СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради здравеопазване > ОФТАЛМОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ЗОРА

СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ОФТАЛМОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ЗОРА

ИНВЕСТИТОР:

Медицински център Зора ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Красимир Димитров

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Медицински център Зора ЕООД

АРХИТЕКТ:

ЕТ ДЖОНИКО - ГЕОРГИ ДОБРЕВ, арх. Георги Добрев и арх. Калин Аралов

АДРЕС:

София , ж.к. Младост
ИНФОРМАЦИЯ

Новопостроената сграда на Медицински център - Офталмологична болница „Зора” е ситуирана  в УПИ IX-1037, кв. 8, м. НПЗ „Изток” – м. „Къро”, р-н „Младост”, ул. ”Петър Протич” № 4. Районът е представителен и комуникативен, в непосредствена близост до бул. „Цариградско шосе“.  
 
Конструкцията на сградата е монолитна, стоманобетонна, с безгредови плочи, а еркерите са решени с метална носеща конструкция. Зидариите са изпълнени предимно с тухли „Винербергер“. Някои ограждащи стени в интериор са от газобетонни блокове или гипсокартон.
 
Сградата е с пет надземни нива, помещаващи фоайе, кафене, оптика  и аптека – с независим достъп на партерното ниво, кабинети за общопрактикуващи лекари и специализирани кабинети, болница с  операционен блок с четири операционни за очна хирургия и стационар,  хоспис. На мансардното, шесто надземно ниво, са разположени административни кабинети и зона за хранене за персонала, отдръпнати от фасадните равнини и оставящи пространство за атрактивна покривна тераса с прекрасен изглед във всички посоки. Развито е и едно подземно ниво, помещаващо клинична лаборатория, инсталационни и обслужващи помещения, както и подземен гараж с 25 паркоместа, достъпен чрез двупосочна автомобилна рампа. Подземният гараж е разделен на зони посредством врати с граница на пожароустойчивост 60 min, които се задействат автоматично от пожароизвестителната инсталация.
 
От северозападната страна на сградата, по улица „Петър Протич“, където е и главния вход са предвидени 15 броя наземни паркоместа.
 
Централното фоайе на главния вход е решено с емпоре и галерия на второто ниво, което, съчетано с фасадното остъкляване през двете нива на входа, осигурява добро проникване на естествена светлина. От друга страна, надвисването на еркера над второто ниво предпазва от прекомерно ослънчаване и прегряване на остъклените пространства. Това решение осигурява благоприятен пасивен микроклимат и осветеност на централната входна зона на болницата и благоприятства както „преливането” на пространствата вътре-вън, така и във височина, между първите две нива на сградата. Чрез това решение се създава усещането за лекота, простор и светлина.
 
Обликът на сградата е с постмодернистичен характер, като основните направления на обемната композиция следват тези на прилежащите улици.
 
Фасадните завършващи материали са облицовъчни гранитни плочи, еталбонд и мазилка, под които е заложена топлоизолационна система с Фибран, с дебелина 10cm. Използвани са алуминиеви дограми  на фирма „Етем“, с двоен стъклопакет и прекъснат термо мост.
 
Подовете в интериорните пространства са настлани с едроразмерни плочи гранитогрес – за общодостъпните помещения и със специална антибактериална настилка – за помещенията с високи хигиенни изисквания. Стените са предимно боядисани с антибактериален латекс. Таваните са окачени, като тези в специалните помещения са също с антибактериални свойства. В санитарните помещения са използвани испански и италиански фаянс и теракота.
 
Вертикалните инсталационни шахти, където е необходимо са изолирани с каменна вата, а самите ВиК инсталации са изградени от висококачествени, дебелостенни полиетиленови и полипропиленови елементи, внос от Сърбия.
 
Електрическата инсталация на сградата е изцяло изпълнена с материали на френската фирма „Льо Гранд“.
 
Климатизацията на вътрешните помещения ще се поддържа със система чилъри на LG и DAN Vent.
 
Оборудването на лекарските кабинети  и  болничните стаи е внос от Италия.
 
Операционните зали са снабдени с високотехнологична медицинска апаратура  на американската фирма Alcon и немската фирма Zeiss.
 
Два пътнически асансьора и един болничен, товарен асансьор са разположени в централната зона на сградата и обезпечават основните вертикални комуникации. Четвърти асансьор е изграден на югозападната фасада на сградата. Този асансьор да е панорамен, с изглед към градския пейзаж на намиращия се в близост бул. „Цариградско шосе”.
Всички асансьори ще са от типа без обособено машинно помещение. Подемните механизми са монтирани под таваните на асансьорните шахти.
Сградата е решена с две стълбищни клетки – съответно в централната зона, зад асансиорните шахти и в северния край на сградата. И двете стълбища са на фасадни стени и съответно, с възможност за максимално използване на естествено осветяване.
Като цяло в обемно-пространственото решение са търсени възможности за прилагане на пасивни и енергийно-ефективни практики, без това да нарушава функционалното зониране, безопасната експлоатация и високите хигиенни изисквания към специалните болнични помещения.
 
Сградата безконфликтно се вписва  в прилежащата й средата, като обогатява и разнообразява архитектурния облик на квартала, както и по-цялостния градски силует.