СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

УМБАЛ СОФИЯМЕД-БЛОК 2

ИНВЕСТИТОР:

Изток Плаза АД

КОНСТРУКТОР:

инж.Димитър Димитров

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Заводски строежи-ПС-Пазарджик

АРХИТЕКТ:

арх. Калин Тихолов

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Болница "Софиямед" се разши и вече откри нов корпус „Софиямед- блок 2” в центъра на града. Цялата сграда ще има функцията на УМБАЛ, състояща се от две отделни крила, сграда”А” и сграда”Б”, разположени Г- образно. Сграда „А е на пет етажа, сграда „Б” е на три етажа” със собствен подземен паркинг. Корпусът се намира на ул. "Димитър Моллов", №10, на 350 метра от основния медицински комплекс и ще предложи на пациентите високо ниво на медицинско обслужване, модерна апаратура и условия за провеждане на най-съвременно лечение. Там практикуват специалисти със съответните им отделения по ревматология, съдова хирургия, медицинска онкология и новоразкрито отделение по ендокринология.
 Инвестицията в новия корпус е огромна, особено на фона на проблемите в здравеопазването, но всичко това се прави, за да може специалистите да бъдат в услуга на здравето на хората и да им осигурят максимално най-добрите условия на лечение.
С отварянето на новия корпус УМБАЛ "Софиямед" ще гарантира на пациентите си ефективно лечение по всички основни медицински направления с най-съвременната апаратура и водещи специалисти.
В новата сграда ще се предложат на пациентите още по-добри условия за лечение на ревматологичните заболявания. Увеличената леглова база, ще позволи на повече болни да имат достъп до лечение от топ професионалисти. Лекарите ще изпълняват своите задължения и ще се развиват своите умения при най-модерните условия на работа.
Отделението по съдова хирургия, което се измества в новия блок, ще провежда пълната гама от съдовохирургичн интервенции, както и ендоваскуларни процедури. Звеното разполага с всички средства за диагностика и лечение, включително най-висок клас ултразвукова техника за цветно дуплекс доплер скениране. Обособен и самостоятелен операционен блок с рентгеново защитени операционни зали, в които ще могат да се извършват ендоваскуларни процедури. Болницата разполага и с последно поколение C-рамо (вид интраоперативен рентгенов апарат) на фирмата General electric с високи технически характеристики.
На територията на новия корпус в "Софиямед" функционира и ново отделение по ендокринология. Там се лекуват пациенти със захарен диабет, болести на щитовидната жлеза, надбъбреците, хипофиза, метаболитен синдром и др. Апаратурата, с която отделението разполага, е от най-висок клас, а това гарантира прецизната диагностика на всички ендокринологични заболявания. Условията на лечение са най-модерните, осигуряващи пълен комфорт за пациентите.
Отделението по медицинска онкология, също се премества в новопостроения корпус. Звеното използва  най-съвременните техники за диагностициране и проследяването на онкологичните заболявания - последно поколение скенер и ЯМР, който притежава специален софтуер, единствен в България, осигуряващ уникалната възможност за функционална диагностика и проследяване на туморни заболявания в изключителни детайли.
В сутерена на сградата са разположени: битовите помещения за персонала, клинична и хистологична лаборатория, помещения за техническа поддръжка и инфраструктора и помещения за временно разделно съхранение на отпадъци, абонатна, компресор, вакуум, дизел агрегат,складове за медицински газове азот, въглероден окис и райски газ. Лабораториите са зонирани в съответствие с достъпа на външни посетители до тях. Изследването на кръв и урина в клиничната лаборатория ще се извършва в самостоятелни помещения. Там се намира и подземния паркинг с 12 парко места.
На 1-ви етаж на сградата са разположени рецепция, чакалня, лекарски кабинети и аптека,  с вход към главната улица на болницата, за бърз и лесен достъп на клиентите.
На 2-рият етаж е ренгенолигично отделение с 16 бр. болнични стаи; 32 бр. болнични легла; 9 бр. легла за придружители.
На 3-тият етаж ендокринологично отделение с 16 бр. болнични стаи; 32 бр. болнични легла; 9 бр. легла за придружители.
На 4-тият етаж е отделение УНГ с 6 бр. болнични стаи; 12 бр. болнични легла; 6 бр. легла за придружители.
На 5-тият етаж в източната част е отделение за медицинска онкология, а в западната част има стационар към УНГ. Към мед. онкология има 3 бр. болнични стаи; 3 бр. болнични легла; 2 бр. легла за придружители. Към стационара на УНГ 5 бр. болнични стаи; 10 бр. болнични легла; 2 бр. легла за придружители
В залата за химиотерапия има 9 легла за приходящи болни.
Втори корпус се намира на централно и много достъпно място. До нея може да се стигне лесно от всяка точка на града.

„СОФИЯМЕД” – технически характеристики на сградата

Сградата е монолитна конструкция.
Покривът е плосък, топъл и неизползваем. Фасадите са решени със съвременни материали –облицовка с плочи, външна мазилка, изолация. Дограмата е с рамка от алуминий с прекъснат топлинен мост с двоен стъклопакет с едно нискоемисионно стъкло. Стените ограждащи отопляемото/охлаждаемото пространство са изпълнени с газобетонни блокчета YTONG, керамични решетъчни тухли и стоманобетон.

Облицовки  в операционни помещения
В операционните помещения на болницата са положени PVC подови настилки производство на един от световните лидери в тази област „Gerflor“-Франция. Използванат настилка е тип „Mipolam Cosmo Soft Green” – които са мултиприложими хомогенни настилки, притежаващи иновативно полиуретаново покритие, което не изисква полиране на настилката през целия период на експлоатация. Настилката е антибактериални и антистатични. Лесна за почистване. По стените на помещенията е използвана PVC стенна облицовка „Mural Club Almond” , която спада също към хомогенни стенни покрития, приложима в сгради с много предназначения. Пълна антибактериалност и хигиена: шев посредством термозаварка, цялостна повърхност и е лесна за почистване.

Фасадна боя
За измазването на фасадата е изполвана „Aquis Фасадна боя с Teflon®” . Осигурява отлична устойчивост на атмосферни влияния и механични въздействия. Покритието е устойчиво на замърсяване, благодарение на специалните тефлонови добавки.

Дограма
Използвана е термодограма за външните врати и прозорци тип EXALCO Albio 109C SuperThermo - отваряема система с прекъснат термомост, която позволява изработката на всички възможни врати, прозорци и витрини на помещенията, и прави възможни дори и най-сложните конструкции, като защитава помещенията от горещина, студ и шум. Със своя модерен дизайн тази серия гарантира постигането на най-високи естетически стандарти. Има система за водонепроницаемост с три EPDM уплътнения.

Асансьори
Използваните асансьори са два вида:  Genesis 22 – това е асансьор за товароподемност от 1000-2000кг. и  Genesis RS-2 – с  товароподемност от 630-1000кг. С автомарични INOX врати. Фирма производител на тези видове асансьори е „Изамед”. Асансьорите на „Изамет” са високотехнологични и дизайнерски решения за жилищни,административни и търговски сгради.

LED осветление
По цялата сграда отвътре е прекарано енергоспестяващо LED оветление, монтирано като скрито осветление по таваните. LED осветление е прекарано и външно по перифеията на сградата

Отопление и вентилация
Отоплението и климатизацията в болницата е направено с новото поколение VRV технология, която представлява екологична алтернатива на конвенционалните отоплителни системи за търговския сектор. Системата е изградена от климатици  с външни касетъчни и стенни тела в сградата с марка „DAIKINI”. Нощният режим на работа пести енергия чрез предотвратяване на преохлаждане или презатопляне през нощта. При енергоспестяващия режим ECONO електроконсумацията намалява, което позволява използване на други системи с по-голяма електроконсумация. Едновременно с клипатичната инсталация е прекарана и инсталация за парно отопление с котел на пелети с мощност 34 kW с разширителен съд, циркулационна помпа и предпазен клапан.