СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ КУЛТУРА И ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

МОРСКО KАЗИНО, ВАРНА

ИНВЕСТИТОР:

Морската Градина Варна ЕАД

КОНСТРУКТОР:

инж. Румен Рафаилов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Унивърсал Строй Консулт ООД

АРХИТЕКТ:

Фекта ООД

АДРЕС:

Варна
ИНФОРМАЦИЯ

Основен ремонт и реконструкция на „Морско казино” Варна

 

През 1921 г. град  Варна официално е обявен за морски курорт.

           Предвид развитието на курортното дело в града, се взема решение в Морската градина да се изградят Морски бани, фонтан и Морско казино На държавно ниво този акт се потвърждава с царски указ, издаден през 1925 г.

         С изграждането на морските централните бани, официалното открити на 1 август 1926 г., и на северните бани, открити през 1928 г. и разполагащи с водна пързалка и остро критикуван от обществеността тогава смесен плаж, градът се превръща в модерен морски курорт.

       Намеренията на тогавашната управа на Варна, градът да се развива като френска Ривиера на Балканите, довеждат и до строителството на Морско казино, започнало през 1926 г. по проект на арх. Желязко Богданов, на около 100 метра от плажната ивица. Параметрите на Казиното били следните – голям салон от 300 квадратни метра с просторна тераса с колонада, отстрани „12 дюкяна, които да служат за изложба на български произведения“, и два павилиона за музика.

         В тогавашния му вид /а и понастоящем/  казиното е имало „Син салон” с висока светла височина, обслужващи едноетажни части около него и открита градина, която се е преливала без ограда  в Морската  градина. Тя и сега е един от символите на града, обявена за произведение – паметник на парковото изкуство. В парка са разположени множество алеи, паметници, фонтани, сцени на открито, аквариум, музеи, аквариум, делфинариум, терариум и други.

       Сградата, освен с функцията си на казино, става и основен културен център, с разнообразни прояви през периода до 1944 г. По-късно тя продължава да бъде основно културно-развлекателно средище.

     През 1958 г. казиното изгаря, а след това се прави реконструкция по проект на  арх. Панайот Минков, в който силуетен вид Морско казино остава и до днес, с изградения   втори ресторант – „Червен салон”,  на второ основно ниво.       Увеличават се терасите на второ ниво, като се открива красива гледка към градския централен плаж, буните и морска гара.

Стилово сградата се отличава с елементи на арт деко, български модернизъм и сецесион, а запазените и реставрирани скулптури  - на мъжка  и на женска фигура, придават още по-изящен вид на фасадите на сградата. Техен автор е българския Микеланджело – скулпура Кирил Шиваров, създал ги в началото на 30-те години на XX век.

В началото на ХХI век сградата е напълно изоставена и частично опожарена.

От 2015г. тя  има нови собственици, имащи визия за цялостното й възстановяваве и развитие като културно-развлекателен център, символ на град Варна.

Изработен и одобрен от Консултативния съвет към Община Варна по опазване на архитектурното наследство е проект за цялостно обновяване на сградата-чрез основен ремонт и реконструкция, със застроена площ от 1655 кв.м, разположена върху поземлен имот с площ от 2957 кв.м, с обща разгъната застроена площ от 5 270,91 кв.м и прилежаща площ към открития ресторант – 788 кв.м , представляваща  лятна градина. Запазени са както силуетната линия, така и обема на съществуващата сграда, предвид обстоятелството, че тя е в среда на паметник на градинското и парково изкуство, поради което към нея има специфични изисквания.

      Обновената и реконструирана сграда  притежава следните самостоятелни зони:

Сутерен – в който са разположени: нощен музикален клуб  с уникална за гр.Варна въртяща сцена на 360градуса  със 20 скорости,  три обособени  производствени зони  за заведенията, както  и съблекални, складове и тоалетни.

Първи етаж – с просторна арт-галерия, с  голям покрив от остъклен атриум, изпълнен с конструкция само от дърво и стъкло,  заведение за бързо хранене, обслужващо и външно кафе,кухня,  обслужваща ресторант „Син салон“ , състоящ се от две нива, на първото от които има обособена сцена със съблекални,  с две външни тераси, летен ресторант, закрит детски анимационен център, както и открит детски анимационен център в лятната градина, полуоткрита външна  сцена към летния ресторант.

Междинен етаж – на него е разположен козметичен салон, за специална грижа към гостите на комплекса и управленски офис

Втори етаж – на който са разположени второто ниво на „Син салон“, голяма открита тераса, първото ниво на ресторант „Червен салон“, със  сцена, заедно с Виенска сладкарница и обособена зала за ВИП-гости , както и кухня за тях, преддверие, тоалетни,.

Трети етаж – на който са разположени втория етаж на ресторант „Червен салон“, външна тераса към него, открита покривна тераса над ресторант „Син салон“- „скай бар”, обслужваща обща част между двата ресторанта и тоалетни.

     Основната идея при реализиране на проекта е да се предостави възможност в зоната на арт-галерията и летния ресторант, както и на сцените в комплекса да се провежда богат и разнообразен културен живот, да се предостави арт-галерията за провеждане на различни изложби и други културни събития.

            При ремонта сградата е газоснабдена, изградено е подово отопление и е изпълнена цялостна съвременна вентилация и климатизация.

            Възстановен по стари снимки е стария фронтон на сградата, откъм северозападната й страна,  чийто автор е бил също Кирил Шиваров.

            Входните врати са изработени от масивна дървесина с големи бронзови дръжки , композирани по творбите на Кирил Шиваров от реставратора Кирил Янев.

            При основния ремонт на сградата са пресъздадени уникалните различни видове външни осветителни тела от ковано желязо. Запазени са уникални мозайки, а специалния многопрофилен таван на ресторант „Син салон” е възстановен, като на него са изпълнени, ориентирани по звездното небе 11 съзвездия , включващи и Полярната звезда, което придава уникалност на мястото  и дава познания на гостите на комплекса.

            Огромните тераси на второ ниво са изпълнени от специфична мозайка от гранитни многоцветни плочи, тип „венецианска мозайка”, а на първо нива пода е от травертин.

            Външната полуоткрита сцена е изпълнена от травертин с уникална ониксова динамична светеща вълна. Възстановен е фонтана в лятната градина.

            Целият първи етаж е изпълнен с масивни плочи от цепен травертин, даващи  завършеност и стабилност във времето на сградата.

            Пода на арт-галерията и бистрото е изпълнен с уникални шарки от разноцветни мраморни  плочки, изобразяващи българска шевица.

            Така осъществения цялостен ремонт  и реконструкция на символа на град Варна – комплекс „Морско казино” съхрани и обогати неговата история, за да може жителите и гостите на града да се насладят на архитектурно-художествените стойности на тази уникална и за България сграда.