СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Офис сгради > БИЗНЕС ЦЕНТЪР "РИЧХИЛ"

ОФИС СГРАДИ

БИЗНЕС ЦЕНТЪР "РИЧХИЛ"

ИНВЕСТИТОР:

„РИЧХИЛ“ ООД

КОНСТРУКТОР:

д-р. инж. Илия Алашки, ”АЕС” ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„Монтаж Строителни Конструкции“ АД

АРХИТЕКТ:

„А и А Архитекти“ ООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Офисна сграда "Ричхил"

 

Локация

София

Година на проектиране

2015-2016

Година на завършване

Декември 2018

РЗП:                     27 700 кв.м

 

Инвеститор: Ричхил ООД

Главен проектант: А и А Архитекти

Конструктор: Структо, Алашки Енджиниъринг Кънстръкшънс

Главен изпълнител: МСК
 


Концепцията на Бизнес Център Ричхил се базира на идеята за създаването на сграда, която да представя същността на технологичните компании – иновативност, динамичност, визионерство.

Основната задача при разработването на архитектурния проект беше намирането на оригинален визуален образ, който да пресъздава тези характеристики, и да ги комбинира с особенностите на локацията. 

Бизнес Център Ричхил се намира южно от околовръстния път на гр.София, в близост до Бизнес Парк София, Резиденшъл Парк София и магазин Декатлон.

Сградата се състои от два офисни блока, обединени на ниво партер и на първи етаж. Всеки блок има по седем офисни етажа, като размерът на етажните плочи е различен в двата блока. Под сградата е изграден двуетажен подземен паркинг.

Разделянето на два блока има за цел да разчупи обема на сградата и да смали нейната визуална тежест, за да може да се впише по-добре в околната среда. Това решение създава и по-голяма гъвкавост при отдаваенто под наем – двата блока могат да оперират почти самостоятелно.

Двата блока са скосени в план, образувайки обща композиция насочваща погледа към празното пространство между сградите, където се намира просторното входно фоайе.

Сградата се намира в гъсто застроена среда от офисни сгради с преобладаващи плътни части по фасадите от каменни облицовки и мазилки. Контрастирайки на тази среда, фасадите на Бизнес Център Ричхил са облечени изцяло с остъклена фасада и разноцветни елементи от перфорирана ламарина, разположени пред отваряемите прозорци.

Елементите са оцветени в две различни тоналности за всеки офисен блок - оранжево-червено и синьо-зелено. По този начин се генерира цветови код за идентичност на всеки блок, който е следван и в интериора на общите части.

Прецизно оразмерените елементи от перфорирана ламарина, изпъкнали пред стъклената фасада и защитаващи отваряемите прозорци, променят образа на сградата в зависимост от гледната точка.

При форнтален поглед те задават колорита на фасадата, но запазват и ефирността от отраженията по стъклените повърхности. При страничен поглед елементите се сливат и фасадите изглежат почти плътно оцветени.

Използването на ярки цветни елементи по фасадите е опит за разбиване на стереотипа, че ярките цветове трудно намират подобаващо място в съвременната архитектура.

Тук е важно да се отбележи, че архитектурната концепция е последователно развита на всички нива – от градоустройственото решение до интериора на сградата.

Просторното и богато осветено входно фоайе създава плавен преход между външното и вътрешното пространство. То разпределя потоците към офисите в двата блока и към заведенията за хранене. Към него е изградена голяма мултифункционална зала с подвижни преградни стени, с възможност за обединяване с фоайето при необходимост от провеждане на по-мащаби събития.

Архитектурният език на сградата е продължен и в интериора на общите части - Таванът на фоайето, централната рецепция и мебелите за сядане са оформени с пана наподобяващи формите на сградата, а цветовите комбинации продължават логиката на цветовия код заложен при фасадите.

Единият от двата блока е зает от офисите на Телелинк Холдинг и дъщерните й компании. В интериора на офисите е продължен архитектурния език на сградата в по-дребен мащаб.

Офисните простраснтва са преливащи, обособявайки работни кътове разделени от зали за срещи и мениджърски кабинети. На втори етаж е разположена централната рецепция на компанията, конферентен блок с различни по големина зали за срещи, както и голяма зона за рекреация. От офисните пространства се разкриват впечатляващи гледки към витоша и София.

В интериора на Телелинк Холдинг се разчита на контраста между нюансите на мокета, неутралните светли тонове стените и мекотата на дървените плоскости на мебелите и вратите. Част от стените на помещенията са решени с различни графини изображения, създаващи разнообразие и идентичност в пространството. Специално внимание е обърнато на централната рецепция и зоната за рекреация, със специално създадените за проекта мебели.

 

Материали, Иновации, Технологии

Фасадите на Бизнес Център Ричхил са изпълнени с окачена фасада, включваща последен модел стъкла с много нисък соларен фактор и висока светло-пропускливост. В окачената фасада са вградени отваряеми прозорци за допълнителна вентилация и комфорт на служителите.

Покривите са изпълнени със завишени стандарти за топлоизолация и са озеленени с интензивно покривно озеленяване. Освен, че визуално подобрява образа на сградата, покривното озеленяване предовратява риска от прегряване през летните месеци и води до постепенно оттичане на водата при силни дъждове. Част от покривното озеленяване е от високи дървесни видове.

Офисите са оборудвани с двойни подове и окачени тавани. Освен стандартните санитарни възли, сървърни помещения и кухненски боксове, към всеки офис има и външна тераса. Кухненските боксове са гъвкави и могат да варират като местоположение и размер на етажа. Някои от етажите имат привилегията да изпозлват по-големи тераси с естествено озеленяване.

Сградата е снабдена с вентилационна система с рекуперация на температурата на обработения и пресния въздух. Освен нея, във всички офисни помещения има отваряеми прозорци за допълнителен комфорт на обитателите.

Изпълнена е последен модел VRV климатична система с висок коефициент на трансформация на енергията.

Част от повърхностните води се събират за повторно използване за поливане на зелените площи.

За сигурността, комфорта и надеждната работа на обитателите в сградата са изградени системи за захранване, сигурност и управление от най-висок клас, като използваното оборудване и софтуер са само от реномирани европейски и американски производители като Siemens, Bosch, Milestone, Legrand и др.

В сградата е имплементирана Система за сграден мениджмънт Siemens Desigo CC, която интегрира всички системи - вентилация, осветление, слънцезащита, електрозахранване,  пожароизвестяване, контрол на достъпа, видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника. Системата позволява визуализация и мониторинг на състоянието на различните системи в реално време. Платформата значително намалява оперативните разходи и има кратък период за възвръщаемост, като  позволява бъдещо разширение и надграждане, тъй като след първоначалното й въвеждане в експлоатация към станцията за управление могат да бъдат добавяни допълнителни системи. Интеграционната платформа може да бъде управлявана от всяко едно устройство, локално с компютър или чрез уеб клиенти посредством таблет или смартфон.

Част от основните функционалности на системата за сграден мениджмънт в Richhill  са :

 • събиране и отчитане показанията от индивидуалните измервателни устройства (водомери и електромери), като генерира отчети за разпределение на енергията в сградата;
 • адаптивно управление на осветлението в офисните и общите части;
 • събиране, визуализиране и сравняване на данни (тренд) в онлайн и офлайн формат;
 • откриване, визуализиране и потвърждаване/нулиране на аларми за всички интегрирани системи;
 • създаване на работни графици за автоматизиране работата на сградата;
 • създаване и изпълнение на автоматизирани сценарии за управление;
 • взаимовръзки между различните системи в зависимост от нуждите на обитателите в сградата;
 • навигиране към инструкциите на персонализирания оператор и графичното показване на местоположенията на събитията;
 • определяне на нивото на достъпа на различните клиенти за мониторинг и контрол на системите:
 • ясни и последователни стъпки за насочване на оператора, при стресови ситуации и при работа с важни събития;
 • изпращане на автоматични отдалечени известия за аларми по имейл или чрез SMS;

 

Бизнес център Ричхил трябва да бъде отличен с наградата „Сграда на годината” защото:

 • Бизнес център Ричхил се откроява със смело архитектурно решение, използващо ярки цветове, рачупени форми, и забележителен интериорен дизайн следващ визията на сградата.
 • Бизнес център Ричхил е чудесен пример за престижна корпоративна сграда на високо-технологичната група Телелинк Холдинг.
 • В сградата са внедрени редица съвременни технологии за сградна автоматизация и пестене на енергия. Сградата впечатлява и с просторното си входно фоайе, включващо изложбена зала и зелени площи.