СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ОТ 10 000 КВ.М. ДО 20 000 КВ.М. РЗП

ЖС АНИМА

ИНВЕСТИТОР:

Ралевица ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Явор Бошнаков

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ФАКТОР СК ЕООД

АРХИТЕКТ:

ЛП АРХ ООД

АДРЕС:

София, кв. Манастирски ливади - запад
ИНФОРМАЦИЯ

Многофамилна жилищна сграда Anima се намира в гр. София в един от бързо развиващите се жилищни квартали на столицата – Манастриски ливади. Парцелът, в който се разполага е с издължена форма, и граничи с уличната регулационна линия по късата си страна. Това обуславя обтекаемата форма на сградата по протежение на парцела. Обемът й се съставя от две части срещнати под характерен ъгъл, чрез който се улавят оптимално изложение и гледка към планината и същевременно се оформя основното входно пространство на сградата. Вътрешна за парцела улица води към подземен паркинг на две нива и до главния вход на сградата. Декоративно озеленяване е изпълнено по продължението на улицата и при входното пространство като се създава една обща озеленена зона за отдих. От другата страна на блока са обособени индивидуални дворни пространства принадлежащи към прилежащите им апартаменти.

Сградата се състои от две подземни и шест надземни нива включително партерно и подпокривно ниво. Функционалната схема е коридорен тип като две комуникационни ядра обслужват етажите, всяко от които съдържа вътрешна стълба с естествено осветление и асансьор. В планировката се наблюдават разнообразни жилищни единици целящи да отговорят на всякакъв вид изисквания. Разпределянията варират от двустайни и тристайни апартаменти, през пентхауси с просторни тераси на подпокривния етаж до мезонети със прилежащ личен двор и достъп от собствен гараж.

Входното пространство е една от основните черти отличаващи Anima. Идеята за богато социално пространство, което да бъде естествено продължение на всяко едно жилище и предпочитано място за срещи, се реализира посредством връзка на рецепцията с атриум и стълби през четири нива. Влизайки в сградата на нивото на рецепцията се открива пространство през две нива с кът с меко сядане и библиотека. Ажурна метална стълба разположена на фона на озеленена стена води до ресторант на долно ниво чийто интериор е решен в домашна атмосфера организирана около  камина. От там по вътрешна стълба се слиза към мултифункционални зали предназначени за ползване от жителите на сградата и техните гости за спортни занимания, празненства или кино. Описаните социални пространства обогатяват жилищата на обитателите като им предлагат просторна за събития дневна, зона за хоби и дори кино зала. Коридорите по жилищните етажи са решени с мокетна настилка допринасяща за спокойствието и уюта на жителите. Попадайки в общите части посетителя може да се наслади на озвучаване претворяващо обичайната атмосфера.

Фасадата на сградата напомня организирана структура допринасяща за семплото й звучене и в същото време оживява от пулсацията на различните цветове и материали. Използвани са бяла, сива и цветна фасадни мазилки, HPL панели, ажурни метални парапети заставащи пред фасадните ниши. За външни настилки са използвани гранитогрес и WPC декинг система.