СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни комплекси от еднофамилни къщи > ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ОТ ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ СОФИЯ ПАРК ВИЛАС

ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ ОТ ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ОТ ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ СОФИЯ ПАРК ВИЛАС

ИНВЕСТИТОР:

София Парк Вилас АД, Гаритидж Инвестмънт Мениджмънт ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Др. Инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Билдест EООД

АРХИТЕКТ:

Архитектурно студио Планинг

АДРЕС:

гр.София, ул. Рачо Петков Казанджията
ИНФОРМАЦИЯ

Жилищният комплекс Sofia Park Villas осъществява елегантен преход от динамичната градска среда към ревитализиращото спокойствие в полите на Витоша. Проектиран да отговаря на нуждите и очакванията за висококачествени еднофамилни жилища в сегментите от високия и среден клас, Sofia Park Villas се фокусира върху хората, които ще живеят или прекарват част от свободното си време в комплекса. Затова и цялата концепция е насочена към създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват сигурно,  уютно и комфортно - с две думи, "на място".  
Sofia Park Villas отговаря напълно на съвременните тенденции в проектирането на затворени комплекси, а именно: намалена гъстотата на застрояване и ниска етажност на сградите. С богатото озеленяване и въвеждане на елементи от пасивното строителство, използвайки необходимите топлоизолационни системи и дограми, в комбинация с луксозно и качествено изпълнение на естествени материали, Sofia Park Villas предоставя на обитателите си отлични условия на живот. Пейзажна улична и пешеходно-алейна мрежа оформят цялостното градоустройствено решение на комплекса. Този подход осигурява индивидуалност на всяка от къщите, самостоятелна визия към околното пространство, хармония с природата и е продиктуван от теренните особености на имота. Всички тротоари са съобразени като наклон и настилка и са удобни за майки с детски колички, деца с велосипеди, за тичане и разходки, както и осигуряват достъпна среда за хора в неравностойно положение. Комплексът предлага професионално управление и постоянна поддръжка на общите пространства, автоматизирано напояване на зелените площи, сигурност посредством контролиран достъп и 24-часова жива охрана с видеонаблюдение по периферията на обекта.
Kъщите в Sofia Park Villas са три типа със съвременна архитектура, съчетаваща раздвижени обеми, модерни и енергоефективни материали. Всяка от тях има веранда от естествени материали и индивидуален, просторен, озеленен двор. Комбинацията от естествени фасадни облицовъчни материали и ламаринените обшивки, подчертаващи хоризонталните носещи елементи на къщите, както и характерните покривни системи придават съвременната визия на сградите в комплекса. Високите и просторни вътрешни пространства, големите отвори, създаващи непрекъсната връзка между жителите на комплекса и заобикалящата ги природа, са в основата на облика на Sofia Park Villas. Вътрешните функционални зони ясно се четат и на пластично изразените фасади. Сградите са с ниска етажност, умело моделирани от правилни форми, ритъм на материали и покривни повърхности. Всяка от 34-те къщи в комплекса разполага с 2+1 покрити парко-места, а за гости са предвидени още 20, равномерно разпределени на цялата територия.
Съществена част от концепцията на Sofia Park Villas е "устойчивост" във всичките й аспекти на съвременното зелено мислене. Един от ключовите аспекти е енергийната ефективност. Благодарение на гъвкавата Инверторна термо-помпена система за отопление, вентилация,  климатизация и загряване на топла вода, както и на Пакета за Енергийна Ефективност (Топлоизолация 17см, Алуминиева дограма от най-висок клас на Reynaers CP 130-LS „High Insulation“ и Троен стъклопакет – с коефициент на топлопреминаване 0.5)  се постига 5 пъти по-малко потребление на енергия, спрямо средното за София. Типът и качеството на избраните дограми, фасадните изолационни системи и покривните детайли, с които са проектирани сградите в комплекса, намаляват използването на невъзобновяеми ресурси, респективно намаляват промените в околната среда, запазват естествените екосистеми и свързват хората с природата. 
Като естествено продължение на планината комплексът Sofia Park Villas е богато и пейзажно озеленен, като характерно тук е използването на озеленени габиони, осигуряващи прехода между съседни дворчета на различни нива посредством максимално използване на естествени материали. Комплексът включва общи рекреационни зони, детска площадка за най-малките, снабдена с комбинирани съоръжения за игра и забавления, както и пешеходна алея, даваща възможност за панорамна обиколка на целия комплекс. Всички общи зони са богато озеленени с висока растителност и имат организирани кътове за сядане, рекреация и свободно общуване. Цялостната концепция съблюдава интимността на обитателите, като едновременно осигурява всички предпоставки на нормалната социална среда. 

ПРИЛОЖЕНИЯ: