СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ЛОГИСТИЧНИ СГРАДИ

ФАБРИКА АПОЛОН

ИНВЕСТИТОР:

АПОЛОН 95 ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Десислав Мераков, инж. Елица Герганова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ТЕРА ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Рени Григорова / „АРДИСТ” ООД

АДРЕС:

гр. Горна Оряховица, ул. „Иван Момчилов” 5
ИНФОРМАЦИЯ

Фабрика „АПОЛОН” произвежда мъжки костюми с най-високо качество за световни дизайнерски марки. Разполага с най-съвременните мощности за пълен технологичен цикъл на производство.

Концепцията на проекта за фабриката за облекла е изцяло разработена от Архитектурно бюро „Ардист”. Обектът е разположен в източна промишлена зона на гр. Горна Оряховица сред имоти с промишлено предназначениe, предимно наследство от социализма. При разработката, екипът цели с едно съвременно решение да промени избледнелия облик на индустриалната зона на града чрез ревитализирането на района.

Парцелът, в който е ситуирана фабриката е със специфична триъгълна форма, което провокира развитие на Г-образна конфигурация от производствени тела – едно нестандартно архитектурно, функционално и технологично предизвикателство, в сравнение с масовата практика за линейно разполагане при производство на конфекция.  

В сърцето на проекта е разположен административен блок, изпъкващ във височина, с преки връзки към производствените звена. Развита е цялостна концепция с оптимални функционални връзки между складовите, производствените и обслужващите зони, като основният технологичен поток е разработен с възможност за гъвкаво планиране.

Сградата е специфична със своя архитектурен образ. За административния модул е използвана вентилируема фасадна система в асиметрични наклонени композиции, като водещия акцент е интегрираното във фасадата фирмено лого в червен цвят. При проектирането и реализацията е обърнато изключително внимание на прецизните детайли при изграждане на фасадните системи. Фасадният облик е характерен с двуделно разделяне на материалите, от растерна алуминиева обшивка с цветна композиция и обшивка с графитни панели, пресечени  от вертикални прозорци.

Мотивът, продиктуван от логото и асиметричните композиции е интегриран и при акценти в интериора, което придава на сградата една ненатрапчива, но стилна фирмена идентичност.

Водещо при разработката и реализацията на проекта е да бъде осигурена качествена среда за близо 500 служители на най-високо ниво в този бранш, с оглед постигане на максимален комфорт и повишаване производителността на труда. Осигурени са места за отдих, зона за хранене и дворно пространство за почивка на открито.За постигане на най-добри топлоизолационни и звукоизолационни характеристики, за административната част е изпълнена вентилируема фасадна система с обшивка от алуминиеви композитни панели Alucobond, а при производствените тела са използвани пожароустойчиви панели Trimoterm. Ефективната слънцезащита е от съществено значение за комфорта на работното място, затова за производствените модули е използвана модерна фасадна автоматична слънцезащитна система Warema със сензор за вятър и осветеност.

При изграждане на инфраструктурата и вертикалната планировка около фабриката, инвеститорът е заложил и на изграждането на зелени площи, обществен паркинг с 50 места, като публично-частно партньорство и изцяло ново енергоефективно улично осветление в района на обекта.

В проекта са използвани високотехнологични системи за отопление, вентилация и климатизация на водещия европейски производител Climavenetа, което гарантира отличния микроклимат и работна атмосфера.

По отношение на технологии за производство, във фабриката са внедрени и работят при пълна мощност най-съвременните високотехнологични машини от шивашката индустрия: GERBER, KURIS, PFAFF, STROBEL, JUKI, BRISAY и DURKOPP ADLER.

Модерната визия , високия професионализъм и внедрените иновативни технологии  гарантират на фабрика “Аполон“ място сред лидерите на пазара при производството на висококачествени мъжки костюми.  

ПРИЛОЖЕНИЯ: