СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА - ЗДРАВЕ, КУЛТУРА,ОБРАЗОВАНИЕ И СПОРТ

"ДЕСИЗО МОНИ ЕКСКЛУЗИВ КЛУБ"

ИНВЕСТИТОР:

"ДИМИТРОВ"ООД

КОНСТРУКТОР:

"Структо" ООД, инж. Борис Христов Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"София Истейтс" ЕООД и ЕТ "Неш-И – Ивайло Нешев"

АРХИТЕКТ:

"АиА Архитекти", интериорен дизайн: Ганевски Дизайн

АДРЕС:

Плевен
ИНФОРМАЦИЯ

„Клуб Десизо Мони” е спортно-развлекателен комплекс, включващ ресторант, открит бар, басейн, фитнес, спортни игрища и озеленени площи. Клубът е предназначен за работещите в производнствено-административния комплекс „Десизо Мони” и външни посетители. Ситуиран е в източната промишлена зона на гр.Плевен в близост до новите производствени и админисративни сгради на компанията.

Проектът има за цел да създаде качествена среда за спорт, отдих и развлечение на служителите на компанията, както и на гражданите и гостите на град Плевен. Комплексът ще функционира като частен клуб по примера на елитните клубове в големите градове в Западна Европа.

Основната сграда на Клуба е на две нива. На горното ниво е разположен клуб-ресторант, а в полу-подземното ниво е изграден фитнес център. Фасадата на клуб-ресторанта се отваря на юг към голям открит басейн с тераси за разполагане на шезлонги. От изток на клуб-ресторанта е обособена и тераса с възможност за затваряне. Фитнесът е с директен излаз на запад към добре подържана градина.

На запад от басейна и сградата е изгаден ефирен външен павилион с открит бар, разположен върху помпените помещения на басейна. Павилионът предоставя панорамна гледка към басейна, озеленените простраснтва и зоната за спорт на открито.

Архитектурата на комплекса интегрира максимално сградите с околния ландшафт, предоставяйки поредица от преливащи: отворени, полу-отворени и затворени простраснтва. Целта е сградите да се възприемат в цялост с всички останали елементи на вертикалната планировка и ландшафтния дизайн: перголи, навеси, подпорни стени, парапети, стълби, озеленяване. Това се постига чрез прецизното им проектиране и интегрирането им в общия архитектурен образ.

Архитектурният образ на клубната сграда е вдъхновен от съвременните крайбрежни вили, характерни с изчистените ортогонални геометрични форми и преливащи пространства. От друга страна, използваните материали, текстури и колорит придават блязкав градски характер на комплекса. Комбинацията между прости форми, прецизни детайли и ефектни материали цели създаването на усещане за престиж и непреходност.

Обемът на основната сграда е разширен с помощта на арки и перголи, създаващи плавен преход между вътрешното и външното пространство, и оформящи входа към клуб-ресторанта. Отваряемите плъзгащи се витрини към басейна също размиват границата вътре-вън.

От запад, вертикалните елементи от широкоформатен гранитогрес балансират терасовидния постамент на павилиона с външния бар и загатват за развитието на арките от източната страна на основната сграда.

Павилионът с външния бар е едновременно естествен завършек на терасирания терен, но и визуален завършек на оста при входа на комплекса.

Освен интегрирането на външните и вътрешните простраснтва, друга водеща тема на проекта са внимателния подбор на материали и прецизните детайли. Въпреки малкия мащаб на сградата, фасадните решения са сериозно техническо предизвикателство заради големият размер на стъклата, както и прецизното облицоване на всички външни конструкции с широкоформатен гранитогрес, стъкло и разтеглена ламарина.

С проекта за Клуб Десизо Мони АиА Архитекти се опитват да покажат добър пример за използване на архитектурата като основно средство за развитието на корпоративната култура на местните компании, и да докажат, че е възможна реализацията на качествена архитектура в места извън столицата.

Клуб Десизо Мони трябва да бъде отличена с наградата „Сграда на годината” защото:

  • Клуб Десизо Мони предоставя високо-качествена среда за завабление, отдих и спорт в гр.Плевен. Създавайки нов градски оазис, Клубът насърчава регенерацията на индустриалната зона на града.
  • Сградата и прилежащата среда са проектирани, и реализирани с висока прецизност на детайла и качество на изпълнението, интегрирайки по блестящ начин архитектура, ландшафтен и интериорен дизайн.
  • Клуб Десизо Мони развива местната корпоративната култура до световно ниво и доказва, че е възможна реализацията на качествена архитектура в места извън столицата.