СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

INTERCONTINENTAL

ИНВЕСТИТОР:

Галакси Инвестмънт Груп ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Диана Комерс – 1 ООД, НИВЕЛ ООД

КОНСТРУКТОР:

† проф. д-р инж. Йордан Милев

АРХИТЕКТ:

АМФИОН - арх. Борислав Богданов, КАРХ - арх. Даниел Кораджийски, Интериорен дизайн: МЕТЕКС - Синан Кафадар, ИДЕЯ - Алекс Ковачев

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

ХОТЕЛ

InterContinental Sofia

 

ОПИСАНИЕ НА ОБЕКТА.

СПЕЦИФИЧНИ ОСОБЕНОСТИ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ.
ДОСТАВЧИЦИ НА МАТЕРИАЛИ, ТЕХНОЛОГИИ И РЕШЕНИЯ.

 

 

InterContinental Sofia дефинира нов стандарт в категорията луксозни градски хотели, като предлага на своите гости изключителен комфорт, модерен дизайн и персонално обслужване на международно ниво. Разположен в сърцето на столицата в непосредствената близост до правителствени сгради и културни забележителности на София, хотелът е предпочитан от  бизнес гости и туристи от цял свят, които очакват да намерят в него сигурност и домашен уют, и същото време и да усетят автентичния дух на местната култура.

За да отговори на последните тенденции в бранша и на високите стандарти на оператора,  сградата е изцяло реновирана. Изградено е ново крило, в контекста на съществуващата сграда, в което на целия последен етаж се помещава президентски апартамент.

Обществените пространства са просторни и взаимно свързани, с удобни места за срещи и събития, както и за уединение и работа.

С влизането в сградата ще бъдете впечатлени от скулптурна инсталация от осветителни тела, която се разгръща в двойния обем на фоайето и носи своето скрито послание в пространството. В края  на светлинната пътека е разположена красива и внушителна камина, а около нея се намира елегантен кът с мека мебел, което създава по-скоро приятното усещане за уютен дом, отколкото за хотелско лоби.
На партерният етаж е разположена рецепция, сегментирана, така че да дава възможност за обслужване на повече гости. В близост до нея се намира Клуб InterContinental, където бизнес гостите могат да се насладят на ВИП услуги в приятна и спокойна обстановка. В него те могат да открият уютна библиотека с книги на различни теми, в която хармонично се вписват шикозни аксесоари.  На това ниво е разположен и концептуалния ресторант и бар Floret, място за срещи, чието име е вдъхновено от елементите в скулптурната инсталация.

 

На мецанин е поместен центърът за мероприятия разполагащ с 5 зали. Те са съчетания от светли просторни помещения, удобства и модерни технологии и могат да посрещнат нуждите на различни събития. Капацитетът на най-голямата зала е 240 човека, а компактните зали Парламент, Галерия, Библиотека и Опера са идеално решение за малки и средни ивенти.

 

На същия етаж е разположен Ресторант Studio, до който се стига през артистично пространство, преливащо в обема на фоайето.

В концепцията при избор на изкуство в общите части на хотела се залага само на български автори. Подбраните картини и скулптури в колекцията пренасят гостите в духът на българското съвременно изкуство. Целта е творбите да се впишат безупречно в средата и да я допълнят по един очарователен начин.

 

InterContinental Sofia разполага с общо 194 просторни стаи и апартаменти отговарящи на най-високите световни стандарти. Новото крило на хотела осигури допълнително 54 стаи и луксозен президентски апартамент разположен на цялата площ на 7-ми етаж. Размерите на помещенията са строго съобразени с изискванията на оператора и с националната стандартизация за 5 звездни хотели. Модерният им интериор е изграден върху усещането за лукс и домашен уют, където върху спокойни земни тонове деликатно са интегрирани мотиви от националната култура. Завладяващите гледки към храм-паметника „Александър Невски“, Народно събрание и паметника на Цар Освободител ще накарат гостите още по-силно да почувстват духът и атмосферата на историческия център на София, а новото крило на хотела открива живописен изглед към Витоша. Репродукции на  забележителните сгради на столицата са заложени в основата на концепцията за изкуство в стаите, по която работят международни консултанти на бранда.

 

Водещ принцип на екипа при реализацията на проекта беше отношението към детайла във всеки аспект на строителството, довършителните работи и обзавеждането. Всяка една задача имаше ясно дефинирано отношение към крайният резултат. В процеса взеха участие утвърдени специалисти, проектанти, дизайнери и консултанти, които приеха предизвикателството чрез задълбочена работа да надхвърлят обичайната практика в бранша и да направят успеха на този проект възможен. Изрично изискване на инвеститора, по в процедурите за избор на изпълнители, беше да се даде предимство на местни фирми, които могат да гарантират безкомпромисно качество в работата си и да покрият завишените стандарти на оператора. От своя страна екип от специалисти от офиса на IHG в Лондон, осъществяваше стриктен контрол чрез регулярни визити и препоръки, които да гарантират, че крайният продукт ще бъде на нивото на всеки InterContinental в Европа.

 

Вложените в строителството материали и системи изцяло покриват европейските стандарти за качество, сигурност и шумоизолация, като някои от тях са приложени в този проект за първи път в България. Новото крило е изградено от метална конструкция като надстройка с 7 допълнителни хотелски етажа над съществуващ стоманобетонов обем. За целта е направено усилване на основите с обща фундаментна плоча, а сеизмичните усилия се поемат от метални Х-връзки и демпферни устройства по проект на проф. Йордан Милев. Носещата конструкция е осигурена на EI120 с покритие от пожарозащитна боя и допълнително затворена в пожароизолиращи стени разделящи стаите. Специфично при строитлството беше, че в зоната на баните бяха проектирани понижения на металната конструкция, които да осигурят височина за хоризонталната разводка на ВиК инсталацията и замазка, а останалата част от етажните плочи бяха шлайфани още по време на изливането им, така че да се постигне достатъчно равна основа за полагане на крайните покрития без преход в нивата. Дограмата е алуминиева на ETEM E75 с троен стъклопакет от високоселективни стъкла с Ug=0,5W/m²K и Rw=41 dB.

Изградената инфраструктура включва висок клас окабеляване, пасивно и активно оборудване и 100% Wi-Fi покритие на сградата. Крайните елементи на електроинсталацията са по италиански стандарт Bticino Living Light, лидер в луксозния сегмент електрооборудване.

За контрол на достъпа в хотелските стаи е интегрирана система от електронни брави на Assa Abloy Hospitality.

Всяка стая е оборудване с хотелска серия 43‘‘ телевизор на Samsung с достъп интернет и опция за безжична свързаност с мобилно устройство за излъчване на собствено аудио и видео съдържание. Във всички зони е осигурена надеждна климатизация и вентилация съчетаваща доказаната енергоефективност и комфорт на четиритръбна водната инсталация с гъвкавостта и иновативните предимства на тритръбна фреонова системи. Градските хотели се отличават от останалите сгради по своята интензивност на експлоатация и съпътстващите ги разходи на годишна база, което от своя страна отдели специално внимание при избора на системи и оборудване на мерките за енергийна ефективност и тяхната възвращаемост.

При изпълнението на довършителните работи и обзавеждането, стандартите на оператора много конкретно дефинират всички видовете настилки, облицовки и категорията на износоустойчивост на материалите според зоните, в които се използват. Всички мокети са тъкани, по индивидуален дизайн, с преобладаващо съдържание на вълна и положени върху полиуретанова подложка. В баните е използван италиански гранитогрес с устойчивост против хлъзгане R10b, естествен камък  в сухите зони има и тапети от винил. При производството на мебелите са използвани висок клас материали – естествен камък, орехов фурнир, масивна дървесина, дамаски и пълнежи покриващи изискванията за мекота, комфорт на сядане и негоримост в съотвествие с EN1021 / BS 5852.  Интериорният текстил е 100% blackout, така че да осигурява пълен мрак дори през деня, особено важно за екипажа на самолетните компании, гости на хотела. Гостите имат възможност сами да определят атмосферата в стаята чрез комбинация от индивидуални осветителни тела и скрито осветление независимо в коя част на денонощието са.

Голямо внимание е обърнато на сигурността, международните оператори са изключително стриктни в изискванията си и в този аспект не допускат никакъв компромис. В цялата сграда е интегрирана интелигентна система за пожароизвестяване, евакуационно осветление и пълно покритие на спринклерната инсталация. Всяка стая е обособена като самостоятелна пожарна клетка, а пътищата за евакуация са прецизно оразмерени и допълнително подсигурени с автоматични пожарозащитни прегради, контролирани от централата. При прехода на инсталциите между отделните зони е осигурена пожарозащитна преграда, а на въздуховодите са монтирани механични и електрически клапи, които се затварят за да ограничат потенциалното разпространение на огън и дим. Освен техническата обезпеченост целият персонал е преминал серия от обучения за реакция в случай на авария, така че да осигурят безопасността на хората в сградата, което прави тези хотели възможно най-сигурни.

 

InterContinental Sofia донесе както модерния лукс така и безкомпромисно качество на хотелската услуга в България, а като част от глобалния лидер в хотелиерството InterContinental Hotels Group, с присъствие в над 100 страни, той дава сериозна заявка да се превърне в лидер на пазара на луксозни хотели в страната.