СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ КУЛТУРА И ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

ДЕТСКА ГРАДИНА 112 ДЕТСКИ СВЯТ

ИНВЕСТИТОР:

Столична община-район Витоша

КОНСТРУКТОР:

инж. Лъчезар Христов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Булстрой Груп ООД

АРХИТЕКТ:

ЕТ Проектантско-изпълнителска фирма Пеньо Столаров-арт, Проф. Д-р Инж. Арх. Пеньо Столаров, 1985-2018

АДРЕС:

кв.Бояна, София
ИНФОРМАЦИЯ

Първоначално състояние на мястото, върху което предстои да се проектира

През 1979 г. Боянската църква, известна със своите фрески от 13ти век, беше включена в списъка на Световното културно наследство. През 1985 г. е преустроено старото Боянско училище в приемна сграда и музей към Боянската църква като интерпретация на църковно-базикалния тип. През 2017 г. при адаптацията на сградата за детска градина бяха запазени пространствените параметри и материалната характеристика на сградата от 1985 г..

Същност на проекта

Същността на проекта се състои в това максимално да използва съществуващия обем и да не променят пространствените параметри и контурът на сградата да изгради една съвременна детска градина. На кота -2.72 са разположени: покрит вътрешен двор, физкултурно-музикален салон, информационно-учебен център, помещение за приемане на храна и помещение за отпадъци, помещение за персонал със санитарен възел, склад за уреди и котелно помещение. Покритият вътрешен двор е център на обемно-пространствената композиция на детската градина. Неговото базиликално осветление и отворената остъклена по цялата височина северна фасада осигуряват равномерна и защитена от непосредствените слънчеви лъчи дневна светлина. Стълбата, която води от ниво -2.72 до ниво 0.00, е амфитеатрално разположена спрямо абсидното оформяне на влизането от северната страна на детската градина. Това дава възможност покритият вътрешен двор да се използва за провеждане на концерти и театрални представления, на които да бъдат канени родители и гости. Височината на вътрешния двор от 8.33м до цирлихта и 6.42м до таванската плоча осигурява пространствен комфорт и възможност децата да играят в него и във времето, когато атмосферните условия навън не са подходящи за пребиваване на открито. Тухлената зидария по стените на вътрешния двор създава пространствения фон за едно богато озеленяване. Покритият вътрешен двор поема функции, включени както във физкултурно-музикалния салон, така и от информационно-учебния център. По този начин разположените на едно ниво функционални пространства взаимно се обогатяват и създават усещането за пространствен комфорт в детската градина. В покрития вътрешен двор е използвана съществуващата настилка - червени Лесидренски павета, брекчия и червени Лесидренски плочи. Стълбата, която свързва -2.72 с ниво 0.00 също използва съществуващата настилка - брекчия. Между кота -2.72 и кота 0.00 двете нива на вътрешния двор, които са свързани са амфитеатралната стълба, е разположен асансьор. От една страна, асансьорът е свързан с приемната кухня, а от друга страна дава възможност за хора в неравностойно положение да имат достъп и до двете нива. Металната конструкция на асансьорната шахта, разположена на кота 0.00 е остъклена и по този начин осигурява връзка между северния и южния вход на детската градина. На кота 0.00 са разположени основните помещения за групи по 25 деца. Занималните имат пряка връзка с покрития вътрешен двор и асансьора на ниво 0.00. И двете пространства за две групи по 25 деца също са свързани с покрития вътрешен двор, за да създадат усещането за една пространствена общност на двете нива и безпрепятствено преливане на функционалните характеристики на детската градина. Външните стени са топлоизолирани с 10 см минерална вата. Гипскартон, боядисан с латекс оформя интериора. Ниво 0.00 се свърза с ниво 4.30 посредством стълба, чиято метална носеща конструкция използва двойно Т профил с височина 160 мм и стъпка на двойното Т от 80 мм. Ръкохватката на парапета е от масивна дървесина монтирана върху метална шина. Подът на стълбищната площадка на 4.30 ляга на решетка от двойно Т профили. Подовата конструкция на кота 4.30 използва съществуващата стоманобетонна плоча и обратните греди. Върху дървени трупчета и скара от дървени греди се монтират OSB плоскости, върху които се поставя настилката. На ниво 4.30 се намират кабинетът на директора, методическият кабинет, съблекалните за персонала и складовете за чисто и мръсно бельо. Покривът на сградата е изграден от: ламарина, хидроизолация двупластова, OSB (12 мм водоустойчиво) върху дъсчена обшивка - 2 см, топлоизолация - пресована минерална вата 14см между дървена конструкция, пароизолация, пожароустойчив гипскартон монтиран на метална конструкция.