СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ЛОГИСТИЧНИ СГРАДИ

ЛОГИСТИЧЕН ХЪБ SEG КРИВИНА

ИНВЕСТИТОР:

Scenio Ltd., част от Special Events Group (SEG)

КОНСТРУКТОР:

"Емил Крумов и Ко" ООД/ инж. Емил Крумов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Пайп Систем" АД

АРХИТЕКТ:

"Иво Петров Архитекти" ООД, арх.Надя Дончева и арх.Цветан Петров

АДРЕС:

с.Кривина, Столична община
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционни характеристики на сградата

“Топлина в центъра” е философията, която екипът на Иво Петров - Архитекти следва oще от идейната фаза на проекта за SEG Work & Logistic Hub. Топлината и светлината, които влизат през куполите на 12-метровата сграда и медната основна облицовка, посрещат топло обитателите и посетителите. Без аналог в архитектурата на логистични и производствени сгради, SEG Work & Logistic е олицетворение на визията и ценностите на възложителите и е плод на синергията в работата с проектантите по реализирането. Резултатът е сграда, която излиза от представата за логистичен център и напомня за офисна архитектура. Визията е с изчистен дизайн, съвременни форми, висок клас материали и иновативни идеи.

На площ от 5632 кв. м. са разположени работилници за декори и инсталации, склад за мебели, шоурум за тестване на готови декори и изделия и офиси клас А. Така сградата се превръща в „работилница“, където майсторите на детайла в лицето на Special Events Group ще дадат възможност на своите клиенти да изживеят неповторими емоции за техните събития. Освен с изработката на декори, специални съоръжения, техника и всичко необходимо за гладкото протичане на всеки един повод, SEG Work & Logistics Hub е и първата по рода си сграда в района, която ще бъде и своеобразен домакин на събития. Невероятната тераса със затаяваща дъха 360-градусова гледка към близките езера и планините Витоша, Люлин и Стара Планина ще остави у всеки гост топъл спомен от преживяното.

За да се компенсира отдалечеността от града, за служителите е предвидена кантина с остров кухня на самообслужване, помещения за отдих, игри и социален живот, стаи за сън и почивка, външни зони за оперативки на открито в паркова среда.

Стилистиката на интериора е издържана в изчистени тонове, видим бетон, антрацитни таванни покрития, подове и мебели от дърво, а интериорният дизайн е силно повлиян от Фън Шуй.

Архитектура, дизайн, функционалност

SEG Work & Logistic Hub е разположен в една от най-предпочитаните за логистика зони на гр. София - индустриалната част на с. Кривина, далеч от шума на града, но в близост до Софийски околовръстен път.

Съвременен дизайнерски почерк е изчистеният екстериор на хъба, постигнат с медния обем, остъклената фасада и слънцезащитните перфорирани пана.

В SEG Work & Logistic Hub се произвежда всичко необходимо за провеждането на едно събитие – от сцени до мебели, декорация, сложни инсталации и конструкции. В складовете и работилниците за декори се изработват и съхраняват мебели и декор елементи, сцени за конференции, техническо оборудване, щандове за изложения и т.н.

Вътрешното пространство на комплекса следва процеса на подготовката на събития.

Обектът се състои от обширна складова и производствена част с площ от 4220 кв.м. и височина 12 м. и административна част от 1412 кв.м. Колаборацията между отделните производствени и административни звена налага архитектурния проект да реши взаимодействието им елегантно, чрез топла връзка помежду им. Специално проектиран вътрешен балкон осигурява визуален поглед от високо, от офиса на мениджмънта към общото хале.

Административната част е решена на 3 нива. Първото ниво помещава главното фоайе, модерен шоурум/презентационна зала, място за уъркшопове и санитарно-битови части. Кантината на втория етаж е с излаз на панорамна тераса за отдих на служителите. Тя е замислена да се превърне в център и зона за забавления и почивка както за екипа на SEG, така и за всички гости на сградата. На третото ниво са разположени стилни отворени офис пространства и конферентни зали като в близост до офисите са разположени стаи за почивка.

За облагородяване на заобикалящата сградата среда са изградени обходни улици за лeĸи и тeжĸoтoвapни aвтoмoбили, пapĸинги, зелени площи и паркова зона с над 200 дървета, включително няколко специални озеленени зони, силно повлияни от идеята за „японска градина“. Зелени пространства за рекреация са предвидени и на просторната покривна тераса.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Конструкцията на сградата е смесена. За да бъде максимално функционална складовата част са използвани сглобяеми стоманобетонови колони и стоманен покрив с цел преодоляване на по-големи подпорни разстояния. Административната част е с монолитна конструкция с предварително напрегнати стоманобетонови елементи, което позволява оформянето на голям офис тип open space с колони единствено по периферията.

Използваните материали за фасадата подчертават разликата във функциите на двата обема. За административната част са използвани алуминиеви композитни панели с цвят copper, стъклена окачена фасада от най-висок клас и подвижни перфорирани слънцезащитни пана. Складовата част е изпълнена с термо панели в светлосив цвят. Всички използвани материали са с високи топлотехнически параметри.

В проекта е заложено необходимото оборудване, така че върху покрива на складовата част да бъде изградена фотоволтаична инсталация на площ от 3000 кв. м, обезпечаваща енергийно цялата сграда.

Осигурено е захранване за електрически станции за автомобили, като плановете на компанията са в близко бъдеще всички използвани от тях автомобили да бъдат заменени с електрически.

За работилниците, администрацията и всички общи части е изградено водно подово отопление, осигуряващо комфортна работна среда. Охлаждането се осъществява с VRF система.

При осветлението е заложено на една от най-съвременните системи за управление в световен мащаб, а именно Green Warehouse - саморегулиращо се и интелигентно осветление, което отчита присъствието и активира подобаващо интензитета на светлината в конкретната зона на движение като по този начин постига максимална производителност и същевременно спестява енергия.

Както за осветителната, така и за системите за отопление и вентилация е предвидено управление чрез BMS, позволяващо активно управление. Чрез него могат да се управляват системите от разстояние, да се задават режими на работа и да се следи потреблението на енергия и изправността на съоръженията.