профили. Вертикалният елемент на системата покрива голям диапазон от инерционни моменти между 60 и 820 cm4, което я прави надеждна и сигурна. Дограмата има отлично прахово покритие по европейски стандарт “QUALICOAT”, с елоксация по европейски стандарт „QUALANOD”.

Дограма
Използвана е термодограма за външните врати и прозорци тип EXALCO Albio 109C SuperThermo - отваряема система с прекъснат термомост, която позволява изработката на всички възможни врати, прозорци и витрини на помещенията, и прави възможни дори и най-сложните конструкции, като защитава помещенията от горещина, студ и шум. Със своя модерен дизайн тази серия гарантира постигането на най-високи естетически стандарти. Има система за водонепроницаемост с три EPDM уплътнения.

Топлоизолация под окачена фасада
Използвани са изолационни плочи  „FDPL SV” минерална каменна вата, със слой от органична смола, водонепромокаеми, производство на френската фирма “Saint- Gobain”. Плочите “FDPL SV 20 са с дебелина от 20 см и са каширани от  страни с черен стъклофибрен воал  FB2. Притежават отлични:  топлоизолация; негоримост – предпазва от разпространение на огън и пламъци; Звукопоглъщане, водо- и влагоустойчивост. Плочите са водонепромокаеми и паропроницаеми. Стабилност на размерите и устойчивост на алкални компоненти. Минерални продукти, устойчиви на гризачи и буболечки. Безопасни за здравето.

Фасадна боя
За измазването на фасадата е изполвана „Aquis Фасадна боя с Teflon®” . Осигурява отлична устойчивост на атмосферни влияния и механични въздействия. Покритието е устойчиво на замърсяване, благодарение на специалните тефлонови добавки.

Облицовки  в операционни помещения
В операционните помещения на болницата са положени PVC подови настилки производство на един от световните лидери в тази област „Gerflor“-Франция. Използванат настилка е тип „Mipolam Cosmo Soft Green” – които са мултиприложими хомогенни настилки, притежаващи иновативно полиуретаново покритие, което не изисква полиране на настилката през целия период на експлоатация. Настилката е антибактериални и антистатични. Лесна за почистване. По стените на помещенията е използвана PVC стенна облицовка „Mural Club Almond” , която спада също към хомогенни стенни покрития, приложима в сгради с много предназначения. Пълна антибактериалност и хигиена: шев посредством термозаварка, цялостна повърхност и е лесна за почистване.
LED осветление
По цялата сграда отвътре е прекарано енергоспестяващо LED оветление, монтирано като скрито осветление по таваните. LED осветление е прекарано и външно по перифеията на сградата.

Асансьори
Използваните асансьори са два вида:  Genesis 22 – това е асансьор за товароподемност от 1000-2000кг. и  Genesis RS-2 – с  товароподемност от 630-1000кг. С автомарични INOX врати. Фирма производител на тези видове асансьори е „Изамед”. Асансьорите на „Изамет” са високотехнологични и дизайнерски решения за жилищни,административни и търговски сгради.
Отопление и вентилация
Отоплението и климатизацията в болницата е направено с новото поколение VRV технология, която представлява екологична алтернатива на конвенционалните отоплителни системи за търговския сектор. Системата е изградена от климатици  с външни касетъчни и стенни тела в сградата с марка „DAIKINI”. Нощният режим на работа пести енергия чрез предотвратяване на преохлаждане или презатопляне през нощта. При енергоспестяващия режим ECONO електроконсумацията намалява, което позволява използване на други системи с по-голяма електроконсумация.