СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

ЖИЛИЩНА СГРАДА АРИА

ИНВЕСТИТОР:

АРТЕКС АРИА ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Пламен Георгиев Йосифов и инж. Пламена Миткова Балева - Йосифова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

АРХИТЕКТ:

АРТЕКС ПРОЕКТ ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Там, където природата е била най-благосклонна, човешката намеса трябва да е най-премерена – казват древните мъдреци. В това вярваме и ние от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ. Затова създадохме жилищен комплекс АРИА, в който половината територия ще бъде озеленена паркова среда. Където човекът и природата се сливат.

Водещо при проектирането на жилищния комплекс е вдъхновението от природата, желанието и таланта на архитекта да създаде различни пространства и кътове, където да се удовлетворят различните потребности на човека, когато се радва на спокойствието на дома: работа, почивка, общуване и игра.

Безспорно най-голямото богатство на комплекса е оформеното ПАРКОВО ПРОСТРАНСТВО - ЗЕЛЕН ПОЯС пред двете многофамилни жилищни сгради, който сякаш прекрачва условните граници и прелива в естественото озеленяване на парк „Въртопо“. Самият проект е подчинен на идеята да се обособи подходяща озеленена, облагородена и защитена паркова среда, оформена с красиви алеи, с пейки и парково осветление, находчиво оформени площадки и кътове за отдих със спиращи дъха гледки. Парковата зона е разположена в по-голямата част от парцела, като по този начин подчертава и водещата концепцията за непрекъснатия контакт на човек с природата. Гаранцията за здравословен микроклимат от своя страна идва и от доклад, съставен от еколози на БАН, в който е отбелязано наличие на непрекъснати въздушни течения, гарантиращи чист въздух.

Много важна предпоставка за бъдещото развитие на района е близостта до метростанцията, което косвено ще намали трафика. Заради обширната си територия проектът има шанс да окаже значително въздействие върху средата: не само естетическо, но и екологично.

Вашето жилище от АРТЕКС и след 50 години ще е толкова сигурно, устойчиво и защитено, колкото е и в момента. То ще отговаря на вечните критерии: простор, светлина, лекота и радост на обитаването, осигурявайки Ви един живот изпълнен с хармония.

АРИА е перфектно ориентирана в своя терен и всички апартаменти ще бъдат с изглед към парка и панорамна гледка към Витоша. Талантливите архитекти, се възползват от денивелацията в самия терен и двете многофамилни сгради са полувкопани в него. Проектът за паркирането преследва три цели: дискретно присъствие на автомобилите, удобство, минимален отпечатък върху средата. Находчиво е използвана естествената денивелация на терена за ситуиране на гаражите от двете страни на прокараната вътрешна улица към подземното ниво. Надземните паркоместа също са с озеленено покритие, както и във всички останали аспекти на архитектурно строителната работа, използвана е всяка възможност за увеличаване на „зеления капитал“ на комплекса. Впечатляват и решенията за връзка между гаражите и другите пространства, продиктувани от мисълта за човека, за посоките и ритъма в ежедневието му.

Жилищният комплекс е с контролиран достъп, като хората споделят отговорността за неговата поддръжка, а  също така и за прилежащото парково пространство изградено към него. Към апартаментите, разположени на най-ниските етажни нива, са предвидени просторни озеленени веранди, отделени с ажурна ограда – с кътове за сядане и възможност за барбекю. По-големите жилища са със светлинни куполи (на последните етажни нива) и панорамни тераси или дворчета към парка. В апартаментите, в които е възможно, кухните са проектирани в самостоятелно помещение, но могат и да се обединят с дневната в едно общо пространство. Повечето от спалните имат лична баня с тоалетна и обособени дрешници.

Класическото излъчване на комплекса, съчетано с цветовият дизайн, дължащ се главно на вложените естествени материали, се отличава с меки, характерни за природата нюанси, които  го вписват хармонично в средата. Ориентацията на сградата предлага възхитителни панорамни гледки към Витоша, като съгласно новия Устройствен план на района не се предвижда бъдещо строителство, което гарантира гледката, която се разкрива пред погледа на обитателите. Със своето подчертано присъствие  стъклото не само осигурява оптимална ослънченост, но и олекотява визията на сградата, създава усещане за ефирност и простор.

Жилищният комплекс АРИА предоставя здравословна среда на обитателите при поддържане и умножаване на зелените площи в района. Природосъобразният начин на живот е заложен в подбора на висококачествени материали с доказан произход, щадящите средата строително-монтажни работи, енергоспестяващия принцип на експлоатация на жилищата.

Разпознаваемият стил на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ разчита на безкомпромисното качество на всеки елемент от проекта. Подборът на материалите е основа за безупречно изпълнение на строителните операции и експлоатация на жилището. Спазени са екологичните изисквания. Фасадните стени са изградени от високоекологични керамични тухли „Wienerberger”. За повишаване на степента на топлинна изолация на сградата е използвана цялостна интегрирана фасадна система „BAUMIT”. Монтирана е немска петкамерна PVC-дограма с нискоемисионно „К-стъкло” за намаляване на топлинните загуби през зимата и възпрепятстване на UV лъчите и топлината през лятото със специална алуминиева капачка от външната страна на профила. По модерна технология е изпълнена и звукоизолацията към ударен шум върху подовата конструкция на помещенията, под замазката, чрез „плаващ под” със звукоизолационна мембрана „FonasTex”. След това е положена тръбната разводка на инсталационните системи. За фасадите са използвани външни мазилки в няколко основни цвята, съчетани с топлия цвят на вертикалните ивици на каменна облицовка, подчертавайки различните обеми и равнини. Ажурните пергoли и дървените обшивки, големите витрини и стъклените парапети на терасите спомагат нищо да не спира погледа към зеленината и върховете на планината.

 

 

4. Информация за доставчици на материали, технологии и решения, използвани при реализацията на сградата.

 

Принципът за безкомпромисно качество на изпълнение и сигурност на обитаване на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД отново се реализира в жилищна сграда „АРИА” с подбрани материали и изпитани и съвременни технологии.

 

Технология на изпълнение

 

Конструкцията на сграда АРИА е монолитна, стоманобетонна, скелетна, безгредова. Взимайки предвид високата сеизмична активност в София, компанията осъществява специален план за гарантиране на устойчивостта на сградата при силен земетръс. Фасадните стени са изградени от висококачествени екологични керамични тухли Wienerberger.

 

Фасада

 

Фасадните облицовки са в комбинация от каменни плочи от най-висок клас и чисота травертин с дебелина 3см., и интегрирана топлоизолационна система на Baumit. Топлоизолацията под облицовките е с 12см. каширана каменна минерална вата. Каменните плочи са с разнообразни обработки, върху част от фасадата има монтирани дизайнерски решетки от алуминиева ламарина, както и фрезовани мотиви по проект върху част от фасадата с топлоизолационна система. Всички парапети по тераси са стъклени, положени в метални рамки от профили .

 

Дограма

 

След внимателен подбор за доставчик на профили за дограма и окачена фасада, „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД се довери наRehau. Използваните системи за нормална дограма и плъзгане с повдигане са на REHAU серия “GENEO” и скрит обков на Roto за останалата дограма. Остъкленяването е с троен стъклопакет (съответно с Planistar / Clear / нискоемисийно стъкло,всички на фирма Saint Gobain), и в комбинация с профилите на дограмата общия коефициент на топлопреминаване е със стойности по-ниски от 1,0 W / m²K.

 

Шумоизолации

 

Всички стени между отделните жилища са двойна зидария с междинен слой от 2см. тежка минерална вата, която изолира от структурен и въздушен шум между отделните обекти. Приложена е технология и при  изпълнението на звукоизолацията против ударен шум в подовете на помещенията, под  замазката, чрез направата на т. нар. „плаващ под” с полагане на високотехнологична звукоизолационна мембрана „Fonas Tex”.

 

Отопление и климатизация

 

Отоплението е решено с доставени и монтирани висок клас отоплителни тела на белгийската фирма Jaga и италиански алуминиеви радиатори на Global, като инсталацията е изпълнена също с медни тръби и фитинги.

Охлаждането е децентрализирано, чрез прилагането на индивидуални сплит системи за климатизация на всяко едно жилище. Вътрешните тела са с високостенен монтаж в помещенията, а външните тела се разполагат на специално изградени инсталационни тераси на всяка етажна площадка.

 

Общи части

 

Освен по фасади, каменна облицовка е положена и в основните фоайета на сградата. Фоайето се отличава с окачен таван на няколко нива със скрито осветление, огледални врати  и огледала бронзе. Настилката на пода е от гранитогрес, рязан и реден по дизайн, характерни са и облицовка от бял лакобел с цветно изображение по специален дизайн. За пощенските кутии е използван черен МДФ с финиш технически фурнир и фрезовка на номерата, а също и декоративно пано от МДФ с финиш технически фурнир и бял печат за декорация.

Стълбищните парапети в сградата са  от метална рамка и пана от триплекс с матирано изображение по дизайн.

Етажните фоайета са изпълнени с настилка от италиански гранитогрес и висок клас мокет, като част от стените са облицовани с пана от рисувани стъкла. Входните врати на апартаментите са изработени от МДФ с финиш технически фурнир и фрезовка по дизайн на АРТЕКС. Рамките на вратите от МДФ със същия фурнир и допълнителна рамка от бял лакобел и декоративно пано от бял лакобел с цветно изображение по дизайн.

Ревизионни врати за инсталациите в общите части са оформени отново от бял лакобел. Етажните площадки се отличават с окачен таван от гипсокартон с вградено осветление от лунички, под и цокъл от гранитогрес, рамките на асансьорите са подчертани от използвания мраморизиран варовик. Използван е мокет в зоната на входните врати и като акцент светещ звънец от плексиглас и неръждаема ламарина изрязана на лазер по дизайн, както и дръжките на вратите от неръждаема стомана с фрезовка по дизайн.

 

Сградни инсталации

 

В сградата има монтирани два високотехнологични асансьора на фирма Schindler, модел 3300, без машинни помещения, със скорост на движение 1,0 м/с, съобразени с най-високите изисквания за комфорт и безопасност на ползвателите.

За водопроводната инсталация са използвани медни тръби и фитинги на фирма Viega.

За връзка от входна врата и от портиер до всеки апартамент е монтирана висок клас аудиодомофонна уредба на испанската фирма Fermax.