СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ НАД 10 000 КВ.М. РЗП

"ФЛОРА ПАНОРАМА"

ИНВЕСТИТОР:

"СК" ООД

КОНСТРУКТОР:

инж.Йордан Атанасов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"БM" ООД

АРХИТЕКТ:

арх.Димитър Шаренков

АДРЕС:

Бургас
ИНФОРМАЦИЯ

Описание:

Имотът, върху които е изградена жилищната сграда, е с площ 2688 кв. м. и се намира в ж.к. “Лазур”, в непосредствена близост до Морската градина, сред малки квартални улички, до открития общински плувен басейн и комплекс “Флора”. Сградата има три подземни, осемнадесет надземни и един терасовиден етаж и е със застроена площ 1795 кв. м. и разгъната застроена площ 24 648 кв. м. Във височина се откриват смайващи гледки към Морската градината на Бургас и залива, както и към центъра на града.

 

Архитектурни характеристики:

Образът на сградата е съвременен, с множество извити лентообразни повърхнини,  образуващи членението на фасадата, с меки форми, наподобяващи морски вълни, разминати в пространството. Във всяка „лента“ участват в органичен синтез бетон и стъкло в различно съотношение, оформяйки пластичността на външния образ на цялата сграда. В духа на тази естетика е решено пластичното изграждане на обема и ролята на светлосянката. Наклонените плоскости са раздвижени с акцент върху ъгловите елементи, които са решени с допълнителна пластика и материали, допълващи естетическите им качества. С цел раздвижване на фасадата, са използвани масивни парапети в комбинация с извити стъклени парапети.

Фасадите са обработени с гладки мазилки на минерална основа, издържащи на всякакви атмосферни условия. Дограмата е изпълнена от цветни алуминиеви профили с прекъснат термомост. Парапетите на балконите са плътни и стъклени.

Особено внимание е обърнато на атрактивното екстензивно озеленяване както на нивото на терена, така и по височина. На всички етажи, където има такава възможност, е осигурен достъп от общите части към открити озеленени пространства в екстериора. Почти всички жилища са с гледка към морето и Морската градина на Бургас, като повечето са с две спални. Увеличена е етажната височина, като по този начин са постигнати по-богати вътрешни пространства. В сградата са обособени два жилищни входа с отделни подходи към тях в екстериора в които от 2-ри до 18-ти етаж са обособени общо 126 апартамента и едно техническо помещение. На втори етаж три от апартаментите са подходящи за хора с увреждания.

 

Инвестиционни характеристики и зелени инсталации:

В сградата са проектирани и изпълнени 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива на разгърната площ от  23 970 м2. Така паркирането за собствениците е решено изцяло подземно, като по този начин не се натоварва инфраструктурата в близост. Обособени са с 30% повече паркоместа от изискуемото, като от тях има предвидени и 11 броя за хора в неравностойно положение. Като допълнение към облагородяването на градската среда, инвеститорът изгради чисто нова инфраструктура около сградата, в това число подмяна на водопровод и канализация, озеленяване и обществен паркинг, който обслужва околните сгради. Изградени са две чисто нови улици, които улесняват трафика в района. Фотоволтаичната система захранва фасадното осветление, обслужва общите части в сградата, както и деветте станции за зареждане на електромобили.

Изпълнено е озеленяване на покриви (580 m2), поставени са 330 м2 цветарници около сградата и е изградена автоматизирана поливна система за всички озеленени площи.

В конструкцията на сградата e вложена иновативна система за олекотяване на плочите, позволяваща намаляване на общото тегло на сградата и въглеродния отпечатък. Системата „Cobiax“, с която вместо твърд бетон в рамките на подсилена плоча се използва лек елемент рециклирана пластмаса е със сертификати за устойчивост DGNB, LEED и BREEAM.

Използвани са принципно нови системни решения за обработка на фасадните плоскости, с което са постигнати интересни отблясъци на сградата в зависимост огряването на слънцето. Осветлението на общите части, фасадата и околното пространство е изцяло LED, като за общите части се осигурява от фотоволтаичната система.

Ландшафтното проектиране на сградата е в духа на най-модерните световни архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. Създадени са външни зелени площи в периметъра на сградата, които допринасят за подобряване на средата и качеството на въздуха в целия жилищен район.

 

„Флора Панорама“:

  • Сградата се превърна в една от архитектурните емблемите на Бургас и със своята динамична и запомняща се форма, активно участва в новия силует на града.
  • Във височина се откриват смайващи гледки към Морската градината на Бургас и залива, както и към центъра на града.
  • Сградата има естествена и логическа геометрична концепция на формата с много характерна пропорция на четирите диска, всеки от по 4 етажа, конзолно излизащи напред и с отдръпване във височина.
  • Това е един от проектите в бранша, които в последните години бяха обект на множество спекулации, в това число и публично опровергавани от страна на инвеститора. С реализацията му се доказа, че когато всичко е принципно и по буквата на закона, няма място за външни фактори, които създават негативен имидж.
  • Използваното екстензивно озеленяване по височините е в унисон с най-модерните световни архитектурни тенденции.
  • Иновативната система “Cobiax” прави сградата по-зелена и устойчива.