СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ С ЕЛЕМЕНТИ НА "ЗЕЛЕНА" АРХИТЕКТУРА

СУПЕРМАРКЕТ ЛИДЛ

ИНВЕСТИТОР:

ЛИДЛ България ЕООД енд КО КД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Емил Цаков

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Калистратов груп ООД

АРХИТЕКТ:

ВАМОС ООД, арх. Николай Янчев Симеонов

АДРЕС:

кв. Драгалевци, гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Представената сграда е Магазин за хранителни и битови стоки на търговска верига „ЛИДЛ“. Магазинът с площ от 2018 кв.м. е разположен в гр. София, кв. Драгалевци, в непосредствена близост до кръговото кръстовище, образувано от бул. Черни връх и Южната дъга на Околовръстен път. Обслужващият супермаркета паркинг има 89 паркоместа, четири от които предвидени за хора в неравностойно положение и две за семейства с деца.

Магазинът е изпълнен на едно ниво, като неговата търговска зала е разположена на прилежащото към бул. Черни връх ниво, непосредствено до автобусна спирка. С цел удобство на клиентите, главният вход е покрит с навес и е обособен светъл виндфанг/ветробран с шкафчета, предоставящи на посетителите възможността да оставят своя личен багаж.

Търговската зала е с правоъгълна форма и естествено осветление. Залата има 6 каси и множество стелажи и хладилни витрини за тематично разполагане на стоките. В нея са обособени и различни зони като например пекарна за прясно изпечени тестени изделия, зона за плодове и зеленчуци, зона за нехранителни продукти и др. Освен това, през ниша към търговската зала е разположен санитарен възел за клиенти, напълно оборудван както с плот за повиване на бебета, така и със съоръжения, позволяващи достъпа и от хора в неравностойно положение.

Пряката връзка от търговската зала към обслужващата зона за персонала и зоната за прием стоки осигурява на служителите удобството бързо и лесно да зареждат стоки и събират картонени опаковки от магазина. В обекта е поставена балираща преса за хартия и найлон, които се събират и рециклират, както и помещение за миялна машина, служеща за поддържането на чистотата на подовите настилки в супермаркет „Лидл“. За персонала на магазина има изградени отделни тоалетни, съблекални и социално помещение, което да използва по време на почивка. Помещението е оборудвано с основни кухненски мебели, както и с маса за хранене.

Конструкцията на супермаркета е смесена. Сградата е изградена от стоманобетонни ивични фундаменти,  колони и греди. Покривът е едноскатен и е изпълнен с лека метална конструкция, състояща се от стоманени ферми с укрепващи диагонални връзки и премостваща високопрофилна LT ламарина. Носещата метална конструкция – главна и второстепенна, обтегачи и противоветрови връзки - е обработена с огнезащитна боя съгласно изискванията за пожарна безопасност.

Климатичната и вентилационна инсталации са изпълнени на базата на високоефективни термопомпени модули, които използват възобновяема енергия от слънце и въздух. Инсталацията е децентрализирана и позволява дистанционен мониторинг и управление на отделни климатични сектори. Контролът на температура и качество на въздуха е напълно автоматизиран и съобразен със специфичните условия за ползване на филиала.

            Зоните на пекарната и прием на стока са покрити с плосък покрив със стоманобетони плочи. Такива плочи са поставени и над контролната стая и техническите помещения. В пространството на фермите между окачения таван и покривното покритие над залата, както и в затвореното пространство на входния навес, е монтирана обходна метална пасарелка с цел обслужване на подпокривния инсталационен обем.

ПРИЛОЖЕНИЯ: