СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни сгради и комплекси над 10 000 кв.м. РЗП > АПАРТАМЕНТНА ЖИЛИЩНА СГРАДА "ДЖИ ТАУЪР" С МАГАЗИНИ И ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ НАД 10 000 КВ.М. РЗП

АПАРТАМЕНТНА ЖИЛИЩНА СГРАДА "ДЖИ ТАУЪР" С МАГАЗИНИ И ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ

ИНВЕСТИТОР:

„Главболгарстрой“АД

КОНСТРУКТОР:

„Структо” ООД инж. Камен Славнин

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„Главболгарстрой“АД

АРХИТЕКТ:

“А и А Архитекти” ООД арх. Ангел Захариев

АДРЕС:

гр.София
ИНФОРМАЦИЯ

G-Tower е нова висока жилищна сграда, която има за цел чрез средствата на архитектурата да създаде нови качества на локацията чрез изграждането на нов визуален репер, и да търси решения на чувствителни теми, като възрастов и социален микс на обитателите, осигуряване на сигурност и формирането на локални общности, чрез освобождаването на голямо общо простраснвто за отдих и комуникация на обитателите.
Комбинацията от мащабен проект, атрактивна визия, реконструиран булевард, изграждащо се метро, университет - поставят G-Tower в ролята на авангард в трансформацията на локацията в резултат от засиления инвестиционен интерес към района. Проектът маркира катергорично мястото и е знак, че на местният пазар на недвижими имоти, тепърва ще навлизат нови типове жилищни сгради.

Разнообразните по размер и вид жилища предполагат съвместно обитаване на различни вързастови и социални групи. През последните десетилетия това е търсено решение на все по-фрагментираната социална тъкан на градовете в Зпадна Европа и Америка. Тенденциите у нас също водят до изостряне на този проблем и проектът може да бъде разглеждан като пример, насочен в положителна посока. Изграждането на различни споделени простраснтва за отдих и спорт се предполага, че ще насърчи комуникацията и взаимодействието между обитателите.

Сградата е разположена на бул.”Монтевидео” в София. В превод, името на булеварда означава „виждам нашир и надлъж всичко, което може да се види”. Това инспирира създаването на проект осигряващ уникални гледки към Витоша и града от всяко жилище в сградата. Сградата е издигната във височина, с минимална стъпка върху терена, освобождавайки допълнително пространство на терена за отдих, спорт и социални контакти на обитателите.

В G-Tower са проектирани различни по размер жилища – от студиа, до апартаменти с 3 спални. Помещенията във всеки апартамент залагат на оптимални размери спрямо съвременните стандарти за обитаване: просторни спални, функционални дневни и трапезарии, удобни бани и закачливи тераси. Всеки апартамент има дневна, ориентирана към най-благоприятната посока и изключителна гледка към София и Витоша както и спални ориентирани към по-тихите зони. Във високите етажи на сградата са разположени апартаметни с директен достъп към дневните помещения от панорамен асансьор разположен по източната фасада на сградата.

Заради градоустройствените ограничения, сградата се прибира стъпаловидно на юг и изток. Тези отсъпи са овладяни в архитектурата на сградата, образувайки разнообразен силует и обширни тераси към някои от апартаментите. По терасите са изградени метални рамки – перголи, като опит да бъдат регулирани бъдещите индивидуални намеси по терасите от страна на собствениците.

Архитектурният образ е изграден на базата на контраста между бялата повърхност на плътните части на основното тяло на сградата и матрицата от тъмните отвори на прозорците. Разнородната матрица от прозорци се подрежда в ъглите на сградта, където са разположени част от терасите към апартаментите, преминавайки плавно към вертикалните полета на остъклените фасади на изток, ориентирани към гледките към София. Терасите са решени с топли цветове, целящи създаването на по-голям уют на обитателите. Ядрото, както и част от стъпаловидните високи етажи на сградата са решени с тъмна облицовка, разкриваща се зад бялата обвивка. Разположението на терасите и отворите на прозорците следват и промяната в етажните разпределения. Така се постига още по-жив и разнообразен образ на сградата.

Интериорът на общите части е решен в лимитиран брой материали и цветове, и максимално опростени детайли. На част от стените се развива декоративно пано, изобразяващо стилизиран образ на сргадата на фона на планината Витоша. 

Архитектурните оси и стоманобетонната конструкция на сградата са оптимизирани за по-бързо и по-икономично изпълнение на строителството. Фасадите са решени изцяло с вентилируема фасада от алуминиеви ламели и топлоизолация от минерална вата, за по-качествено, по-бързо и технологично изпълнение на строителството. В откритото пространство към сградата са изградени детски площадки, открит фитнес, беседки и други.

ЗП: 863 кв.м

РЗП надземно: 8750 кв.м

РЗП подземно+надземно: 11 500 кв.м

Ключови качества на сградата:

G tower, със своя мащаб, атрактивна архитектура и качество на изпълнението разкрива потенциала на локацията и отключва нейното развитие, превъщайки я в една от горещите инвестиционни точки в София.

G tower осигурява висококачествена и модерна среда на обитаване, предлагайки впечатляващи гледки от всяко жилище, както и разнообразни зони за рекреация и социални контакти.

G tower предлага нетипичен модел за изграждане на жилищна среда с пунктова сграда, освобождаваща значително пространство на ниво терен, комбинираща различни по размери и функционалност жилищни единици осигурява разнообразен демографски и социален микс на обитателите

 

Фотографи: Асен Емилов, Иван Миладинов