СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ НАД 20 000 КВ.М. РЗП

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС КОРОНА

ИНВЕСТИТОР:

Стройколукс ООД

КОНСТРУКТОР:

Антон Кузкин – Констракт ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ВА И МИ ООД; СтройЕлит К ЕООД

АРХИТЕКТ:

арх. Радко Тодоров / ЕР ТЕ Консулт ООД

АДРЕС:

Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

Жилищен комплекс „КОРОНА“-

гр. Пловдив, бул.“Пещерско шосе“ №133

 

Жилищен комплекс с магазини и подземен гараж "Корона" е разположен на една от  главните артерии на град Пловдив, а именно  бул. "Пещерско шосе".

Комплексът е с разгърната застроена площ от 37 075 кв.м., и се състои от 8 сгради, от които 7 жилищни и една търговска, развити стъпаловидно в П-образна форма заключващи с вътрешна градина, изцяло отворени на юг. Цялото вътрешно пространство е богато озеленен парк и предразполага към почивка на живущите и спокойна игра на децата. Под целия терен е разположен подземен паркинг на едно ниво. Комплексът е снабден със система за контрол на достъпа и система за видеонаблюдение.

Проектът стартира през септември 2013 и се осъществи на три етапа до януари 2018 г. и включва поетапното изграждане на седемте секции с общо 368 бр. апартаменти, подземни и надземни паркоместа и търговски обекти на партерно ниво.

Основният отличителен архитектурен елемент в композиционното решение на целият проект е стилизирана корона, която се намира на върха на най-високата централна сграда – секция „А“ с височина 50 м. Погледнати отгоре осемте лъча на короната образуват древния символ „звездата на Лакшми“ (който представлява два преплетени квадрата), чиято символика се вярва, че ще донесе благополучие на обитателите в комплекса. В короната е оформен луксозен апартамент-пентхаус с квадратура от 400 кв.м и уникална за Пловдив 360-градусова панорамна гледка към града, тепетата и Родопите. Обзаведен по специален дизайнерски проект с интериор решен в черен гранит и оникс.

Секция „А“ е проектирана с един подземен етаж и 18 надземни етажа, включващи 87 апартаменти с квадратури от 55 до 203 кв.м. и търговски обекти – банков офис и фитнес на две нива. Сградата включва два високотехнологични асансьора, единият от които високоскоростен.

Секции „В“ и „С“ включват общо 79 апартамента с квадратури от 51 до 79 кв.м., а на партерно ниво бар-клуб, аптека и магазини.

Секции „D“ „D1“ и  „E“ - с 106 апартамента, с квадратури от 45 до 83 кв.м., а на партерно ниво е разположен супермаркет от веригата "Триумф" на площ от 800 кв.м.

Секции „F“ „G“ включват 96 апартамента с квадратури от 45 до 103 кв.м. На партерно ниво са разположени стоматологични кабинети, помещения за охрана и видеонаблюдение на комплекса.

 

Конструкцията на сградата е стоманобетонова-монолитна, в по-голямата си част е безгредова. Външните и вътрешни стени между апартаментите са изпълнени с тухли WINERBERGER 25 см, а между отделните пространства в апартаментите с тухли WINERBERGER 12см. При реализацията е заложено на висок клас материали: хидроизолация на италианската фирма "Дженерал" , външна топлоизолация 10 см. по фирмен детайл на "BAUMIT", висок клас 5 камерна PVC дограма и т.н. Подземните гаражи са снабдени с модерна система за пожароизвестяване и пожарогасене, обезпечена с аварийно захранване. Допълнителна екстра са магнитните врати сепариращи пространството в подземния паркинг и обезпечаващи изолация на зоните при пожар.

Общите части на сградите са изпълнени с гранит и мрамор, които допринасят за луксозния завършек.

Фасадата е с изчистени обеми и форми, характерни за жилищното строителство. Измазана е със силикатна мазилка. Умело архитектурно решение са прикритите въздуховоди от подземния паркинг до кота било, които са превърнати в елементи от фасадата. Балконите и терасите са със специална конструкция от бетонови елементи и стъкло в сив нюанс. Терасите на сек.“А“ внасят динамика в силуета на централната сграда и са естествено продължение на контурите на лъчите на короната.