СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

АНДРОМЕДА

ИНВЕСТИТОР:

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Милена Петрова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

АРХИТЕКТ:

АРТЕКС ПРОЕКТ ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, чиято мисия е да създава сгради, облагородяващи своята среда и домове, окрилящи човека, представя с радост и гордост сграда  АНДРОМЕДА – бутикова сграда, която впечатлява. Построена е за хора, здраво стъпили на земята, но устремили поглед към звездите. Внушителна и изтънчена, модерна и извънвременна, тя съчетава най-високите постижения в проектирането и строителството на жилищни сгради с хилядолетния дух на Фън Шуй и прекрасното разбиране, че човек се нуждае от няколко основни неща – уют, спокойствие, хармония, красота и равновесие...

 

Създателите ѝ вярват, че положителната енергия на дома зависи от локацията на терена, затова реализацията е предшествана от проучване на земния дизайн, подземните и наземни геопатогенни емисии, техногенните фактори на мястото, радиестезията. С изградени хармонизиращи пространства, системи и защити, АНДРОМЕДА е ориентирана спрямо посоките на света и околната си среда така, че да въздейства благотворно на своите обитатели: да ги обгръща със слънчева светлина, неусетно да ги изпълва с чувство за лекота и оптимизъм. Вдъхновена от едно от най-красивите съзвездия АНДРОМЕДА има име и лого, символично вграждащи в себе си вселенския ритъм, любовта и силната воля.

 

   Сграда АНДРОМЕДАе разположена в идеалния център на столицата ни между бул.”Мадрид” и улиците „Оборище” и „Черковна”. Мястото е изключително тихо и спокойно, едно от малкото останали такива в централната част на града. Средата е съставена предимно от ниско и средно етажни, многофамилни сгради с богато озеленени дворове, улици и обществени пространства. Сградата е осем етажна, но терасовидно прибраните обеми на последните три етажа, както и меките, заоблени форми, обединени с помощта на рамки през няколко нива, създават усещането за малка и кокетна сграда. Позволяват и да се впише хармонично в заобикалящата я средата, без да доминира като създава впечатление за изтънченост, топлина и уют.

 

Сграда АНДРОМЕДА е първата от поредицата сгради на АРТЕКС с космически имена. Още от древни времена човек винаги е отправял поглед към звездите с мечти и копнеж, но живота в големия град не ни позволява да възприемаме звездното небе в целия му блясък. Това ни накара да се опитаме да пресъздадем късче от него. На специални места на фасадата са гравирани пет от най-известните съзвездия, включително и Андромеда - дала името си на сградата. За да може вечер съзвездията да се четат на фасада, те са боядисани с фосфоресцираща боя, която им придава мек, деликатен блясък, без да пречи и да се натрапва. Превърнахме тавана на всяка тераса в малка частичка от небето с разпръснатите като звезди осветителни тела. Всичко това придаде уникален дух и неповторим, запомнящ се облик на сградата. Така тя провокира в минувачите да отправят поглед към романтичното звездно представление, което ни поднася вечерният небосвод. Представление позабравено в забързаният ритъм на града, но умело представено, сякаш умалено до човешкия мащаб на фасадата на сградата. И за да не оставяме нищо на случайността и да не позволим на нищо да наруши хармоничната визия на фасадата създадохме уникален дизайн на решетките за климатици, който да подчертае и допълни общото излъчване на сградата, като създаде запомнящ се и разпознаваем облик.

 

Входа на сградата се откроява с богатото терасирано озеленяване и стъпала с плъзнала зеленина между тях. Той предизвиква фантазията и любопитството - „С какво още може да ни изненада, тази непринудена покана в представителното фоайе?“. Там ни посрещат меките нюанси на камъка, съчетани с нежните форми на окачените тавани и вертикалното озеленяване прекрачило прага. Над главите ни изгрява съзвездието АНДРОМЕДА, пресъздадено в окачения таван, почертано от приглушената светлина и огледалните пана и отново сякаш непринудено създава онова усещане за лекота и спокойствие, което изпитваме всеки път отправили поглед дори и за миг към безкрайното небе озарено от звезди. С тази своеобразна архитектурна интерпретация АНДРОМЕДА успява да предаде спокойствието, хармонията, красотата и равновесието на вселенския ритъм на своите обитатели.

 

И водени от идеята, че архитектурата на сградата не е само външна обвивка, сме се постарали елементите от външната визия да преминат и в интериорите на сградата. Плавните линии и извивки по фасада са пренесени и в дизайна на обшите пространства в самата сграда. Извивките минават през тавна, повтарят се в шарката на вратите, дръжките, парапетите на стълбището. Всичко - до най-малкия детайл, е подчинено на един общ дизайн.

 

В сградата са предвидени малко на брой апартаменти. На по-ниските етажи от първи до четвърти, те са четири и са с по-малка площ. На по-високите етажи сатват по-луксозни, с по-голяма площ и по-малко на брой. На пети и шести етаж имаме по три апартамента, на седми те стават два, като едновременно с това се увеличава и светлата етажна височина. На последния, осми етаж, е разположен само един уникален многостаен пентхаус с панорамна гледка във всички посоки. Звучи невероятно за имот в идеалния център, но оттук наистина се вижда всичко – Витоша, Стара планина, златните куполи на „Александър Невски”, светлините на нощна София...

 

Въпреки малката площ на имота сме се постарали да направим и малко зелено и уютно кътче в двора, където обитателите на сградата да се събират,за да поговорят, играят или просто да се отдадат на размисъл или четене на любима книга. То е разположено непосредствено до входа на сградата – над рампата към подземните нива. Дворът е с плавен наклон и свързва нивото на входа с това на тротоара извън имота. Така създава достъпна среда за майки с колички и хора със затруднено придвижване.  

 

 

Информация за доставчици на материали, технологии и решения, използвани при реализацията на сградата.

 

Принципът за безкомпромисно качество на изпълнение и сигурност на обитаване на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД отново се реализира в жилищна сграда „Андромеда” с подбрани материали и изпитани и съвременни технологии.

 

Технология на изпълнение

 

Конструкцията на сграда АНДРОМЕДА е монолитна, стоманобетонна, скелетна, безгредова. Взимайки предвид високата сеизмична активност в София, компанията осъществява специален план за гарантиране на устойчивостта на сградата при силен земетръс. Фасадните стени са изградени от висококачествени екологични керамични тухли Wienerberger.

 

Фасада

 

Фасадните облицовки са в комбинация от каменни плочи от най-висок клас и чисота травертин с дебелина 3см, алуминиев композитен материал – Alucobond, и интегрирана топлоизолационна система на Baumit. Каменните плочи са с разнообразни обработки, като на част от тях са фрезовани в дебелината на материала съзвездия. Топлоизолацията под облицовките е с 12см каширана каменна минерална вата. Всички парапети по тераси са стъклени, конзолни.

 

Дограма

 

В отговор на високите изисквания и след внимателен подбор за доставчик на профили за дограма и окачена фасада, „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД избра SCHUCO серия AWS/ADS 70.HI.Обковът на дограмата в стградата е скрит - AvanТec Simply, с едностепенна естествена вентилация на крилата. Остъкленяването е с троен стъклопакет (съответно с Energy / Planibel Clear / Iplus Top,всички на фирма AGC ), и в комбинация с профилите на дограмата общия коефициент на топлопреминаване е със стойности по-ниски от 1,0 W / m²K.

 

Шумоизолации

 

Всички стени между отделните жилища са двойна зидария с междинен слой от 2см. тежка минерална вата, която изолира от структурен и въздушен шум между отделните обекти. Приложена е технология и при  изпълнението на звукоизолацията против ударен шум в подовете на помещенията, под  замазката, чрез направата на т. нар. „плаващ под” с полагане на високотехнологична звукоизолационна мембрана „Fonas Tex”.

 

Отопление и климатизация

 

Сграда АНДРОМЕДА предоставя възможността собствениците да подберат най-подходящите за дома си начини за отопление и климатизация. Централното отопление на жилищната сграда е от ТЕЦ.  Охлаждането е децентрализирано, чрез индивидуални сплит системи за климатизация на всяко едно жилище. Вътрешните тела са с високостенен монтаж в помещенията, а външните тела се разполагат в специално изградени инсталационни кутии. Ангажиментът на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е да осигури набор от възможности, така че индивидуалният избор да не навреди на естетиката на цялото и комфорта на останалите.

 

Общи части

 

Фоайето на сградата впечатлява с усещането за уют, което се засилва от изящните и меки линии, с акцента на вертикално озеленяване, с паното с дизайнерски тапет, както и ефектно изпълнено осветление във формата на съзвездие.

Стълбището в сградата е оформено с парапет от метална рамка и пана от триплекс с матирано изображение по дизайн.

Освен по фасади, каменна облицовка е положена и във всички етажни фоайета на сградата, като от камък са изпълнени и всички каси на входни апартаментни врати. Етажните фоайета на сградата са изпълнени с настилка от естествен камък и висок клас мокет. Входните врати към апартаментите са оформени с панa от орехов масив с фрезовка и байц по дизайн, рамки от естествен камък, светещ звънец от плексиглас и неръждаема ламарина изрязана на лазер по дизайн, Дръжките са изработени от неръждаема стомана с фрезовка по дизайн. Всяка от вратите има елегантна подсветка, подчертаваща уникалната облицовка.

 

Сградни инсталации

 

За водопроводната инсталация са използвани иноксови тръби и фитинги на фирма Viega. Отоплението е решено с доставени и монтирани висок клас отоплителни тела на белгийската фирма Jaga, като инсталацията е изпълнена също с иноксови тръби и фитинги.

В сградата има монтиран високотехнологичен асансьор на фирма Otis, модел GeN2 Comfort без машинно помещение, съобразен с най-високите изисквания за комфорт и безопасност на ползвателите.

За връзка от входна врата и от портиер до всеки апартамент е монтирана висок клас видеодомофонна уредба на испанската фирма Fermax.