СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Болници > МАЛКИТЕ ГЕРОИ НА ПИРОГОВ - РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДЕТСКИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В УМБАЛСМ Н.И.ПИРОГОВ

БОЛНИЦИ

МАЛКИТЕ ГЕРОИ НА ПИРОГОВ - РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДЕТСКИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В УМБАЛСМ Н.И.ПИРОГОВ

ИНВЕСТИТОР:

УМБАЛСМ Н.И.Пирогов ЕАД и Фондация Америка за България

КОНСТРУКТОР:

Инж.

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Баущоф и Метал ООД

АРХИТЕКТ:

ФАР-90 ЕООД , LHSA+DP, New York, FourPlus Studio, София

АДРЕС:

гр.София
ИНФОРМАЦИЯ

„МАЛКИТЕ ГЕРОИ“ НА ПИРОГОВ
 
„МАЛКИТЕ ГЕРОИ“
„Малките герои” е благотворителна инициатива на Фондация „Америка за България” за преобразяване на детските клиники в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. Проектът е важно допълнение към
цялостната реконструкция на Детската хирургия и травматология предприета от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и финансирана от държавата.
 
 
ИДЕЯТА
„Пирогов” е най-голямата болница за спешна помощ в България и е водеща лечебна институция от десетилетия. Десетки, ако не стотици хиляди, деца са минали през нейните врати и са обитавали нейните болнични стаи. 
 
Пациентите, особено децата, в болнични заведения се чувстват неуверени и често уплашени. Физическата обстановка може да смекчи това и да допринесе за по-бързото им оздравяване.  Целта на „Малките герои“ е да се създаде приятна, приветлива и успокояваща обстановка за всички – от малките пациенти и техните родители до лекарите и медицинските работници.  
 
Идеята е вдъхновена от успеха на Детски научен център „Музейко“, също проект на Фондация „Америка за България“.  „Малките герои“ използва подобни на „Музейко“ средства за ангажиране на детското въображение чрез цветни, богати на съдържание стенни рисунки, включващи елементи от околната среда, изкуството и детските приказки. Има и специализирано детско обзавеждане, макети, играчки, книги и аксесоари подходящи за деца, дигитални интерактивни игри, нова графична идентичност. 
 
 
ИНТЕРИОРНОТО ПРЕОБРАЗЯВАНЕ
„Малките герои“ завладяват трите етажа на детските клиники в „Пирогов“ с Героите на седемте морета (на приземен етаж);  Герои от детски приказки (втори етаж), Супер-герои от нашето ежедневие (трети етаж), в двора на болницата грее нова детска площадка.  
 
Децата се очароват от приказни герои, защото те се борят със злодеи и разбойници, впускат се в грандиозни приключения и показват смелост на места и в ситуации, за които само може да си мечтаем.  
 
Героите са и модели за подражание – те могат да  вдъхновят децата, да повдигнат самочувствието им и да ги накарат да се чувстват силни, с контрол над заобикалящата ги среда.  Това е особено важно, когато детето е изправено пред сериозно заболяване, което изисква хоспитализация. Изведнъж детето се озовава в непозната и понякога враждебна за него среда, пълна с много неизвестни. Вместо да се чувства малко, безпомощно, смутено и обзето от страх, ‘малкият герой’ завладява въображението и помага да се намерят сили и увереност.
 
Освен това, чрез ‘малките герои’, децата могат да развият собствено усещане за доброто, за силата и истински стойностното в живота.  Героите са винаги повече от това, което обикновено се изисква в ежедневието на децата.  Героите упорстват и никога не се отказват. Те не спират да се борят и да преодоляват препятствията по пътя си.  
 
 
ПАРТНЬОРИТЕ 
„Малките герои” обедини усилията на бизнесa,  неправителствени организации, медии и индивидуални дарители в името на децата на България.
 
Големите герои на „Малките герои“ са ръководството, лекарите, сестрите и санитарите на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, както и всички компании и индивидуални дарители, вложили средства и труд за преобразяването на детските отделения на „Пирогов“ в приказна и приветлива среда за децата и техните близки: 
 
Надежда Терзиева-Дачева и Николай Дачев
Милена и Васил Терзиеви 
ИКЕА
Уникредит Булбанк
Happy
Hewlett Packard Enterprise
Walltopia
LHSA+DP
Baustoff+metall
Sensor-S
Centre for Creative Training
Henkell
Академия “Градът”
Американско посолство в България
Tribal България
Steramed
Roefix
Area
Д-р Весела Трайкова
Д-р Любен Чакъров
Георги Попов, 
БНТ, bTV, НОВА Телевизия, Bulgaria On Air TV, Bloomberg TV Bulgaria, BiTelevision
Всички дарители в DMS кампанията.
Григор Димитров подкрепи каузата като неин патрон. 
 
 
ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ
Проекта за реконструкция на Детската хирургия и травматология в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ е дело на „ФАР-90“ ЕООД, арх. Людмил Леонидов. Архитектурната концепция на „Малките герои” е създадена от Lee H. Skolnick Architecture and Design Partnership, New York. Дизайнът на всички стенни рисунки и графична идентичност е изготвен от Четири Плюс ООД. Те са произведени и монтирани от „Джeй Пойнт” ООД. Изпълнителят на Строително-ремонтните работи в сградата и детската площадка е “Баущоф Метал“ ООД и „Баумонт“ ООД. Доставчикът на съоръженията за детската площадка е „Ареа“ ООД. Озеленяването около площадката е на „Студио Гурков“ ЕООД. Мебелите, играчките и аксесоарите са доставени от ИКЕА. Осветлението е доставено от „Габровски“ ЕООД. Технологичното оборудване – от „Център за творческо обучение“ ООД. Макетите на Аквариума и на Замъка са изработени от „Уолтопия“ АД. Донорската стена е по проект на проф. Боян Добрев и Roefix. Логото на проекта - от Tribal България.    
 
 
ИНВЕСТИЦИЯТА
Общата стойност на интериорното преобразяване на детските отделения на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и новата детска площадка в двора на болницата е 400,000 лева , предоставени от Фондация „Америка за България“ и нейните партньори – корпоративни и индивидуални дарители и участници в DMS кампанията PIROGOV.

ПРИЛОЖЕНИЯ: