СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Хотели и ваканционни комплекси > ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС ПАРАДАЙС БЛУ

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС ПАРАДАЙС БЛУ

ИНВЕСТИТОР:

Албена АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"1. Еко строй АД – изпълнител груб строеж и вертикална планировка 2. Техно-инвест ЕООД – довършителни работи "

КОНСТРУКТОР:

инж. Йордан Йорданов, инж. Антон Милчев

АРХИТЕКТ:

Проектантско бюро Албена ООД, арх. Коларова, арх. Петкова, интериорния дизайн: "Borella Art Design"

АДРЕС:

к.к. Албена
ИНФОРМАЦИЯ

История

„Доростор“ е първият хотел, който отваря врати за туристи в курорта на 24 август 1969г. Дълги години той е най-представителният хотел в Албена и в него са настанявани най-високопоставените гости.

През 2015г. ръководството на „Албена“ АД решава да започне реконструкция и модернизация на хотела. Разположението на хотела в централната част на курортното селище, непосредствено до плажа, в максимална степен предопределя на това място да бъде изграден  висококатегориен хотел. Така се ражда идеята за хотел „Парадайс Блу“ на мястото на хотелите „Доростор“ и „Камелия“.

 

Концепция

Албена има свой отличителен облик:

 • с хотелите с бели терасовидни силуети, „накацали“ по морския бряг и потънали в богатата паркова зеленина; I
 • с градоустройствено и обемно - пространствено решение на база на златното сечение;
 • с композиционно свързаните сгради;
 • с бялата си  архитектура;
 • с многообразието от декоративни решетки и парапети;

Особености на проектантския процес:

 • динамичен процес на  проектиране при първоначално запазване на един хотелски сектор и сградата на ресторанта и  избистряне на инвестиционното намерение в процеса на предпроектните проучвания;
 • новата сграда обемно, пространствено и функционално участва в общо композиционно решение с хотел „Амелия“ от източна страна;
 • ограничен автомобилен достъп;
 • ситуиране на хотела в изключително паркова среда;
 • с обема си сградата да не „задушава“ пешеходната алея на художниците от север и крайбрежната алея от юг и др.

 

Основни цели при проектирането на новия хотел са били: запазването на  характерния стъпаловиден силует на старата сграда, максимална ориентация на хотелските стаи към морската гледка и присъствие на белия цвят в екстериора като запазена марка на Албена.

Съхранена и приложена е идеята за навлизане на околните зелени и градски пространства чрез оформяне на диагонални и терасовидни обеми.

 

Централният вход на хотела е от северна страна, откъм централната алея и хотел „Оазис”. За целта на мястото на сегашното съществуващото Т- образно кръстовище е оформено кръгово движение. В пространството между хотелите „ Парадайс Блу” и „Амелия” е създадено площадно пространство с  детска площадка, воден ефект – сух фонтан и малка покрита сцена, при пълно запазване на съществуващите дървесни видове.

Дизайнът на фасадите е решен изцяло в бял цвят, а различни по площ и визия фасадни пана и декоративни решетки пресъздават усещането за морска пяна, движение и ефирност.

 

Проектантски предизвикателства: 

 • работа в среда с разпознаваем архитектурен образ – този на к.к. Албена;
 • мястото на хотела е наситено с емоционална и историческа памет за курорта;
 • ситуационни ограничения;
 • проектиране на хотел категория пет звезди – това само по себе си е предизвикателство;
 • работа в екип с чуждестранен партньор за интериорния дизайн и неговата реализация;
 • изключително кратки срокове за проектиране в работна фаза и строителство;
 • прилагане на нови технологични решения и материали;
 • изпълнение на инвестиционната програма на възложителя при запазване характеристиките на комплекса и в същото време създаване на нова и запомняща се сграда;

 

Хотелска част

Хотелската част е разделена на пет сектора, които включват общо 238 търговски единици, 39 броя от които са студия и апартаменти. При два от хотелските сектори е приложена т. нар. „рибя-кост“ - планова схема (също специфична за хотелите на к.к. Албена), при която всички стаи от двете страни на коридора са с поглед към морето. За целия хотел е търсена максимална ориентация на хотелските единици към морската гледка.

Последните две нива са предвидени за VIP настаняване. За целта на осмия етаж е оформена малка зала за хранене – VIP Lounge. Ориентирана е изцяло към морето, а изпълнените витрини дават възможност за максималното и отваряне през летните месеци. Прилежащата покривна тераса е решена с настилка от гранитогресни плочи, озеленени площи, декоративна пергола и други градински елементи.

 

Обществена част

Общественият сектор е развит на три надземни и едно полуподземно ниво. На първото ниво са обособени фоайе, магазин, зона рецепция, лоби бар с покрита тераса към морето, две конферентни зали с капацитет до 300 места и ресторант a’la carte с прилежащи тераси.

Основният ресторант е развит на втория етаж. Има три прилежащи покрити тераси.

На третото ниво е оформена уелнес зона с покрит басейн от неръждаема стомана. Изградени са масажни кабинети, стая за козметика, фитнес зала, зона със сауни (финландска сауна, парна баня и солна стая), ледена купа и зала за релакс.

На същото ниво е създадена многофункционална конферентна зала с капацитет до 500 места. Решена е без амфитеатрална част с цел осигуряване на възможност за трансформиране на пространството. Това става чрез система от звукоизолиращи подвижни преградни стени, разделящи залата и скриващи се в специално проектирани за целта ниши. Към залата е изградена просторна тераса с цел организиране на кафе-паузи.

В залата е монтирана модулна, подвижна сцена, която при нужда се демонтира и складира. На етажа е оборудвано помещение за кетъринг с удобна връзка с кухнята на основния ресторант. Осигурена е възможност за служебна връзка между конферентата зона и уeлнес зоната.    

Неголям нощен клуб (150 места) е проектиран в подземното ниво. Предвиден е и полуподземен паркинг за 19 коли.

Цялостното зареждане на хотел и ресторант е организирано през стопанските дворове, разположени на полуподземно ниво. Това се налага поради факта, че обектът от всички страни е заобиколен от пешеходни зони и е разположен в най-централната и натоварена с туристи централна част на курорта.

 

Басейновият комплекс включва:

Основен - най-голям басейн с различни по функция зони и атракции: два коридора за плуване с дължина 25 м, зона с двойни и единични масажни лежанки, водни матраци, джакузи с хидромасажна зона и два броя струйници тип водопад „дъга“.

Детски басейн с пратер с дълбочина на водния стълб 0,40 м. В него е монтирано водно атракционно съоръжение с разнообразни екстри за децата: пързалки, водна кофа, различни струйници и гейзери и т.н.

Басейн с пързалки - „залепен“ за този с детския пратер, от южната му страна. Той е с дълбочина 1,20м. на водния стълб. В него са монтирани две пързалки.

Басейн за бебета - с дълбочина на водния стълб 0,35 м и е с кръгла форма с диаметър 6,70 м. В центъра му е монтиран воден ефект: „клоун“, а отстрани – малка пързалка.

В дворното пространство от южна страна на хотела и във връзка с басейновия комплекс са разположени: детски клуб, покрита сцена за анимация, снек-бар и обслужващи помещения.

В партерния етаж на два от хотелските сектори са изградени малки открити басейни, които обслужват само прилежащите стаи и имат директен изход към дворното пространство и крайбрежната алея.

 

Интериорен проект

Интериорният проект е дело на дизайнерско студио от Париж, „Borella Art Design“. Техническият проект и авторският надзор са  реализирани от „Проектантско бюро Албена“. Основна мото на дизайна е Flying Away: отлитане, отпътуване, реене – в буквален и преносен смисъл. Море, небе, пясък, балони, летящи риби, платноходи: в целия интериорен дизайн е потърсен стилизираният материален образ на тези поетични елементи чрез обеми, материали и цветове, носещи усещане за прозрачност, флуидност, светлина, чистота, хармония и отразяване.

Основни цветове са: пречупеното бяло, нюансите на сухия и мокър пясък, безкрайната гама от сини багри, естествения цвят на дървото и други.

В изключително ефектните декоративни фурнировани решетки с височина до 5,50м. е постигната връзка с белите екстериорни орнаменти на хотела. Тази тема е доразвита и чрез използването на мотива за морска пяна и в други елементи на обзавеждането: мокети, завеси, окачени тавани, декоративни пластики и др. Силен акцент са дизайнерските мебели, производство на фирми като Roche Bobois, Kettal, Collinet, Donar и др.

 

Технически показатели:

 • Площ  на имота: 22479 м2
 • ЗП сутерен етап 2, вкл. подземен гараж: 2727 м2
 • ЗП общо: 4771,8 м2
 • РЗП общо: 22265,6 м2
 • Брой стаи: 238 бр.
 • Площ басейни общо: 1246,6м2
  • Основен басейн: 782м2
  • Детски басейн с пратер и Басейн с пързалки: 429м2
  • Басейн за бебета: 35м2
 • Площ настилки: 4850м2
 • П застр.: 21,23% при макс. допустима 50%
 • К инт: 0,99 при макс. допустима 2,0
 • Категория на обекта:  трета