СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Корпоративни сгради > МНОГОФУНКЦИОНАЛНА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА НА БТБ

КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

МНОГОФУНКЦИОНАЛНА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА НА БТБ

ИНВЕСТИТОР:

„БТБ България“ АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Красимир Марков, инж. Борислав Борисов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„София истейтс “ ЕООД, представляван от Трифон Трифонов

АРХИТЕКТ:

арх. Гиляна Комитова

АДРЕС:

Русе
ИНФОРМАЦИЯ

МНОГОФУНКЦИОНАЛНА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА НА БТБ, в УПИ XX-1354, кв. 1040, Източна промишлена зона, гр. Русе

1.  Описание на сградата

1.1.  Инвестиционни характеристики на сградата

 • Защо е създадена сградата – цел на инвестицията, функция и потребителски потребности, на които да отговаря

„БТБ България“ АД е утвърдена  компания   в сферата на  шивашката  индустрия с участието на чуждестранни инвестиции. Фирмата  произвежда дамско облекло за световно известни марки, както и разработва собствена модна линия „Vayana“, утвърдена на българския пазар. Фирмата е локализирана в индустриалната зона на гр. Русе и е организирала производството си  в съществуваща многоетажна промишлена сграда. Във фирмата работят около 1000 души. 

Разположен в непосредствена близост до съществуващото производство, обектът на „БТБ България“ е замислен и създаден  преди всичко за   хората  (служители и работници)- основeн актив на фирмата. В сградата ще има 284 нови работни места за мениджърския състав, счетоводители, юристи, преводачи, търговци, технолози, нормировчици, механици, мострена бригада, лаборанти, работници в склада и други.

            Целта на инвестицията  е  многофункционална сграда, в която да се решат някои  социални и производствени  проблеми на компанията. Функционалната програма включва  хранене на персонала, съвременни офисни площи, създаване на  шоурум с търговска площ за търговия на едро и дребно и  осигуряване на допълнителна складова площ за платове и помощни материали.

            Проектът стартира през февруари 2017 г. Чрез предварителни проучвания и обмен на идеи между възложителя, проджект мениджъра и проектантския екип  са очератани основните изисквания към сградата – комфорт в работната среда, функционални пространства, съвременни инсталации, пестеливост в интериора и екстериора, технологичност при изпълнението и  изисканост при детайлите.

Инвестиционният процес от проектирането до въвеждането в експлоатация на сградата през октомври 2019 г. продължава  две години и половина. Напрегнато и емоционално време за екипа, съпроводен с безкомпромисно изпълнение на заложените в проекта идеи, ежедневно сътрудничество между участниците, управление на ресурсите, контрол на качеството  и резултат, който спокойно може да се нарече  „вдъхновяващ строителен продукт“.

 • Концепция и характеристика на инвестиционното намерение –обща площ на сградата, нетна площ на сградата, отговаряща на съответната функция на категорията, в която е кандидатурата

Сградата  се състои от сутерен   и три надземни етажа.

 • Застроена площ – 1508,89 m²;
 • Общо разгъната застроена площ – 6270,26 m²;
 •  РЗП над земята – 4526,67 m²;
 • категория на строежа - трета категория – сграда за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 m2 или с капацитет от 200 до 1000 места включително за посетители.

 

1.2. Архитектура, дизайн, функционалност

 • Градоустройствен аспект и принос към средата , в която се реализира сградата

Сградата е разположена в Източната промишлена зона,  на международен път  Е85, част от трансевропейски коридор №9, който  свързва Русе с Дунав мост, е неговият градски участък  се нарича  бул. „България“. Съзнателно търсеният линеарен, балансиран и  характерен образ   превръща  сградата в активна част  от рамката на булеварда, в билборд  на възложителя „БТБ България“ АД и постоянна реклама на индустриалната зона, на град Русе и  на Република България  включително.

 

 • Предизвикателства и постижения при архитектурното проектиране на сградата

Съчетаването на складово-производствени дейности с представителни функции като търговия на едро и дребно и офисна част в многоетажна сграда, разположени в сравнително малък парцел е истинско архитектурно предизвикателство.  Правилното зониране на парцела  на стопански двор с възможности за маневриране на тежки товарни камиони,   зона за паркиране на леки и лекотоварни  автомобили и ясно ориентиран пешеходен достъп откъм бул. „България“ е постижение на генералния план и първа стъпка към избраната  широкоплощна многоетажна сграда с размери 30m/48m в план.

Наслагването на проблема „естественото осветление“  с изискванията за осветеност на работните помещения „предизвиква“ архитектурата  и логически я „довежда“ до планова схема със  средно  комуникационно ядро. И така даденостите на мястото заедно с изискванията за транспортен достъп и естествено осветление очертават архитектурен проект с ясна планова и комуникационна схема, запомняща се визия и технологичен детайл.   

 

 • Описание на качеството на функционалните, екстериорни и интериорни решения на сградата, постигнато чрез използване на съвременни продукти и сградни решения

Сградата е с  компактен обем  и характерна планова схема със средно  ядро, в което са разположени всички вертикални комуникации със стълбища и асансьори  и второстепенни помещения като  санитарни възли, кухненски кътове и други, които не изискват естествено осветление.  В добре осветената периферна  зона  са организирани основните функции – магазин, хранене, офиси. Избраната планова схема съчетава предимствата на широкоплощната и компактната многоетажната сграда.

Интериорите  са изпълнени в минималистичен стил с цветови акценти в жълтата гама. Всички  санитарни възли, съблекални за работниците, кухненски кътове  са  разработени с индустриален дизайн и  съвременни материали. Използвани са детайли от метални мрежи за  предпазни парапети, за окачени тавни в магазина и фойето и за мебели. Подове от шлайфан бетон, колони от видим бетон, видими инсталации по таваните, вътрешни стъклени прегради, осветителни тела със специфичен дизайн,  дизайнерски меки мебели и акценти с претенции за технологичност в дизайна  са част  от интериорните решения.  

Входното фоайе на партера е оформено като модерна рецепция в която стените, подовете, таваните, мебелите, осветителните тела и инсталациите са оформени в стила на целия интериор. Постоянни презентации върху огромен екран срещу входа добавят  звук, светлина и картина  във фоайето и напомнят за продуктите на „БТБ България“ като им  придават виртуална форма на живот и човешки  смисъл.

С особена грижа и внимание е изпълнена вътрешната „градина под небето“, разположена на трето ниво, озеленена с естествени растения. Градината е обвързана с   пространства за отдих и рекреация, обзаведени в стила на целия интериор.Допълнителен визуален комфорт в работната среда на трето ниво е постигнага чрез осветление през покривни люкове.

Компактният обем на сградата е раздвижен чрез външно евакуационно стълбище боядисано в жълтата гама, което  служи и за експлоатационното обслужване на покрива и  на  предвидените  там ОВК  инсталации и слънчеви колектори.

Силното слънцегреене в гр. Русе е преодоляно чрез  хоризонтални неподвижни жалузи, козирки и др. елементи с цел предпазване от ослънчаване. Два броя козирки подчертават входовете и   „предпазват“ сградата   от други атмосферни.

 

 • Описания на функционални разпределния на всички  етажи

В сутерена  са разположени складове, оборудвани  с метални стелажи, върху които се съхраняват материалите. Зареждането на склада става през приемно - експедиционно помещение на партера, след което  чрез товарен асансьор се свалят в сутерена.  Предвидени са съблекални с душове и санитарни възли на модулен принцип, предназначени за работниците в складовете.

На партера са разположени входно фоайе с рецепция,  фирмен   магазин  и  зала за хранене за 130 души . Към залата има  малка кухненска част с доставка на храна тип „кетъринг“ и умивалня за съдове с директен изход навън за отпадъците. За посетителите са предвидени тоалетни и умивалня.

Предвидена е външна тераса за почивка и хранене на открито, обзаведена  с маси и чадъри, ориентирана на юг към озеленено пространство.

На горните две нива  са организирани офиси, предназначени за различните отдели на фирмата. Някои помещения  са отделени  от общите пространства чрез стъклени стени. Обзаведени са със стандартно офис оборудване. Към офисите са организирани зали за срещи, заседателни зали, кътове за почивка и други. На кота +9,00 е създадена малка зимна градина с озеленяване в кашпи, около която е обзаведено с кътове за разговори.

 

 • Описание на общи части, фасади, покрив

Сградата е решена с чисти обеми без еркери и  плосък покрив  с наклон от съответна дебелина топлоизолационен материал съгласно част „Енергийна ефективност“ и ТПО  мембрана. На плоския покрив са разположени  слънчеви колектори с цел подобряване енергийната ефективност на сградата.

Фасадите са решени в една плоскост. Основната част от фасадата е оформена с термопанели закрепени върху стоманена конструкция, а фасадните стоманобетонови стени са завършени с топлоизолационна фасадна система. Козирките са с метална конструкция  и  облицовка от еталбонд.

Дограмата включва два вида остъкляване – окачена фасада и стандартна алуминиева дограма с трикамерен стъклопакет.

 

1.3. Строителство, енергийна ефективност  

 • Предизвикателства и постижения при строителното изпълнение на сградата

Основното предизвикателство пред строителството е монолитното  изпълнение на многоетажна  стоманобетонова конструкция с растер 6/6 m и големи етажни височини от 6m и 4,5m. За постигане на повече технологичност при изпълнението са използвани сглобяеми стоманобетонови  стълбищни рамена. Върху изградената ст.бетонова конструкция е изпълнена фасадна система от метална субконструкция и термопанели с необходимата енергийна осигуреност, остъкляване, покривни изолации и други видове монтажни работи по детайл. Всички вътрешни работи са изпълнени по детайл като мокрите процеси са сведени до минимум, а повечето сградни  инсталации са   открити и естетизирани от архитекта-проектант чрез т. нар.    сборни чертежи за инсталациите по таваните.

 

Енергийната ефективност  на сградата е постигната със съответен вид топлоизолация по ограждащите елементи. 

За осигуряването на топла вода 55°С за битови нужди се предвижда система със  слънчеви колектори, тип плосък соларен колектор с площ 2,15м2, комплект със стойки за укрепване – 10 броя, които са свързани към бойлер (първичен) с обем 1000 литра . Колекторите ще загряват водата в първичния бойлер до температура, зависеща от външните метеорологични условия и в частност интензитета на слънчевото греене. Загрятата  вода от първичния бойлер ще постъпва във вторичния бойлер с обем  1000литра, който е окомплектован  с електрически нагреватели 2 бр.по 7,5Kw  за дозагряване на водата преди преминаване  към инсталацията  за битово  горещо водоснабдяване.  Достигането на необходимата температура от 55°С се следи от датчик, монтиран на входа към водопроводната инсталация и при нужда се включва дозагряването от ел.нагревателите . Този тип система позволява реализиране на топлинни печалби от слънчевите колектори и при лоши метеорологични условия.

Тръбите свързващи слънчевите колектори с първичният бойлер ще се напълнят с пропилен-гликол, съгласно инструкциите на фирмата производител.

 

КЛАС НА ЕНЕРГОПОТРЕЛЕНИЕ

Определяне на класа на енергопотребление съгласно Приложение 10 към чл.6, ал.3 от Наредба №7 от 15.12.2004/2015г. за Енергийна ефективност на сгради:

 

СПЕЦИФИЧЕН ГОДИШЕН РАЗХОД НА ПЪРВИЧНА ЕНЕРГИЯ [KWh/м2]  167.5

СГРАДАТА ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ!

СГРАДАТА ИМА ЕНЕРГИЕН КЛАС  B

 

 

 • Описание на качеството на екстериора и околното пространство на сградата, постигнато чрез съвременни строителни продукти и  сградни решения

Околното пространство е оформено с достатъчен брой паркоместа, комуникационни асфалтирани пространства и озеленени площи с поливна система. Градината е обвързана визуално и пространствено с външната тераса на столовата и умишлено е ориентирана на юг. Допълнителните елементи като ограда, градинско осветление и  система за констрол на достъпа обогатяват усещането за завършеност и технологичност.

 

5.4. Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена – избройте 3 ключови качества на сградата, заради които  смятате, че трябва да бъде отличена

 

 • Функционалност на плановата схема;
 • Технологичност при изпълнението;
 • Запомняща се  визия.