СГРАДИ - СЪВРЕМЕННА КУЛТУРНА ИНФРАСТРУКТУРА

МАГИЧЕН ЗАМЪК

ИНВЕСТИТОР:

Ред Касел ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Балмер Енжинеринг ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Станилов ЕООД

АРХИТЕКТ:

Балмер Енжинеринг ООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

 “Магичен Замък” хотел и музей е изграден около къщата на легендарния български илюзионист Мистер Сенко. През 1989 год. Антраник Арабаджиян (Астор), купува имота на бул. Черни връх с идеята да запази историческата стойност на къщата, в която е живял и творил Мистер Сенко.

Целта на проекта е да осигури културна алтернатива за почивка и развлечение на български и чуждестранни гости. И също така да създаде условия за обучение и развитие на професионалисти и любители на илюзионното изкуство в България.

Комплексът се намира в гр. София на бул. Черни връх №29, в квартал Лозенец, това е една от най-комуникативните му части. Сградата е на няколко крачки от изхода на метростанция 10 “Европейски Съюз”, и на километър от НДК (Националния Дворец на Културата).

 “Magic Castle” – четириетажна сграда в класически стил с външна и вътрешна архитектура, която се вписва в цялостния облик на Столицата. Сградата се състои от един корпус със следното разпределение:
  -  Ниво (-1) е разположен подземен паркинг с 6 паркоместа;
  -  Кота (0) е Фоайето и Кафе Сенко;
  -  Етаж (1) са 6 хотелски стаи;
  -  Етаж (2) са 7 стаи;
  -  Етаж  (3) са 5 стаи и 1 апартамент

Главния вход, фоайето и първия етаж интегрират запазени и реставрирани части от оригиналната къща на Сенко, където са разположени музейна и библиотечна част, посветена на историята на българските магове и историята на самия Астор.

Кафе/музей “Сенко” е с лице към бул.  Черни Връх и е в модерен стил, с широки прозорци, оригинални колони и под от щампован бетон, който му придава уют и небрежна елегантност.

Сградата е проектирана и изпълнена спрямо всички изисквания на Европейския Съюз по отношение на енергийната ефективност. Конструкцията на сградата е скелетно-гредова, външните ограждащи стени са зидове от 25см, решетъчна тухла с 10см стиродур за топлоизолация. Вътрешните преградни стени са двоен гипскартон със “Stickson” шумоизолационнa мембрана.

Покривът на сградата е комбинация от скатни части и плосък покрив, като скатните части са покрити с цинкова обшивка. Дограмите са PVC със стъклопакет.

До етажите в сградата се достига с панорамен асансьор, а до паркинга се достига с Асансьор – платформа за леки коли, двете високотехнологични съоръжения са монтирани и въведени в експлоатация от фирма “Отис Лифт” ЕООД.