СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради образование > ОБРАЗОВАТЕЛНО-СПОРТЕН КОМПЛЕКС ЛОЗЕНЕЦ (ST. GEORGE INTERNATIONAL SCHOOL & PRESCHOOL)

СГРАДИ ОБРАЗОВАНИЕ

ОБРАЗОВАТЕЛНО-СПОРТЕН КОМПЛЕКС ЛОЗЕНЕЦ (ST. GEORGE INTERNATIONAL SCHOOL & PRESCHOOL)

ИНВЕСТИТОР:

Образователно спортен комплекс Лозенец ЕАД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ДЗЗД Лозенец Билд (Елит Строителна Компания ЕООД, Авто Юнион Пропъртис ЕООД)

КОНСТРУКТОР:

инж.Чавдар Панев

АРХИТЕКТ:

Елит Проджект Груп ООД, арх.Калин Диков, арх.Галина Стоянова

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

ОБРАЗОВАТЕЛНО-СПОРТЕН КОМПЛЕКС ЛОЗЕНЕЦ

Образователно-спортен комплекс „Лозенец“ – домът на Училище "Свети Георги", е многофункционална сграда, съчетаваща всички удобства и функционални звена, необходими за един модерен образователен център, познати в световната практика в днешно време. Проектът е разработен в два етапа, пряко свързани един с друг, но работещи и самостоятелно като отделни единици. Разгънатата застроена площ е над 25 000 кв.м. Първият етап е училищната част, а вторият – спортен комплекс и детска градина.

Пет етажната сграда, в която е разположено училището е преустроена съществуваща сграда, в която умело са разположени необходимите класни стаи и специализирани кабинети за обучението на 600 ученика. Корпусът на детската градина е новопостроена сграда, отговаряща на всички изисквания за детска градина. Образователният комплекс включва:

 • Класни стаи – 87 броя, с площ от 40 до 94 кв.м., в това число специализирани кабинети по природни и социални науки, български и чужди езици, изящни и приложни изкуства, технологии, музика, готварство, дървообработване и други. Предстои обзавеждане на кабинет по астрономия, планетариум и купол-обсерватория с инсталиран телескоп;
 • Библиотеки – 2 броя, отделно за училището и детската градина;
 • Стаи за учители;
 • Зони за почивка на учениците;
 • Помещения с индивидуални шкафчета за всяко дете и учител;
 • Закрит център за игра в детската градина.
 • Многофункционална зала за сценични изкуства и прожекции с 350 места, гримьорни, съблекални, апаратна;
 • Зала за балет;
 • Зони за изложби, събития и детски тържества;
 • Столова – 2 броя, отделно за училището и детската градина;
 • Собствена кухня;

Респектиращата и непреходна архитектурна визия подчертава институционалната тежест на учебното заведение и контрастира на околната среда от модерни офис и обществени сгради.

При изпълнението на проекта са заложени съвременни решения за намаляване на експлоатационните разходи и постигане на високи показатели за енергийна ефективност и комфорт на обитаване. Отоплението и охлаждането са решени с геотермални сондажи и термопомпени агрегати. Осигурена е достъпна среда в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство.

Фасадната топлоизолационна система е най-високоефективната от топ брандa BAUMIT, а алуминиевата дограма – системен профил от ETEM. Aсансьорните уредби са от световния лидер в бранша – SCHINDLER. Цялостното управление на сградата се контролира от последно поколение BMS система. Сградата разполага със съвременна система за контрол на достъп и видео наблюдение, интерактивна система на обучение, часовникова и озвучителна системи. Всички интериорни решения са плод на задълбочени анализи и решения, покриващи най-високите изисквания за обитаване на подобен тип сгради, като целта е осигуряване на максимален комфорт и благоприятна среда за обитателите.

Учениците ползват спортни зали и закрити и открити съоръжения за над 20 вида спорт, в това число плуване, волейбол, баскетбол, художествена гимнастика, спортна гимнастика, тенис, футбол, бадминтон и други. Изградени са паркинги за служителите на училището, за посетители и родители с капацитет от над 110 автомобила. Комплексът е разположен в центъра на гр. София, като едновременно граничи с булевард и има пряка връзка с паркова среда. За децата са осигурени външни площадки за игра, съобразени с възрастта им.

Комплексът беше официален домакин на престижното състезание World Scholar’s Cup през ноември 2016 г. и януари 2018 г. Предстои домакинство на следващия кръг през януари 2019 г.

"Свети Георги" възпитава образовани, уверени и вдъхновени ученици, които да разполагат с всички необходими инструменти, за да реализират своя потенциал в глобалната общност. Това е място, където децата имат достъп до световен клас образование и съхраняват българското си национално самосъзнание.