СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

"УЕЙВ РЕСОРТ"

ИНВЕСТИТОР:

"Ахелой Проджект" ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Планекс Бургас" ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Веселин Първанов, "АВЕГА Инженеринг" ЕООД

АРХИТЕКТ:

арх. Мартин Христов, "Е-Арх Студио"

АДРЕС:

гр. Ахелой
ИНФОРМАЦИЯ

Wave Resort се намира между Ахелой и Поморие върху площ от близо 50 дка, граничещ с плажната ивица на изток, главния път Варна- Бургас на запад, къмпинг Ахелой на север и Поморийското езеро на юг. Комплексът е предназначен основно за летен ол-инклузив туризъм, но инфраструктурата му благоприятства също развитието на уелнес, здравен и събитиен туризъм.

Територията на комплекса е с форма на правоъгълник, като в посока от пътя към морето са разположени: паркинг за автомобили и автобуси, П-образното хотелско тяло, паркова зона с басейни и зелена буферна ивица, граничеща с плажа.

Басейните са проектирани далеч от хотелските тела, с цел изолация от шум. За по-голям комфорт водните площи са разделени на зони за деца, тинейджъри, семейства, както и зона за релакс, предвидена само за възрастни. Пространството за над 800 шезлонга е сепарирано така, че да осигури спокоен отдих в по-малки групи. Комплексът разполага със собствен аквапарк, детски клуб и амфитеатър, обособени в отделни сгради.

Хотелската част се състои от 426 помещения. Стаите, разположени на приземно ниво разполагат с достъп до собствени басейни. Няма нито една стая без морска панорама като същото важи за всички ресторанти, фоайета и спа центъра.

Комплексът включва четири ресторанта – един основен, три тематични, както и фуд корнер.

Спа-центърът е с площ 2500 кв.м. и разполага със закрит басейн, фитнес център, зала за йога, богато остъклени и отделени от потока на движение на хора чрез паркова зона.

Сградата разполага с конферентна зала с 450 места, която може да бъде разделена на две по-малки зали.

Хотелският продукт на Wave Resort е уникален и конкурентен, предлагащ на гостите емоционално запомнящ се престой и комплексно преживяване, насочено към специфичите изисквания на различни групи пътуващи.

Основната идея на проекта е да се избегнат обичайните недостатъци на модела ол-инклузив, каквито са големите струпвания на хора в основния ресторант и по зоните край басейните, и създаване на повече възможност за лично пространство.

 

Архитектура, дизайн, функционалност

градоустройствен акспект и принос към средата, в която се реализира сградата;

- предизвикателства и постижения при архитектурното проектиране на сградата;

- описание на качеството на функционалните, екстериорни и интериорни решения на сградата, постигнато чрез използване на съответните съвременни продукти и сградни решения;

- описание на функционални разпределения на типов етаж;

- описание на общи части, фасади, покрив, подземен паркинг, паркова зона.

Архитектурната визията е съвременна и интригуваща, без излишни претенции и провокации, целяща да пасне на вкуса на разнородна публика от цял свят.

За да се постигне това бе взето решение да се направи сграда, която да отговори на съвременните тенденции, но в същото време да е решена по правилата на класическите сгради, приети за хармонични и красиви от векове. За тази идея архитектите изхождат от презумпцията, че такава сграда би носила подсъзнателното чувство за нещо познато, което носи спокойствие и позволява бърза адаптация на гостите към новия им дом. В тази връзка сградата на хотела е решена в симетрия, а пропорциите и силуета ѝ целят да напомнят на палацо или дворец. Класическо е и съотношението във височина между солидните и високи обществени етажи към по-ефирните и по-ниски хотелски нива.

Облицовката на сградата е от камък с пясъчен цвят и едра, шуплеста текстура, типичен за района на Черно море. Разместените плочи по нея наподобяват динамиката на водна повърхност. Формата им също така е реверанс към друг познат стил от близкото минало- модернизма, характерен за първите големи хотели по Черноморието.

Интересно и специфично за сградата е контрастът във височина между солидно и леко, между статично и динамично. Монолитната база допълнително подчертава илюзията за промяна на фасадата при движение до нея.

„Монолит и динамика“ беше и темата, която студио MODE заложиха в интериорния проект на входното фоайе. Първото впечатление на гостите от входното фоайе се определя от три неща: директната визуална връзка с морето и градината, атриумът през шест нива, който дава необичаен простор във височина над цялата входна зона и усещането за широта постигнато чрез освобождаването на пространството от обслужващи помещения и стени.

 

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

- предизвикателства и постижения при строителното изпълнение на сградата

- описание на качеството на екстериора и околното пространство на сградата, постигнато чрез използване на съответните съвременни строителни продукти и

сградни решения;

- наличие на среда и инвестиции в здравословен начин на живот и обитаване на сградата-екологични зони, спортни зони, рециклиращи системи, инвестиции в съоражения за пречистване на въздух, вода, отпадъци и т.н.;

- копие от енергийните паспорти на сградите (по желание) с цел изясняване на: разход на енергия на сградата, дял на възобновяемите източници, тип оборудване, КОП фактор за зимен и летен период и др.;

- информация за степен на автоматизация на сградата, налични ли са  паркоместа за електроавтомобили (колко са местата, налични ли са и колко са станциите за зареждане);

- наличие на сертификати, доказващи устойчивостта и качеството на сградата.

Големият двор е нещо, което отличава Wave Resort от повечето комплекси по Черноморието. Необичайно за България е решението на инвеститорите да „жертват“ 2/3 от позволеното от закона застрояване, за сметка на по-устойчив бизнес модел, при който гостите разполагат с повече лично пространство и атракции в самия хотелски комплекс. Надяваме се този бизнес модел да се докаже във времето и да стане алтернатива на презастрояването.

Сепарирането на пространствата в комплекса в специфични зони дава възможност туристическия продукт да се ориентира към различни таргет групи: двойки, семейства с деца, любители на спорта и уелнеса, бизнес гости и участници в събития.

ИНОВАЦИОННИ РЕШЕНИЯ

  • Лагунни стаи с достъп до басейн – единствени по рода си в България, от терасата на които има директен достъп до басейн.
  • Осветителни тела от специално екстудирани алуминиеви профили: скрито осветление в мокрите помещения на хотелските стаи, линейно осветление по хотелски коридори, кръгли осветителни елементи с радиус 3 м за вграждане в окачен таван на лоби и фоайе.
  • Индикация за статуса на стаята посредством стаен контролер и изведен в коридора дисплей, показващ дали хотелската стая в свободна за почистване, или заета от туристи със статус, „моля, не безпокойте“.
  • Скрити преливници към басейните – изпълнени посредством конзолно монтирани гранитни плочи.
  • Синхрнонизирано управление на главния фонтан във вътрешен двор, посредством софтуер, управляващ светлинни ефекти, музикално оформление и сила и посока на водните дюзи, по начин, който прави наблюдаването на фонтана в работен режим едно приятно изживяване.
  • Мониторинг на СПА зоната посредством табло, показващо статуса на всяка стайна единица – осветление, температура, достъп, аларма и други.