СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Корпоративни сгради > ПОЛИГРАФИЯ ОФИС ЦЕНТЪР, СГРАДА А (ФАЗА 2)

КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

ПОЛИГРАФИЯ ОФИС ЦЕНТЪР, СГРАДА А (ФАЗА 2)

ИНВЕСТИТОР:

Лайънс Хед Инвестмънтс АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Главболгарстрой АД

АРХИТЕКТ:

Ателие Серафимов, Архитекти ООД/ Интериорен дизайн на общите части: арх. Виктория Илиева

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

ПОЛИГРАФИЯ ОФИС ЦЕНТЪР
София, бул. Цариградско шосе 47А
Полиграфия Офис Център е модерен бизнес комплекс клас „А“ в сърцето на София. Реконструираната производствена сграда с историческа значимост е превърната в съвременен проект с висока корпоративна стойност. Комбинацията между традиционна и модерна архитектура създава неповторима за столицата бизнес локация, която привлича редица водещи международни компании.
Разположението му в централната градска част дава възможност за лесен достъп до всяка административна и финансова структура на столицата, както и до живописните алеи на парк Борисова градина. Сградата предлага редица удобства, не само за своите наематели, но и за жителите на квартал Яворов, като с това цели благоустройство на района, символ на „Стара София“.
Полиграфия Офис Център е място, където бизнесът среща изкуството в различни негови измерения. Комплексът се превръща в символ за успешно бизнес развитие, но и в пространство за изкуство и творческа изява, а новоизграденият конферентен център в сградата създава широки възможности за корпоративни и културни събития. Обособеният коридор галерия е артистична зона за изява на български и международни творци. Откритите пространства между старата и новата част на бизнес комплекса могат да бъдат използвани за разнообразни сценични представления.
Интериорният проект има за цел да предложи на служителите в сградата възможност да се идентифицират и разпознаят в съвременна, млада и динамична среда. Автентичната структура на сградата и отличаващите я архитектурни детайли са старателно запазени. Историята е съхранена и подчертана в условията на актуално съществуване. Създадена е нова, силна връзка между стара и нова сграда, между вътрешно и външно пространство, между историческо наследство и динамично бъдеще. На тази основа възниква идеята за създаване на експозиционни и галерийни пространства. Отворените височини и достъпът на естествена дневна светлина в атриума са елементи, подчертаващи достойнствата на зоната за артистична проекция в комплекса. Вътрешният двор приветства различни събития. Подходящ е за вечерни постановки и performance art.
Новите обеми се вписват деликатно в архитектурната специфика на целия комплекс като запазват и подчертават неговата индивидуалност. Корпусът на актуалната сграда е разположен във вътрешния двор на бизнес сградата, ясно ориентиран към ул. Николай Ракитин. Г-образната структура е развита на шест надземни и един сутеренен етаж с обща разгъната застроена площ от 12 812 кв.м, 10 000 кв.м от тях са офис площи. Общият брой паркоместа е 300.
При ситуирането на сградата са намерени оптимални места на контакт към вече съществуващата бизнес среда. Новите връзки значително облекчават трафика и допринасят за повишаване функционалността на пространството. Реализиран е директен подход от главния вход на ул. Николай Ракитин към комуникационния възел на новата сграда чрез ефектен остъклен пасаж. По този начин се дава оптимална възможност за вътрешна комуникация и запазване на самостоятелността на отделните обеми и площи.
Всички офиси са с осигурено странично естествено осветление. Двойният под позволява разнообразни възможности за обзавеждане. Етажната височина на офис ниво е 3.50 м, a светлата височина 2.80 м.
Северното лице, ориентирано към жилищния комплекс, е решено с остъклена окачена фасада - екран, отразяващ богатата зеленина в живописния квартал Яворов. Източната външна част е представена като комбинация от балансирани прозоречни отвори и плътна повърхност, изпълнена с клинкерна облицовка. Фасадите към вътрешния двор са изцяло остъклени. Последният терасовиден етаж е отдръпнат навътре, а металната пергола, оптично продължава обема на сградата. Източното тяло е с отворен партерен приземен етаж. Освен архитектурно-пластичното значение на пробива в приземния етаж, той има и важна роля в осигуряване на възможност за естествена аерация на вътрешния двор.
В интериора на сградата са използвани качествени и трайни материали. За благоприятната работна атмосфера в офисите са предвидени звукопоглъщащи материали, които ограничават шумовото замърсяване и създават здравословна работна среда. Това е постигнато със специални текстури на плочите на окачените тавани и изпълнението на мокетни пана върху инсталационния под. Всеки офис е е съобразен с конкретните желания на наемателите. Външните ограждащи елементи на сградата са с отлични топлотехнически характеристики, това свежда до минимум топлинните загуби и нуждите за отопление и охлаждане. Специално внимание е обърнато на шумовия комфорт на ползвателите, като всички остъклени части по фасадата към печатницата са изпълнени със звукоизолиращо стъкло.

Застроена площ: 732  кв.м

Надземна разгъната застроена площ: 10 003 кв.м

Обща площ на комплекса, вкл. подземните нива: 22 266 кв.м

Отдаваема застроена площ: 10 000 кв.м

Рентабилност на типовите етажни нива (отдаваема площ от общата площ на етажа): 88%

Капацитет на паркиране: 300 паркоместа

Капацитет паркиране: 1 паркомясто на 28.40 кв.м отдаваема площ

Асансьори обслужващи отдаваемите зони:

Две ядра:

Южно - 3 броя със скорост 1.60 м/с, капацитет 1000 кг (13 лица)

Северно - 2 броя със скорост 1.60 м/с, капацитет 1000 кг (13 лица)

 

Полиграфия Офис Център е в процес на сертификация по LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), американски сертификат за екостроителство.