НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Building Innovation Award > БИЗНЕС ЦЕНТЪР "РИЧХИЛ"

BUILDING INNOVATION AWARD

БИЗНЕС ЦЕНТЪР "РИЧХИЛ"

ИНВЕСТИТОР:

„РИЧХИЛ“ ООД

КОНСТРУКТОР:

д-р. инж. Илия Алашки, ”АЕС” ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„Монтаж Строителни Конструкции“ АД

АРХИТЕКТ:

„А и А Архитекти“ ООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Офисна сграда "Ричхил"

 

Локация

София

Година на проектиране

2015-2016

Година на завършване

Декември 2018

РЗП:                     27 700 кв.м

 

Инвеститор: Ричхил ООД

Главен проектант: А и А Архитекти

Конструктор: Структо, Алашки Енджиниъринг Кънстръкшънс

Главен изпълнител: МСК
 


Концепцията на Бизнес Център Ричхил се базира на идеята за създаването на сграда, която да представя същността на технологичните компании – иновативност, динамичност, визионерство.

Основната задача при разработването на архитектурния проект беше намирането на оригинален визуален образ, който да пресъздава тези характеристики, и да ги комбинира с особенностите на локацията. 

Бизнес Център Ричхил се намира южно от околовръстния път на гр.София, в близост до Бизнес Парк София, Резиденшъл Парк София и магазин Декатлон.

Сградата се състои от два офисни блока, обединени на ниво партер и на първи етаж. Всеки блок има по седем офисни етажа, като размерът на етажните плочи е различен в двата блока. Под сградата е изграден двуетажен подземен паркинг.

Разделянето на два блока има за цел да разчупи обема на сградата и да смали нейната визуална тежест, за да може да се впише по-добре в околната среда. Това решение създава и по-голяма гъвкавост при отдаваенто под наем – двата блока могат да оперират почти самостоятелно.

Двата блока са скосени в план, образувайки обща композиция насочваща погледа към празното пространство между сградите, където се намира просторното входно фоайе.

Сградата се намира в гъсто застроена среда от офисни сгради с преобладаващи плътни части по фасадите от каменни облицовки и мазилки. Контрастирайки на тази среда, фасадите на Бизнес Център Ричхил са облечени изцяло с остъклена фасада и разноцветни елементи от перфорирана ламарина, разположени пред отваряемите прозорци.

Елементите са оцветени в две различни тоналности за всеки офисен блок - оранжево-червено и синьо-зелено. По този начин се генерира цветови код за идентичност на всеки блок, който е следван и в интериора на общите части.

Прецизно оразмерените елементи от перфорирана ламарина, изпъкнали пред стъклената фасада и защитаващи отваряемите прозорци, променят образа на сградата в зависимост от гледната точка.

При форнтален поглед те задават колорита на фасадата, но запазват и ефирността от отраженията по стъклените повърхности. При страничен поглед елементите се сливат и фасадите изглежат почти плътно оцветени.

Използването на ярки цветни елементи по фасадите е опит за разбиване на стереотипа, че ярките цветове трудно намират подобаващо място в съвременната архитектура.

Тук е важно да се отбележи, че архитектурната концепция е последователно развита на всички нива – от градоустройственото решение до интериора на сградата.

Просторното и богато осветено входно фоайе създава плавен преход между външното и вътрешното пространство. То разпределя потоците към офисите в двата блока и към заведенията за хранене. Към него е изградена голяма мултифункционална зала с подвижни преградни стени, с възможност за обединяване с фоайето при необходимост от провеждане на по-мащаби събития.

Архитектурният език на сградата е продължен и в интериора на общите части - Таванът на фоайето, централната рецепция и мебелите за сядане са оформени с пана наподобяващи формите на сградата, а цветовите комбинации продължават логиката на цветовия код заложен при фасадите.

Единият от двата блока е зает от офисите на Телелинк Холдинг и дъщерните й компании. В интериора на офисите е продължен архитектурния език на сградата в по-дребен мащаб.

Офисните простраснтва са преливащи, обособявайки работни кътове разделени от зали за срещи и мениджърски кабинети. На втори етаж е разположена централната рецепция на компанията, конферентен блок с различни по големина зали за срещи, както и голяма зона за рекреация. От офисните пространства се разкриват впечатляващи гледки към витоша и София.

В интериора на Телелинк Холдинг се разчита на контраста между нюансите на мокета, неутралните светли тонове стените и мекотата на дървените плоскости на мебелите и вратите. Част от стените на помещенията са решени с различни графини изображения, създаващи разнообразие и идентичност в пространството. Специално внимание е обърнато на централната рецепция и зоната за рекреация, със специално създадените за проекта мебели.

 

Материали, Иновации, Технологии

Фасадите на Бизнес Център Ричхил са изпълнени с окачена фасада, включваща последен модел стъкла с много нисък соларен фактор и висока светло-пропускливост. В окачената фасада са вградени отваряеми прозорци за допълнителна вентилация и комфорт на служителите.

Покривите са изпълнени със завишени стандарти за топлоизолация и са озеленени с интензивно покривно озеленяване. Освен, че визуално подобрява образа на сградата, покривното озеленяване предовратява риска от прегряване през летните месеци и води до постепенно оттичане на водата при силни дъждове. Част от покривното озеленяване е от високи дървесни видове.

Офисите са оборудвани с двойни подове и окачени тавани. Освен стандартните санитарни възли, сървърни помещения и кухненски боксове, към всеки офис има и външна тераса. Кухненските боксове са гъвкави и могат да варират като местоположение и размер на етажа. Някои от етажите имат привилегията да изпозлват по-големи тераси с естествено озеленяване.

Сградата е снабдена с вентилационна система с рекуперация на температурата на обработения и пресния въздух. Освен нея, във всички офисни помещения има отваряеми прозорци за допълнителен комфорт на обитателите.

Изпълнена е последен модел VRV климатична система с висок коефициент на трансформация на енергията.

Част от повърхностните води се събират за повторно използване за поливане на зелените площи.

За сигурността, комфорта и надеждната работа на обитателите в сградата са изградени системи за захранване, сигурност и управление от най-висок клас, като използваното оборудване и софтуер са само от реномирани европейски и американски производители като Siemens, Bosch, Milestone, Legrand и др.

В сградата е имплементирана Система за сграден мениджмънт Siemens Desigo CC, която интегрира всички системи - вентилация, осветление, слънцезащита, електрозахранване,  пожароизвестяване, контрол на достъпа, видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника. Системата позволява визуализация и мониторинг на състоянието на различните системи в реално време. Платформата значително намалява оперативните разходи и има кратък период за възвръщаемост, като  позволява бъдещо разширение и надграждане, тъй като след първоначалното й въвеждане в експлоатация към станцията за управление могат да бъдат добавяни допълнителни системи. Интеграционната платформа може да бъде управлявана от всяко едно устройство, локално с компютър или чрез уеб клиенти посредством таблет или смартфон.

Част от основните функционалности на системата за сграден мениджмънт в Richhill  са :

 • събиране и отчитане показанията от индивидуалните измервателни устройства (водомери и електромери), като генерира отчети за разпределение на енергията в сградата;
 • адаптивно управление на осветлението в офисните и общите части;
 • събиране, визуализиране и сравняване на данни (тренд) в онлайн и офлайн формат;
 • откриване, визуализиране и потвърждаване/нулиране на аларми за всички интегрирани системи;
 • създаване на работни графици за автоматизиране работата на сградата;
 • създаване и изпълнение на автоматизирани сценарии за управление;
 • взаимовръзки между различните системи в зависимост от нуждите на обитателите в сградата;
 • навигиране към инструкциите на персонализирания оператор и графичното показване на местоположенията на събитията;
 • определяне на нивото на достъпа на различните клиенти за мониторинг и контрол на системите:
 • ясни и последователни стъпки за насочване на оператора, при стресови ситуации и при работа с важни събития;
 • изпращане на автоматични отдалечени известия за аларми по имейл или чрез SMS;

 

Бизнес център Ричхил трябва да бъде отличен с наградата „Сграда на годината” защото:

 • Бизнес център Ричхил се откроява със смело архитектурно решение, използващо ярки цветове, рачупени форми, и забележителен интериорен дизайн следващ визията на сградата.
 • Бизнес център Ричхил е чудесен пример за престижна корпоративна сграда на високо-технологичната група Телелинк Холдинг.
 • В сградата са внедрени редица съвременни технологии за сградна автоматизация и пестене на енергия. Сградата впечатлява и с просторното си входно фоайе, включващо изложбена зала и зелени площи.

 

Технологии

За сигурността, комфорта и надеждната работа на обитателите в сградата са изградени високотехнологични системи за захранване, сигурност и управление от най-висок клас, като използваното оборудване и софтуер са само от реномирани европейски и американски производители като Siemens, Bosch, Milestone, Legrand и др.:

 • адресируема пожароизвестителна система Siemens
 • оповестяване и озвучаване BOSCH със зониране по етажи и възможност за ползването и за фоново озвучаване;
 • контрол на достъп Siemens с безконтактни карти Mifare с високо ниво на защита;
 • Видеонаблюдение с мегапикселови IP камери Bosch и VMS Milestone, покриващо 100% от общите части на сградата и паркинга;
 • структурна кабелна система LEGRAND- Категория 6А shielded. Изпълнено с подови кутии, съгласно нуждите на наемателите. Сървърни помещения на всеки етаж;
 • паркинг система – бързи бариери Magnetic управлявани с карти, интерком система и LPR камери (достъп чрез разпознаване на номер на превозно средство);
 • осветление в работни площи – LED осветителни тела SITECO (Germany) 4000КА с индекс за заслепяване UGR < 19 съгласно БДС EN464-1;
 • електроинсталация – LEGRAND (FRANCE), BTICHINO (ITALY);
 • резервирано захранване за сградни инсталации – дизел генератор SDMO 650KVa;
 • интелигентно управление на осветлението по KNX/DALI протокол. Възможност на избор за автоматичен и ръчен режим на управление и димиране на осветителите;
 • управление на електрически щори по KNX протокол. Възможност за ръчно и автоматично управление;
 • система за сградна автоматизация (BMS) SIEMENS - дистанционно отчитане на консуматори (електромери, водомери), мониторинг на асансьори, управление на гаражна вентилация, следене състоянието на дизелгенератор, управление на климатични камери.

 

Имплементираната Система за сграден мениджмънт Siemens Desigo CC, интегрира всички системи - вентилация, осветление, слънцезащита, електрозахранване,  пожароизвестяване, контрол на достъпа, видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника. Системата позволява визуализация и мониторинг на състоянието на различните системи в реално време. Платформата значително намалява оперативните разходи и има кратък период за възвръщаемост, като  позволява бъдещо разширение и надграждане, тъй като след първоначалното й въвеждане в експлоатация към станцията за управление могат да бъдат добавяни допълнителни системи. Интеграционната платформа може да бъде управлявана от всяко едно устройство, локално с компютър или чрез уеб клиенти посредством таблет или смартфон.

Част от основните функционалности на системата за сграден мениджмънт в Richhill  са:

 • събиране и отчитане показанията от индивидуалните измервателни устройства (водомери и електромери), като генерира отчети за разпределение на енергията в сградата;
 • адаптивно управление на осветлението в офисните и общите части;
 • събиране, визуализиране и сравняване на данни (тренд) в онлайн и офлайн формат;
 • откриване, визуализиране и потвърждаване/нулиране на аларми за всички интегрирани системи;
 • създаване на работни графици за автоматизиране работата на сградата;
 • създаване и изпълнение на автоматизирани сценарии за управление;
 • взаимовръзки между различните системи в зависимост от нуждите на обитателите в сградата;
 • навигиране към инструкциите на персонализирания оператор и графичното показване на местоположенията на събитията;
 • определяне на нивото на достъпа на различните клиенти за мониторинг и контрол на системите:
 • ясни и последователни стъпки за насочване на оператора, при стресови ситуации и при работа с важни събития;
 • изпращане на автоматични отдалечени известия за аларми по имейл или чрез SMS;

 

Ползите от интеграционната платформа

Практически в една платформа може не просто да се видят всички изброени по-горе системи, но да се управляват в реално време, да им се задават различни алгоритми, както и всеки един потребител да създава необходимите за него взаимовръзки. Например при чекиране с карта на определена врата системата показва автоматично образ от камерата, която наблюдава входа, с цел верификация на достъпа. Ползите от използването на такава платформа са много – реално на едно място се намира цялата информация, получават се аларми от всички системи (чрез мейл, SMS или мобилно приложение) и само с един поглед може да се получи представа какво се случва в сградата.

Това е много полезно, особено при непредвидено събитие, като например спиране на захранване в сградата, което се отразява на всички системи, но благодарение на контрола от платформата не се налага служител по поддръжката да обикаля из сградата, за да провери какво се случва и дали системите са се стартирали отново след подаване на захранването. Друго важно предимство е, че системата осигурява безопасна среда, т.е. намалява възможността за човешка грешка и осигурява надлежното следване на процедурите за реакция. Предаването на информация от един служител по поддръжката към друг става лесно и безпроблемно, защото реално всички действия се визуализират в платформата.