СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС "ПИВОВАРНИЦА КАМЕНИЦА"

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС "ПИВОВАРНИЦА КАМЕНИЦА"

ИНВЕСТИТОР:

„Каменица“ АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Ангел Стоянов, инж. Стоян Дженев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„ГБС – Пловдив“ АД

АРХИТЕКТ:

„Арт Ню Вижън“ ООД - арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков, арх. Иванка Проданова, консултант инж. Людмила Маждракова

АДРЕС:

гр. Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

Пивоварница  Каменица – Архитектура с вкус на бира

„Каменица“ АД преобрази своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна изгради уникален по рода си мултифункционален комплекс. Той носи името „Пивоварница Каменица“ и е посветен на 135-годишната история на първата бира на България. Комплексът включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център, ресторант - бирария, магазин,  парково пространство и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

Локация

Имотът е разположен в централната част на град Пловдив и е с площ 3,5 декара, като граничи на изток с бул. „Източен“, а на север с ул. „Марин Дринов“. Изграден е открит паркинг за 31 автомобила.

Основни аспекти в разработената концепция

Водеща идея при разработване на проекта е тази, че хората се събират и се наслаждават на времето прекарано заедно на по чаша бира. Това е повод стари приятели да се видят, причина е за нови запознанства. За тази цел  пространството около сградата е разработено като паркова среда с амфитеатър, така че да бъде напълно достъпно за всички. Площта може да се ползва за арт изложби, представления, кино прожекции, концерти и всякакви социални и културни дейности, които събират хората.

Тъй като желаем производството на бира да се вижда и отвън, сме разположили съдовете за варене и за ферментация на бирата зад големи стъклени витрини, видими  през фасадата, минавайки по булеварда.

Както производството на бира стъпва на традицията от 1881 г., но постоянно се развива и използва най-съвременни технологии и материали, така и ние във визията на сградата сме се постарали да уловим традиционния дух на стара фабрика за производство на бира, но прочетен по модерен начин. Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки, стъпили върху солидни колони. Емблематичният за пивоварната комин е запазен, като попада в новата сградата и се превръща в акцент, на който е подчинен целият интериор. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и актуални елементи в парковата среда така, че крайният резултат да е една ефектна и модерна структура. Искаме традиционното да върви ръка за ръка със съвременното.

Архитектурно решение

Мултифункционалният комплекс е със застроена площ около 770 кв. м. и разгъната застроена площ 1690 кв. м. Амфитеатърът е с капацитет 17 реда с общо около 190 седящи места. При големи събития сцената на амфитеатъра може да увеличи своите размери.

Фасадите са решени с тухлена облицовка от клинкерни плочи, облицовки от HPL и еталбонд, стъклени парапети и алуминиева окачена дограмата. Комбинацията на подбраните материали е следствие на избраната концепция - сградата да има излъчване на стара фабрика с видима тухлена зидария, но също така да присъстват елементи от модерната архитектура - стъклени окачени фасади и еталбонд.

Функционално решение

На нивото на партера е разположена част от микропивоварната, ресторант, кухня, санитарни помещения и помещения за обслужващия персонал и охрана.  

На първи етаж е разположен посетителският център със собствена рецепция и санитарни помещения, както и магазина за сувенири. От магазина за сувенири има директна връзка към амфитеатъра и градината.

Интериорна визия

Ресторантът е проектиран в индустриален стил, както и самата сграда. Характерни за този стил са елементи като кованото желязо, тухлените облицовки и дървото, присъстващо навсякъде, преминаващо и в тавана като ребра с акустичен ефект.

Барът е разположен централно. Той е решен с тухлена облицовка, пред която е монтиран метален лист с изрязани светещи надписи. Понижения таван над бара наподобява бъчва, за която са захванати държачите за чаши и други елементи от интериора.

Коминът, като основен акцент в архитектурата, около който се развира комплекса, присъства и в интериора. Той е облицован изцяло с бирени бутилки, които са осветени ефектно и допринасят за бирения привкус на ресторанта.

Подът е решен основно от гранитогрес, със състарен дървесен фладер, създавайки усещането за старинност.

Таванът е с оригинална оребрена конструкция от успоредно разположени ламели,  които се ротират радиално около някои акценти, като така ги подчертават – около бара, комина, масата за приятели и кръглите барове. Оребряването по тавана има двойна функция – първо, прикрива всички инсталации по тавана, и второ, има акустичен ефект.

Осветлението е равномерно разпределено, като се акцентира основно над тематичните зони. Осветителните тела допринасят за търсеното усещане на индустриалния стил.

По стените, решени основно с тухлена облицовка, има апликации от ковано желязо и фрагменти от бъчви. Елементите от бъчви по стените ще ни разказват за основните състваки на бирата – а именно ечемичен малц, различни видове хмел, вода и мая.

В зоната към пивоварната има голяма стъклена витрина, през която се виждат инсталацията и съдовете за бира.

Около асансьора има декорация от ниши, върху които са разположени различни артефакти, разказващи историята на Пивоварна „Каменица“ - черно-бели фотографии, ретро предмети и др. Място е специално подбрано, тъй като то е и връзката с посетителския център на „Каменица“.

Сградни инсталации

Сградната ОВК система е разработена по начин, позволяващ постигане на комфорт и подходящ микроклимат във всички помещения.

Отопление – изградена е абонатна станция, отоплението е подово за ресторанта и посетителския център.

Климатизация – изградена както за общиствените зони, така и за производствения процес. Тя подпомога отоплението/охлаждането през преходните сезони. Решена е със съвременни енергоспестяващи инсталации от типа VRV – външно климатично тяло, управляващо много вътрешни тела.

Вентилация - предвижда се изграждането на отделни автоматизирани вентилационни инсталации за доставка на пресен въздух във всички подобекти. С цел енергийна ефективност са заложени системи с рекуператори. За микропивоварната са спазени специфичните изисквания за общообменни и аварийни вентилационни инсталации.

Сградата е водоснабдена за битово-питейни и противопожарни нужди. На площадката се предвижда изграждането на площадкова дъждовна канализация за условно чисти води от покрива на сградата, които се заустват в резервоар за поливни нужди.

Предвижда се захранване с газ в микропивоварната и кухнята, което ще намали средногодишните разходи за енергия. Сградата съответства на енергиен клас „В“.

Паркова среда

Озеленяването е разработено в актуалната тенденция на модерния градски пейзаж, следвайки стила на архитектурното решение. Търсена е абстрактна и геометрична стилистика на зелените площи, подчертана от растителните обеми. Подбрани са широколистни дървета с кълбовидни корони и декоративни храсти. Линиите се подчертават допълнително от засадените дървета с червена багра на листната маса. Това етажиране на растителността ще направи погледа отгоре (от амфитеатъра и етажа) многопластов и ефектен. Озеленяването, заедно с решението за настилки и бордюри, както и алейното осветление допълват цялостната визия. Изградана е автоматизирана поливна система.

Алеите около сградата са от два вида щампован бетон – сив и с цвят на тухла.

Осветлението около сградата е решено с ниски и високи алейни тела. Изпълнени са осветителни тела в настилката, в основата на сградата, които ефектно акцентират върху тухлената облицовка. Амфитеатърът е решен със скрито LED осветление в зоната на челата на стъпалата при сядането.

Сградата трябва да бъде отличена защото:

  1. Тя е силно концептуална. Основната и цел е да предизвиква усещане за стара фабрика, като по този начин да пренася обикновения човек в онази романтична  епоха, когато Пловдив е бил индустриален град с целия чар на павираните улици, тухлените сгради и кованото желязо. Тя е един своеобразен мост между минало и настояще.

 

  1. Създадена е да събира хората в парковата среда, сред която е разположена, с амфитеатъра създаден за концерти и различни събития и с уникалният ресторант – бирария, в който властва един кодекс – „Тук всички са бирени братя и сестри“.

 

  1. Сградата е красива, с добри пропорции и качествени материали. Тя е една перла, която със своето присъствие придава неповторимо излъчване и дава нов живот на целия район. Надяваме се жителите на Пловдив да бъдат щастливи с новата придобивка, която Каменица им завеща.

Проект: Мултифункционален комплекс Пивоварница Каменица

Местоположение - бул. „Източен“, град Пловдив

Инвеститор „Каменица“ АД

Стойност - 2 млн. евро

Проектант - Арт Ню Вижън ООД

Площ имот - 3500 м²

ЗП - 773 м²

РЗП - 1688,80 м²

 

Места за сядане:

ресторант - маси 98 места;

единствената кръгла маса - „щам тиш“ - масa за приятелите на Каменица - 8 места;

високо сядане сепарета - 30 места;

столове бар - 14 места;

ниски сепарета - 18 местa;

Общо за ресторант - 168 места;

Тераса – 44 места, част от местата са покрити и осветени посредством козирка от метал и стъкло;

Общо местата за сядане, вън и вътре - 212 бр.