СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

МБАЛ СВЕТА СОФИЯ

ИНВЕСТИТОР:

Билдинг Хоспиталс 2 АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Пайп систем АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Десислав Мераков

АРХИТЕКТ:

Иво Петров Архитекти OOД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Това е един проект с кауза, реализиран от екип професионалисти, отдадени на призванието да лекуват, да даряват нов живот, да спасяват болните и хората в  нужда. Масивната 8 етажна сграда, погледната от птичи поглед, наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината  „диша“ по нов, съвременен и модерен начин. Корпус 2 е разположен в полите на Витоша и от високите етажи се открива завладяваща гледка към планината. Сградата е комбинация от много светлина и е решена основно в бяло - символа на чистата медицина. По своето предназначение Корпус 2 осигурява високо специализирана медицинска помощ и дейности, свързани със здравето на пациентите. Тя е естествено продължение на работещата близо 13 години болница и се намира в непосредствена близост до МБАЛ „Света София“. Модерно оборудвана с най-новата апаратура и техника, сградата включва  7 операционни зали, хемодилизен център, реанимация, 393 болнични легла. Прилагайки последните постижения в областта на медицината, фокусирани върху индивидуалния подход и грижа, в болницата ще се развива в насока персонализирана медицина  –  терапия отговаряща на генетичния код на пациента. Индивидуалният подход е златен стандарт при онкологични,  ендокринни, чернодробни заболявания и други. Постиженията на медицинската технология, които са съчетани със съвременна и уютна сграда, естествено привличат български лекари, които работят в чужбина, да се върнат и лекуват в родната си страна и  конкретно в МБАЛ „Света София“. Още при строителството на Корпус 2 са съобразени  изискванията на съвременните акредитационни системи за качество в областта на здравеопазването, каквато е например JCI.

Корпус 2 – Зелената болница

Строителството на сградата е  с мисъл за последствията върху природата, което се налага от както  нарастващите цени на ресурсите,така и от политиката за социална отговорност. На покрива на Корпус 2 е разположен енергиен център, който включва всички съоръжения за дейности свързани с климатизация, вентилация и топлопроизводство, като за целта се използват газови термопомпи. Сред основните им предимства, които определят и все по-широкото им използване в практиката, са постигането на висок коефициент на полезно действие, по-ниските енергийни разходи, използването на възобновяем източник на енергия, екологосъобразността и други. Специално подбраната дограма и стъклопакет, постигат максимален коефициент на запазване на равномерна, вътрешна температура във всички помещения през цялата година. Предвид трудностите на големия град и в частност на проблема с паркирането, сградата е конструирана с две нива на подземен паркинг, както и обширен външен. „Зелената“ болница разполага и с 10 места за електроавтомобили със станции за зареждане. Причината за разполагането на зарядните станции е нуждата от екологично чисто енергия, опазване на околната среда от вредни газове, както и желанието за стимулиране на повече хора да използват електроавтомобили в градски условия и да се допринесе за постоянното разрастване на мрежата от екологични коли. Природата прекрачва прага на сградата: централния вход е с естествено озеленяване и с необходимото автоматизирано напояване, както и соларно осветление. Прегръдката на Витоша – зеленината, опасва по-голямата част от сградата.

Корпус 2  има 4 степенна защита при прекъсване на тока. Това са два независими външни електроизточника, резервно захранване - UPS и дизелов генератор. Всичко това гарантира непрекъснатост на работния процес  на всички жизненоважни центрове на болницата. Следвайки последните технологии, по-голямата  част от помещенията са решени с помощта на безфугови подови и стенни покрития. Това позволява висока степен на дезинфекция, влагоустойчивост и бактерицидно действие.  Друга специфика е функционирането на 7 асансьора, 3 от които имат готовност да работят и при авариен режим, гарантирайки сигурността и безопасността на пациентите във всякакви ситуации. Два от асансьорите са панорамни. Това е и запазен знак на МБАЛ „Света София“,която е първата болница с функциониращ панорамен асансьор още при откриването си през 2006 г.  Изградена е система за пневматична (вакуум) поща. Системата свързва стационари, диагностични кабинети, лаборатории, болничната  аптека, администрация и складови помещения, осъществявайки бърза и навременна доставка на различни пратки, както рентгенови снимки и кръвни проби, така и рецепти и документация.  Така се намалява до минимум риска от грешка в резултат на човешкия фактор. Сграда е с най-висока степен на защита при земетресения. В зоната на централното фоайе плочите са изпълнени по касетиран метод, което осигурява олекотяване на конструкцията. По този начин се разгръща по-голямо пространство на входа на болницата, за комфорт и приветливост при посрещането на пациентите и персонала. Прецизното архитектурно решение  е в партньорство със слънчевата светлина, което достига максимално до всяка болнична стая и медицински пост.

Съвременната медицина  е немислима без свободна и бърза интернет връзка. Корпус 2 разполага с висококачестен, достъпен в цялата сграда интернет, което дава възможност за връзка на лекарите с колегите им по света, непосредствено до леглото на болния. Изградени са 3 модерни конферентни и лекционни зали. Най-голямата от тях посреща едновременно 100 гости и участници в семинари, симпозиуми и различни прояви и обучения. Подобно  решение е логично и кореспондира с желанието за непрекъснато професионално развитие на екипа.

Черешката на тортата е ресторанта с  впечатляваща гледка, както към Витоша, така и към централната градска част. За удобство на посетителите е обособена закрита част с над 50 места. Истинско вълшебство е външната терасата, на която можеш да изпиеш чаша кафе или просто да релаксираш. Ресторантът е привлекателно място не само за персонала и пациентите, но и за всички, които не са виждали  Витоша по този магнетичен  начин.

ПРИЛОЖЕНИЯ: