СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Корпоративни сгради > КОРПОРАТИВНА И ОФИС СГРАДА СООР, СОФИЯ - МОДЕРНИЗАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ

КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

КОРПОРАТИВНА И ОФИС СГРАДА СООР, СОФИЯ - МОДЕРНИЗАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ

ИНВЕСТИТОР:

Централен кооперативен съюз

КОНСТРУКТОР:

инж. Емил Георгиев Цаков и инг. Соня Господинова Георгиева

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Основни изпълнители са „ТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, „АРКО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, „МСД Тийм“ ЕООД и „ЕЛТЕХ-ЛЕФТЕРОВ“ ЕООД

АРХИТЕКТ:

„ВАМОС” ООД

АДРЕС:

София, ул. „Георги Сава Раковски“ № 99
ИНФОРМАЦИЯ

Модернизация и реконструкция на корпоративна и офис сграда СООР, София

Реконструкцията приключва в началото на 2018 г. и представлява втора фаза от оформянето на цялостен архитектурен ансамбъл СООР в центъра на столицата, включващ модерна офис сграда на ЦКС и хотел СООР, изграден в духа и традициите на стара София от 30-те години на миналия век.

Ансамбълът е разположен в идеалния център на столицата – в карето между улиците
„Г. С. Раковски“, „Искър“ и „Париж“, и се намира в непосредствена близост до множество държавни и общински административни сгради, което го прави подходящ както за корпоративна сграда на ЦКС, така и за офиси, предоставящи комплекс от съвременни административни и бизнес услуги.

Сградата е построена в периода 1969-1975 г. по най-модерните за времето строителни и архитектурни стандарти. Представлява композиция от 4 тела с различна височина: 14-етажно тяло, две ниски тела (6 и 7 етажа) и едноетажно тяло (ресторант), които са функционално свързани и имат общ вход. Общата й застроена площ е 1 310 кв.м., а РЗП - 10 393 кв.м.

Основният вход е от ул. „Г. С. Раковски“, а служебният - от ул. „Париж“. Достъпът до сградата е еднакво удобен с личен или с различен вид обществен транспорт.

Реконструкция на сградата

Направеното обследване на конструкцията показа, че изградената скелетна стоманобетонна конструкция е в отлично състояние и не се нуждае от ремонт. Затова реконструкцията на сградата включи дейности, които подобряват архитектурата и нейната енергийна ефективност, и предоставят на работещите и гостите допълнителни услуги (магазини, конферентни зали, музей, туристическа агенция и други прилежащи съоръжения):

  • Изграждане на нова окачена фасада на високото 14-етажно и ниското 7-етажно тяло.

Архитектурата на реконструираната фасада е стилово издържана и е в унисон със съвременните тенденции при офис сградите. Изпълнител на проекта е фирма ТАЛ „Инженеринг“ ЕООД, която е водеща в този бранш.

Новата окачена фасада е с отваряеми и неотваряеми елементи, които в съчетание с вертикалните декоративни елементи и козирки с „еталбонд“ придават на сградата облик на модерна бизнес сграда, с усещане за комфорт и приятна работна среда. При изграждането й са използвани стъклопакети с отлични характеристики за проникване на светлина, топло и звукоизолация, алуминиево профилна система с прекъснат термомост и топлоизолация от негорима термоизолационна вата.

  • Топлоизолация и ремонт на фасадата на ниското 6-етажно тяло.

Фасадата на ниското тяло е изцяло съобразена с визията на другите две тела и се вписва естетически в архитектурата и визията на съседните сгради, намиращи се на ул. „Париж“. От изток е облицована с „еталбонд“, а в останалата си част – с декоративна минерална мазилка. Положена е топлоизолация.

  • Нови автоматични входни врати на ресторанта едноетажно тяло, обградено от всички страни със сгради.
  • Цялостна реконструкция на фоайето, изграждане на рамки и облицоване вратите на асансьорите на всички етажи, изграждане на система за контролиран достъп до корпоративните офиси на ЦКС.
  • Допълване на отоплителната инсталация с нова климатизационна система, осигуряваща автономност и висока енергийна ефективност.
  • Разширяване капацитета на конферентния блок с изграждане на нова конферентна зала във фоайето.

Основният конферентен блок е разположен на последния етаж на сградата и включва: конферентна зала с капацитет 100 места, която е модерно обзаведена, оборудвана със съвременна комуникационна и аудиовизуална техника и има функционални възможности за обособяване на четири самостоятелни, шумо- и звукоизолирани зали с различен капацитет; кабини за симултанен превод на 3 езика; бюфет за кетъринг и кафе-паузи, гардеробна и просторно фоайе.

С изграждането на новата конферентна зала във фоайето на сградата, броят на самостоятелно обособените конферентни зали става 4. Залите са с различен капацитет и функционалност.

  • Обновяване на офис помещенията.

Административните офиси са обновени и разполагат с естествена осветеност и необходимата за дейността комуникация – телефон, интернет, копирен център на 3 етаж и т.н. Паралелно с подмяната на фасадата е извършен ремонт на покривните, фоайето и общите части.

  • Изграждане на нови и ремонт на съществуващите магазини и заведения за хранене.

За предоставянето на качествени услуги на работещите в сградата функционират Кафе КООП (2 етаж), ресторант с 3 зали с различен капацитет, от които ВИП залата е изцяло обновена, магазин КООП (на 2 етаж в сградата) и магазин BIOCOOP, който е открит през м. март 2018 г., има покрита външна градина и е част от цялостния архитектурен ансамбъл, туристическа агенция „КООП Холидейз“, която е открита през 2018 г.

Използваните технологии и материали са изцяло съобразени с най-високите съвременни изисквания и стандарти в областта на строителството на офис сгради, притежават необходимите сертификати за качество и отговарят на критериите за устойчиво строителство по отношение енергоефективност и ниско съдържание на вредни емисии.

При изграждането на новата фасада на високото 14-етажно и ниското 7-етажно тяло са запазени хоризонталните ивични плътни части от тухлена зидария, пред които е изпълнена окачена стъклена фасада, комбинирана с композитен материал, съгласно одобрения архитектурен проект. Пространството между плътните (брюстунг) зони и новата окачена фасада е запълнено с негорима топлоизолационна вата.

Двата декоративни архитектурни елемента по височина на сградата и декоративната козирка са изпълнени от стоманена конструкция с равнинни ферми от правоъгълни кухи кутии.

Като хоризонтално продължение на междуетажната конструкция и вертикално продължение на ограждащите стени на евакуационните стълбища на сградата са изградени разделителни пожарозащитни елементи система Кнауф ”W 362”, предотвратяващи разпространяването на евентуално възникнал пожар и проникването между елементите на новата окачена фасада на дим от един етаж към друг.

Окачената фасада е изпълнена от ТАЛ „Инженеринг“ ЕООД, като са използвани най-висок клас материали и технологично оборудване за тяхното производство и монтаж: окачена фасадна система серия Alumil M7; закален стъклопакет 28 мм НР Royal blue с вътрешен обем запълнен с газ аргон 90%; клапа Alumil M, обшивка от алуминиев композитен материал Etalbond tetra 4 mm, скрепителни елементи на фирма „WURTH“, Германия.

Натоварването на алуминиевата конструкция, декоративните елементи и козирки е съобразено изцяло с конструкцията на сградата и действащите стандарти.

Полагането на топлоизолацията и минералната мазилка на ниското 6-етажно тяло е извършено от „Арко инженеринг“ ЕООД, като са използвани материали с клас по реакция на огън на топлоизолацията - „Е” и на финишният слой - А2.

Климатичната инсталация е изцяло нова и е съобразено с функционалността на сградата, която е топлофицирана. За режим на охлаждане през летния сезон и на отопление през преходните сезони е изградена климатична инсталация, тип VRF (термопомпена система на директно изпарение с променливо количество на хладилния агент). Предвидените системи работят в температурен диапазон за отопление от -200С до +150С външна температура и за охлаждане от -50С до +430С.

Заложени са агрегати с ниско шумово ниво, монтирани върху виброустойчиви рами и гумени тампони. Изградената централна климатизация позволява индивидуално регулиране на работата в отделните помещения, както и централна настройка и управление работата на климатичната система и на отделни нейни части.

Енергийната ефективност е съществено подобрена след изграждането на високотехнологичната окачена фасада, положената топлоизолация и изградената нова климатична инсталация DAIKIN. Значителното подобряване на топлинните характеристики доведоха до чувствително намаляване потреблението на топлинна енергия, респ. до икономия на годишния разход на енергия за сградата. Това е потвърдено през първата година на експлоатация, като реализираната икономия от топлинна енергия е 75%, а от електроенергия – 5%.

Вертикалната комуникация се осигурява от 2 стълбищни клетки и 4 асансьора. Достъпът до сграда е регламентиран с пропускателен режим, като е осигурена и денонощна охрана и видеонаблюдение.

Извършената реконструкция и модернизация на офис сградата СООР и вградените в целия архитектурен ансамбъл барелефи, символи и лога повишават видимостта на кооперативните организации и показват устойчивостта на кооперативния бизнес модел и неговият траен принос за развитието на населените места в България.