СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > СУПЕРМАРКЕТ ЛИДЛ С ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХЛЯБ И ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ, ОТКРИТ ПАРКИНГ И ТРАФОПОСТ

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

СУПЕРМАРКЕТ ЛИДЛ С ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХЛЯБ И ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ, ОТКРИТ ПАРКИНГ И ТРАФОПОСТ

ИНВЕСТИТОР:

"ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО" КД

КОНСТРУКТОР:

инж. Иван Алексиев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Калистратов груп" ООД

АРХИТЕКТ:

“СКИЦА” ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Инвеститор: „ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД енд КО” КД

Проектант: „СКИЦА“ ЕООД

Консултант и строителен надзор: „Консултантска Инженерна Група“ ООД

Изпълнител: „Калистратов Груп” ООД

 

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СГРАДАТА:

 

Търговският обект, който отваря врати на 10.06.2019 г., е третият Lidl магазин в България от типа „Метропол“ –  магазин на две нива, пригоден за централните градски части на големите градове и съобразен изцяло с потребностите и навиците на хората, живеещи в тези райони. Той е построен така, че да осигурява повече пространство и удобства в подобен гъсто населен градски район, като отговаря в максимална степен на изискванията и предпочитанията на потребителите и прави пазаруването още по-лесно, удобно и приятно.

Разположен е в гр. София в района на „Сточна гара“, на едно от най-оживените кръстовища в града – място с богата история, известно с активна търговска и транспортна дейност в миналото, които са допринесли за сегашния облик на града.

Като социално отговорна компания, Лидл България съхранява тази интересна част от миналото на столицата, като обособява специален информационен кът. В този кът са поместени два макета, които пресъздават историческото минало на района, върху който е построен обектът.

Единият макет пресъздава целия район около „Сточна гара“, включително и първото тролейбусно депо от 50-те години на 20-ти век, а другият – гарираните в депото превозни средства: тролейбуси в мащаб М 1:24 и автобуси в М 1:48. Макетите и фотосите се виждат от площадното пространство пред сградата, което ги прави видими за всички, които преминават покрай лицевата фасада.

Освен че съхранява историческото минало на този ключов за столицата район, компанията инвестира и в неговото облагородяване, като го прави още по-приветлив и приятен. Живописното оформление и растителните видове, парковото обзавеждане и осветлението създават една приветлива зона за почивка на живущите в близост. Към общия облик допринасят избраните за тротоарите около обекта настилки – бетонни павета в два цвята, които със своя характерен рисунък напомнят градски калдъръмени улички.

Зеленината от площадното пространство „прелива“ в интериора на входното преддверие чрез използвания естествен мъх за облицовка на конструктивните колони. Богато остъклената фасада позволява навлизането на дневна светлина във фоайето и търговската зала и още повече засилва приветливостта и отвореността на сградата към площада.

 

АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ:

 

            Обектът СУПЕРМАРКЕТ "LIDL" е построен върху терен с площ 6 339 кв.м., с неправилна форма и с лице на три улици. Правоъгълният обем на сградата е изтеглен максимално на север към площад „Сточна Гара“, за да предоставя удобен достъп за посетителите пешеходци. От югоизточната страна е оставено пространство за организиране на паркинг за посетители и пространство за маневриране на камионите за зареждане на обекта.

            Транспортните подходи към обекта се осъществяват от ул. „Ангиста“ – за клиенти на магазина и товарни автомобили за зареждане, а откъм бул. „Ген. Д. Николаев“ – автомобилни вход и изход само за клиенти на магазина. В самото проектиране на пътнотранспортното решение е използван специализиран софтуер с висока точност, анализиращ ефекта на потока към/от новоизградения обект върху съществуващото движение и указващ оптималното разположение на вход-изходите, а входовете на паркинга са оборудвани с информационни светещи табели, които да улеснят както клиентите на магазина, така и движението по булеварда чрез пренасочване на трафика и избягване на задръстване откъм бул. „Ген. Д. Николаев“.

            За удобство на клиентите супермаркетът разполага със 104 паркоместа, в това число 5 броя паркоместа за хора с увреждания, 2 броя за родители с деца, разположени на отворения гараж на кота ±0.00 в обема на сградата, като по този начин броят на паркоместата надвишава нормативните изисквания. Търговският обект разполага с иновативна сигнализационна система, улесняваща намирането на свободно място за паркиране. За удобството на посетителите на магазина над вход-изходите към покрития паркинг са монтирани светещи табели, даващи информация за наличния брой паркоместа. В зоната на покрития паркинг е изпълнена светеща система от пътни знаци, организираща безпрепятственото движение на посетителите.

 

СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ:

 

Сградата е с РЗП 5 306,44 кв.м и е решена на две нива – ЗП на кота +0.00 и кота +3.61 (ниво на търговската зала) е съответно по 2 653,22 кв.м. На първото ниво е развит отворен гараж за клиенти на магазина, както и входно преддверие за връзка с втория етаж.

            От входното преддверие, посредством травелатори или пътнически асансьор, се стига към второ ниво и основното пространство на търговската зала, в която са разположени стелажите за стоки, 7 на брой каси и самостоятелно касово помещение. Търговската зала е с площ 1 498,94 кв.м. Към нея прилежат пекарна за хляб и хлебни изделия, административно-битов блок и зона за прием на стоки и товарна рампа.

            Предвидена е тоалетна за посетители в дъното на търговската зала на магазина. Същата е оборудвана за използване и от инвалиди и родители с деца и бебета.

            Сградата разполага с единствена по рода си за сектора ОВК инсталация за търговската си зала. Отличителното при тази система е прецизният контрол и мониторинг на влажността на въздуха в залата, което спомага от една страна за постигане на максимален комфорт за клиентите и служителите и от друга за още по-подходящи условия за изложените хранителни продукти.

            Системата за сградна автоматизация (BMS) управлява пряко електрическата и ОВК инсталациите на магазина. Тя следи статуса и на всички други системи в обекта, включително измервателните уреди (електромери и водомери). BMS инсталацията не изисква намеса на персонала на магазина и по този начин минимизира „човешката“ грешка, като така се ограничава максимално потреблението на енергия. Освен локален достъп, до BMS инсталацията е осигурен и дистанционен такъв, който осигурява запис на всички данни. На база на тази сградна автоматизация филиалът е успешно интегриран към системата за управление на енергията на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД, която покрива изискванията на стандарт ISO 50001.

 

            3-те ключови качества на сградата, заради които тя следва да бъде отличена, са:

 

  1. Модерна и иновативна визия и архитектура, допринасящи за по-голямото удобство при пазаруване на клиентите.

 

  1. Висока енергийна ефективност на сградата.

 

  1. Облагородяване на района около сградата чрез ексклузивно озеленяване на градското околно пространство и съхраняване на историята му чрез специален информационен кът, пресъздаващ богатото минало на мястото.

ПРИЛОЖЕНИЯ: