СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Корпоративни сгради > ПРОИЗВОДСТВЕНО - АДМИНИСТРАТИВНА БАЗА НА КАТРА ГРУП

КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

ПРОИЗВОДСТВЕНО - АДМИНИСТРАТИВНА БАЗА НА КАТРА ГРУП

ИНВЕСТИТОР:

Катра Трейд ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Антон Кузкин

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Реал М ЕООД

АРХИТЕКТ:

арх.Ангел Примов

АДРЕС:

Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

КОНЦЕПЦИЯ И ФУНКЦИОНАЛНО ПЛАНИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНО-АДМИНИСТРАТИВНАТА СГРАДА:
Концепцията и функционалното планиране на базата на КАТРА ГРУП се основава на изискванията на възложителя касаещи основния предмет на дейност на фирмата, а именно строителство на сгради и съоръжения, заготовка на стоманени елементи за строителството и др. Съгласно изискванията на възложителя следва да се обособят две производствени сгради и административна сграда.
 
АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА: 
 
Администрацията е разположена в източната част на имот като пред нея са обособени паркоместа. Тя се състои от 3 етажа:
Етаж 1 /кота ±0.00/:
На този етаж са разположени входът към администрацията, фоайе, заседателна зала, санитарни възли, техническо помещение, архив, сървър, стая за почивка, склад, веранда и стълбище към горния етаж.
 
Етаж 2 /кота +3.40/:
На този етаж са разположени основните работни помещения, фоайе, санитарни възли, склад и стълбище към горния етаж.
 
Етаж 3 /кота +6.80/:
На този етаж са разположени два офиса, санитарни възли и тераса.
 
СГРАДА “А”
 
Основния производствен корпус на КАТРА ГРУП е разположен на калкан с администрацията и е с обособен частичен втори етаж.
На първия етаж е разположено производствено хале, два склада за негорими материали, склад инструменти, склад консумативи, ГРТ, санитарни възли, офис и стълбище към втория етаж. Сградата е окомплектована с четири  крана и аспирация от двете страни по дължина.
Вторият етаж е разположен на кота +5.00. Достъпът до него е посредством еднораменно стълбище от производствено хале. На него са разположени: Коридор, битово помещение за работници със санитарен възел и душове, стая за почивка и офис. 
Сградата е окомплектована с всичко необходимо за разкрояване на прътов или листов материал, разпробиване с колонна или радиална бормашина, обработка на струг, фреза и заваряване.
 
СГРАДА “B”
 
Сградата е разположена в най-западната част на имота и е естествено продължение на СГРАДА „А“. Сграда „В“ също е окомплектована с кран. В нея се предвижда дробоструй и боядисване на стоманените елементите за целите на КАТРА ГРУП
 
И при двете сгради е предвидено покривно осветление.
 
Между двете производствени сгради е разположен козлови кран с междуосие 16м. който оптимизира основните производствени нужди на КАТРА ГРУП.
 
 
АРХИТЕКТУРНИ РЕШЕНИЯ: 
Архитектурните решения са дело на ФОРМАСТУДИО с водещ проектант арх. Ангел Примов. Имайки предвид функционалното предназначение на сградата, арх. Примов е разработил „проста“ линейна схема на технологичните процеси. Акцента в архитектурата е административната сграда, която е естествено продължение на производствените сгради. Голяма част от архитектурните решения са традиционни за българския пазар. В този смисъл най-голямото предизвикателство при проектирането е как с прости решения да се постигне различна от традиционните визии. 
 
КОНСТРУКТИВНИ СИСТЕМИ:
Проектът по част конструкции е изготвен от КОНСТРАКТ ООД в изключително успешно и дългогодишно партньорство с КАТРА ГРУП и се явява естествено продължение и на проектирането на базата на КАТРА ГРУП. Прецизното проектиране на носещите конструкции на отделните сгради, съчетано с натрупания и от международна дейност опит на проектантите, води до висок естетическо и конструктивно постижение при оптимална цена на носещата конструкция и минимален отпадък във време, в което трябва използваните ресурси внимателно да бъдат изчислявани и сведени до минимални разходи. Производствената и складовата база на КАТРА ГРУП са изпълнени със стоманена носеща конструкция. Покривните и фасадните покрития са изцяло от пенополиуретанови панели, като производствената сграда е с хоризонтални панели, а складовaта с вертикални. 
 
ФАСАДИ:
Фасадите на производствената и складовата база са изпълнени с хоризонтални и вертикални палени от пенополиуретан с ламарина с предварително положено покритие, имитиращо гранит.
Фасадата на административната сграда е комбинация от облицовка от гранитогрес, мазилка и структурна алуминиева фасадна дограма.
 
СТРОИТЕЛНИ СИСТЕМИ И ИНОВАТИВНИ ПРОДУКТИ:
Производствените сгради на КАТРА ГРУП са с изцяло носеща стоманена конструкция. Облицовката им е с пенополиуретанови панели. Стоманената конструкция е изработена и монтирана от КАТРА ГРУП. Всички елементи са на болтова връзка. И дори ако до тук всичко звучи стандартно като изпълнение, може да се каже, че именно фасадните панели са          НОВО - то. Самите панели са с обшивка от гладка ламарина, която е с предварително нанесено покритие, имитиращо гранит. За разлика от скучните тонове, които сме свикнали да гледаме в производствените и складови бази, сме постигнали невероятен ефект чрез този нов продукт. Той е вече и част от портфолиото на КАТРА ТРЕЙД за българския пазар.
Административната сграда на КАТРА ГРУП е с монолитна стоманобетонна носеща конструкция. Иновацията е отново във фасадното покритие. Основната част от фасадата е облицована с високтехнологичен продукт – широкоформатен гранитогрес с размер 300/100 см и дебелини от 3,5 и 5,5 мм. Това е свръх нов продукт за българския пазар. Продуктът се предлага от КОНСТРАКТ и CasaMIA. Гранитогресните плочи могат да се монтират чрез директно лепене върху топлоизолацията на сградата или върху носеща конструкция или така наречената вентилируема фасада. 
Дограмата на сградата е на фирма ETEM. Използваме две от най-популярните системи. Крайният ефект, получен от дограмата, се изразява във финиша на фасадните панели, облицоващи сградата, с което се подсилва модерната и съвременна функционалност на дизайна.
Днес един от най-важните елементи на индустриалните сгради са подовете. КАТРА ГРУП са изпълнител и вносител на пълната гама продукти за изпълнение на индустриални подове. По тази причина не са правени никакви компромиси в изпълнението им. Различни части от сградата, в зависимост от производствените нужди, са с различна обработка на настилката, от шлайфана стоманобетонна настилка, през полиуретанова, до епоксидна и т.н.
Наред с всичко изложено по-горе, може да се добави, че сградите са с вентилация от най-висок клас, доставена и монтирана от фирма Темпекс. Контролът на достъпа и видеонаблюдението са неизменна част от цялостната работа на комплекса.
 
ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН: 
Дизайнът на сградата е инспириран от сферата, в която се развива КАТРА ГРУП, а именно – строителството или, ако трябва да определя по-точно интериорния стил на административната сграда – съвременен индустриален минимализъм. Интериорните решения, разработени от Casa MIA, съчетават видимия бетон от носещата конструкция на сградата с облицовки от широкоформатни гранитогресни плочи с размер до 100/300 см. Основните нива на сградата се свързват с двураменна конзолна стълба, изградена от самостоятелни метални стъпала, анкерирани в масивни стоманобетонни стени. Всички стъпала са облицовани от гранитогресни плочи с дебелина от само 3,5 мм. с оглед постигане на минимални габарити на отделните стъпала. Това налага използването на високотехнологични продукти, като новите облицовъчни плоскости от гранитогрес армирани с допълнителен слой от фибростъкло. Елементите на необрутализъм в интериора се допълват със стъклени парапети от закалено стъкло, които са с предварително заложени закладни елементи в плочата. Всичко това подчертава минималистичния подход и води до омекотяване на необрутализма. Омекотяването на строгите линии на интериора се постига и с елементи, имитиращи дърво. Този ефект основно е засилен в помещенията за работа. Впрегнали сме пълния арсенал на експертизата на CasaMIA, добита от международна ѝ дейност, съчетаваща иновативни решения от водещи италиански и американски дизайнерски течения.
Осветлението играе интегрална роля в дизайна, като сме се водили от максимата, че, „ако осветиш всичко, не осветяваш нищо“. По тази причина сме съчетали архитектурно индиректно осветление с LED вериги, вплетени в определени места на интериора, и чисто декоративни черни стоманени прожектори, директно монтирани за видимия бетон от експонираната носеща конструкция на сградата.  Разбира се, интериорният дизайн на сградата следва и архитектурата ѝ. Голяма част от елементите на екстериорния дизайн намират място и в интериора. За това помага изключително много и фактът, че интериорният дизайн се проектира паралелно с архитектурата. Тази колаборация помага архитектурата на сградата да се превърне сама по себе си в нейн собствен и уникален дизайн.
Наличието на общи пространства с кътове за релакс  в сградите и отвън, гарантира конфорт задоволяващ нуждите и изискванията на всички служители и клиенти на КАТРА ГРУП.
 
 
 
ВЕРТИКАЛНА ПЛАНИРОВКА, ПАРКИРАНЕ, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ:
Вертикалната планировка на сграда е изпълнена с шлайфана бетонова настилка с всички необходими добавки и обработки за външна употреба. Осигурено е паркиране, както за част от работниците, така и за клиентите на КАТРА ГРУП. Озеленяването рамкира целия периметър на имота, което доразвива естетически общата визия на обекта. Използваните растителни видове са подбрани съобразно географското изложение, на което се разполагат. 
ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ НА КОМПЛЕКСА: 
Площ имот: 6461 кв. м.
Обща РЗП: 3620 кв. м.
РЗП складова база: 580 кв. м.
РЗП производствена: 2337 кв. м.
РЗП административна: 703 кв. м. 
Сградата трябва да бъде отличена защото е: 
ЕСТЕТИЧНА – съвременна интерпретация на архетипа за промишлена сграда
ИНДУСТРИАЛНА – функционалност и спазване на всички изисквания на производствения процес и максимален комфорт на работната среда, спрямо предназначението на сградата
ИДЕНТИЧНОСТ – сградата като олицетворение на фирмената идентичност на КАТРА ГРУП и идеологията за съвременна фирма в бранша