СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ СПОРТ

МГ ТЕНИС КЛУБ

ИНВЕСТИТОР:

МГ Тенис Клуб ЕООД

КОНСТРУКТОР:

БЕТА КОНСУЛТ ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

МИРТЕХ ЕООД

АРХИТЕКТ:

Т.Т.Х.Р. Аедес студио ООД

АДРЕС:

Парк Заимов, София
ИНФОРМАЦИЯ

МГ Тенис клуб“ в парк „Заимов“

 

През последните 25 години населението на София почти се е удвоило - от 1.2 милиона до около 2 милиона души, ежедневно използващи града. В този контекст на нарастване, градските паркове се оказват пренаселени и броят и качеството на спортните съоръжения абсолютно недостатъчни.

Построени като част от спортната база на Софстрой през 1998, заварените спортни игрища в централния градски парк „Заимов“, са неподдържани и в недобро състояние. Спортното съоръжение е изцяло затворено към парка и невидимо отвън. То по-скоро отнема от площта на парка, без да участва активно в нея. Новият комплекс, обект на настоящия проект, е изцяло обновен и преустроен като място, посветено на тениса.

MG Tennis Academy се намира в сърцето на София, сред пищната зеленина на парка, на метри от трамвайните спирки и на няколко минути от бъдещата метростанция на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Комплексът разполага с 2 открити корта с червена шамотна настилка, и 3 закрити корта с винилово покритие, което се отваря частично през лятото.

Водещата идея на проекта за редизайн е максималното интегриране между тенис клуба и парка и запазването на парковия характер на мястото. За целта са добавени още два входа, като оградите са отдръпнати навътре от границата на имота до входовете и игрищата. Трите входа приобщават алеите на парка към комплекса. Между спортните съоръжения се разполагат кафе и ресторант, които се „отварят“ към основната алея на парка. Пространствата между кортовете са настлани с дървени скари, които преминават и в сградата. Това предполага липсата на явна граница между вън и вътре. Всички съществуващи дървета са запазени, като три от тях преминават през дървената настилка и новоизградения дървен покрив, акцентирайки върху идеята за непрекъснатост с обкръжаващия парк.

Най-голямото достойнство на покритите кортове е уникалната за България акрилна настилка GreenSet Comfort. [1] Тествана в лаборатории и на терена съвместно с най-добрите в тениса, настилката GreenSet Comfort е подходяща за всякакъв тип играчи и стилове на игра. Различните ѝ слоеве поемат натоварването от гърба и ставите на тенисистите за да им осигурят максимален комфорт и безопасност при игра.

Освен игрови комфорт, новият комплекс предлага изключителен дизайн, приложен във всички детайли, от съблекалните, през терасите, до входовете и оградите. Техническите съоръжения остават изцяло скрити от погледа. Така посетителите на комплекса могат необезпокоявано да се наслаждават на играта и на парковата среда.

Тенис комплексът се намира между две основни паркови алеи, затова важно за новия дизайн е да се създаде възможността за постоянна визуална връзка с парка. Идеята за прозивност е проведена и в мрежата на игрищата, и в стъклените панели по фасадите на сградата. Скатните дървени покриви с големи стрехи сякаш левитират над сградата и външното кафе, а височината им съвпада с линията на отваряне на виниловите покрития на кортове 1, 2 и 5. Така се създава общ хоризонт на сградите и съоръженията, който запазва човешкия мащаб.

Въпреки, че функционално пространството на комплекса е отделено от парка, целта на проекта е той органично да стане негова достъпна и  деликатно вписваща се  част.[1]Със своята близо 50-годишна история, GreenSet е водещият световен производител на специализирани акрилни настилки за тенис. С  GreenSet са изпълнени тренировъчните кортове на Ролан Гарос, кортовете за Купа Дейвис, Фед Къп, олимпийските кортове в Рио де Жанейро и много други. За първи път в България, MG Tennis Academy предлага изключителното качество и удобство на GreenSet.