СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради образование и спорт > МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД

СГРАДИ ОБРАЗОВАНИЕ И СПОРТ

МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА АРЕНА БОТЕВГРАД

ИНВЕСТИТОР:

Община Ботевград

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

КОНСОРЦИУМ „СПОРТ АРЕНА“ ДЗЗД, „Р. С. ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, „ИСА-2000“ ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Михел Иванчев

АРХИТЕКТ:

АМФИОН ЕООД / арх. Божидар Хинков и арх. Даниела Славова - автори на идейния проект

АДРЕС:

гр. Ботевград
ИНФОРМАЦИЯ

"Арена Ботевград" е открита на 29.03.2014г. Разположена на красиво и комуникативно място от града, сградата притежава всички характеристики на едно модерно многофункционално спортно съоръжение.
    Застроената и площ е 4 590 кв.м. , а разгънатата застроена площ е 9 520 кв.м.
Основния пешеходен подход се осъществява през новоизградено специално за залата, красиво площадно пространство, обогатено с фонтан, алеи с пейки и зелени площи.
Сградата е с компактна изчистена форма, развита на четири функционални нива. Kонструкцията и е смесена монолитна, стоманобетонова, скелетна със стоманобетонови шайби. Металната покривна конструкция над игралното поле на залата е от стоманени, прътови конструкции – ферми, тип тръба в тръба, дълги 68 метра, които образуват рамки с кръстосани наклонени стоманени колони, оформящи северната фасада на сградата. Покривът на сградата е изпълнен чрез послоен монтаж с LT ламарина, топлоизолация, а като финален покриващ слой е монтирана водоустойчивa мембранa.
    Пластичната северна фасада на сградата провокира въображението като драпирана завеса, зад която зрителят ще може да се наслади на спортния спектакъл. Преплетени са обеми и равнини, третирани с противопоставящи се материали – ефирни остъклени витрини при входовете и плътни драпирани части в бяло.
За постигане на този архитектурен ефект са използвани съвременни, авангардни материали и технологии.
Всички фасади на Многофукнционалната спортна зала Арена Ботевград са вентилируеми: състоят се от носеща стенна конструкция, топлоизолация, вентилационен слой (кухина), окачваща система, облицовъчен слой от фасадни плоскости и свързващи части (елементи за оформяне на фугите между плоскостите).
    Артистичната главна фасада е изключително прецизно завършена с HPL (High Pressure Laminates) плоскости, монтирани на алуминиева окачваща система. Те представляват термо-свързани пластични материали, устойчиви на влага, атмосферни условия, надраскване и химикали, с изключителна устойчивост на температурни влияния, лесни за монтаж и поддръжка. Останалите три фасади са изпълнени с трапецовидна ламарина като краен слой, монтирани върху металната носеща конструкция. Части от фасадите са проектирани като окачени стъклени стени. Така изпълнени, ограждащите елементи на спортната зала осигуряват оптимална хидро-, топло- и звукоизолация.
Игралната зала е с максимален капацитет от 5 000 седящи места. Теренът на игрището е с размери 24/44 м и отговаря на изискванията за игралните полета за баскетбол, волейбол и хандбал, с необходимата им сервитутна зона. Светлата височина на игралната зала е 12,85 м. Местата за зрители са разположени на трибуни.
Игралното поле е покрито с разглобяем дървен под. Разглобяемостта на настилката позволява безопасното използване на залата и за не-спортни цели, като концерти, изложения и други светски събития. Осигурена е възможност да се монтира допълнително сглобяема сцена. Капацитетът при концерти е 2 000 седящи места.
По протежение на източната, южната и западната фасадни стени на стортната зала са разположени основните обслужващи помещения - съблекални за спортистите, треньорите и съдиите, конферентна и заседателни зали, офиси, лекарски кабинет, допинг лаборатория, апаратна, коментаторски кабини и телевизионно студио, помещения за охрана, гардероб, тоалетни за гостите на залата. Всички те са съобразени с капацитета на спортната зала и отговарят на нормативните изисквания.
Екстериорното пространство на Арена Ботевград, с площ около 4 дка, е изпълнено така, че да се подчертава елегантната и стилна визия на сградата. Площада пред залата е с акценти на ключови места – фонтан, пилони за знамена, ефектно осветление от вградени в настилката прожектори, цветно LED осветление, подчертаващо главния вход. По контурите на площадното пространство са ситуирани зелени площи с места за сядане.
    Изпълнена по всички съвременни изисквания и нормативи, с вложени висококласни материали и оборудване, тази зала има всички основания да се превърне в емблема на развиваната спортна традиция и инициативността на Ботевградската община. Само на 40 км от столицата, с оптималната си вместимост, това запомнящо се съоръжение ще може да се ползва за състезания от републикански и международен характер, както и за концерти и изложения.