СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 РЗП

ЖИЛИЩНА СГРАДА ЛЕТЕРА

ИНВЕСТИТОР:

Артекс Инженеринг АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Артекс Инженеринг AД

КОНСТРУКТОР:

Стилпроект МН ООД, Инж. Милена Петрова

АРХИТЕКТ:

Артекс Проект ЕООД

АДРЕС:

гр. София, ул. Латинка
ИНФОРМАЦИЯ

Вдъхновението за сграда ЛЕТЕРА, разположена на ул. „Латинка“ 8 в София, е вярата във възвисяващата роля на съзиданието. Добрата архитектура помага на бита да се превърне в осмислен и пълноценен живот, като внася достойнство и красота в ежедневието и изпраща вълнуващи послания. В градската среда, заливана от визуалния и звуков поток на комерсиалните реклами, сградите могат да имат достолепието и извънвременната красота на монументалното изкуство, синтезирайки дух и материя. С ЛЕТЕРА АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ се обръща към словото, идващо от историята със своята мъдрост и в автентичната си графика, за да превърне тази жилищна сграда в зримо напомняне за потребността от вяра, усърдие и добротворство. С фрезованите си букви и символи каменната фасада става пространство на словото и паметта. 
Естетиката на ЛЕТЕРА непринудено се свързва облика на другите две сгради на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ на улицата – ЛАТИНКА СЕДЕМ и СЕКВОЯ. Общо е благородното излъчване на камъка с изтънчените му нюанси, чистите линии на силуета и ювелирно проектираните зелени площи. Успоредно с ансамбловия ефект обаче, всяка от трите сгради оформя своя неповторима, запомняща се визия. Изненадващо и за самите проектанти, още по-стимулиращо се оказва съседството на ЛЕТЕРА със 119-о училище. То подсказва идеята новата сграда да се обвърже с идеята за словото и за мъдростта със съчетанието от кирилски и глаголически писмена. (Оттам и самото име ЛЕТЕРА: „буква“). Сградата е едно от малкото места в София, а и в България, където може да се види първата българска азбука: Кирило-Методиевата глаголица. Глаголическите букви, красиви като орнамент и заредени със символика, внасят поетична енигматичност в своята среда. Надеждата на проектантите е, че малки и големи ще бъдат подтикнати да научат повече за святата азбука на първоучителите, изпълвайки се с уважение към миналото и гордост от националните ценности. 
Отговорната българска архитектура от 21. век има и призванието, и потенциала да създава жилищни сгради, които са единство на прагматизъм, естетика и духовност. Конкретен пример за подобен синтез е решетъчната фасадна стена, оформена от преплитане на глаголически писмена с изписване на псалм 91 и посланието „Бог е любов“ и с плъзнала нагоре зеленина. Решението има и функционална страна: зад декоративната решетка е мястото за инсталация на външните тела на климатичната система. Това своеобразно пано се вписва органично в геометричната изчистеност на уникалната окачена фасада с характерните прави ъгли и финото съчетание на плочите варовик и травертин. Зона на особен интерес е оформлението на озеленените подпокривни тераси. За пореден път АРТЕКС подканва столичани да вдигнат очи нагоре и да се полюбуват на една сграда в целия ѝ ръст, като предлагат интригуваща гледка нависоко.
Меките нюанси на камъка, съчетан с много стъкло, включително и в оформлението на терасите, създават топлото и приветливо излъчване на сградата. Осветлението по проект съдейства за този ефект в тъмните часове, като същевременно акцентира емблематичното в ЛЕТЕРА. Свежест и енергия внася озеленяването, което се възползва от всеки квадратен сантиметър, за да предложи цветни пространства със специално подбрани за средата растителни видове.
 Природата прекрачва прага на сградата: входното фоайе е с вертикално естествено озеленяване с необходимото автоматизирано напояване и осветяване. Впрочем всички материали в него са естествени: камък, дърво, стъкло. Фоайетата и стълбищните площадки на ЛЕТЕРА за пореден път демонстрират ангажимента на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ със споделените площи като носители на естетиката на цялото и на специфичния дух, който трябва да има всяка от тях. Обединяващ елемент тук са и глаголически писмена, напомнящи за името и емблемата на сградата. Те се вписват ненатрапчиво, но въздействащо в пана, в пода, във вратите, във фризове, следвайки принципа, че за индивидуалността на сградата не трябва да се разчита само на фасадата. 
ЛЕТЕРА изразява убеждението на АРТЕКС, че жилищната сграда не е контейнер на апартаменти, а добре премислена цялостна среда, която е функционална във всяка своя част. Когато са амбициозно проектирани и отлично изпълнени, споделените площи създават климат на добросъседство, дружелюбие, а и на отговорност към общата собственост. 
Обитателите на 10-те апартамента в шестетажната сграда (към които осем гаража) разполагат с просторно и отлично ослънчено жилище. Самите фасадни решения са съобразени с максималния достъп на естествена светлина в сградата. На това са подчинени и функционалните схеми на жилищата, прецизно премислени и с оглед на гъвкавото приспособяване на помещенията към актуалните потребности на живеещите. Апартаментите са реализирани с идеята за максимална енергийна ефективност и оптимални параметри на слънцезащита, топло- и шумоизолация. По този начин, както и с оптимизираната инфраструктура и ландшафтния проект, ЛЕТЕРА се превръща в „зелен съсед“ на останалите сгради. 
В благодатна близост до Борисовата градина, сред опазените секвои и канадски борове на ул. „Латинка“, новата сграда на АРТЕКС е пространство на здравословен и природосъобразен начин на живот, в който домът създава усещане за благополучие. А всеки, който мине покрай ЛЕТЕРА, може да усети духа на извечната мъдрост, пренасяна чрез словото от историята в нашето съвремие и за бъдещето. Затова ЛЕТЕРА се ражда с девиза „Създадена да възвисява“.
 
Допълнителна информация за вложени материали и технологии
 
Покрив:
Използвана е топлоизолационна система от минерална вата 20 см, като финишното покритие е медна ламарина с  проектирани за специално за обекта елементи.
Покривни тераси:
Топлоизолация от 20см XPS, като финишната настилка е повдигнат на крачета хоризонтален под от 2 см. плочи с фуги за отводняване. Под всички прозорци на терасите наравно с външната настилката е предвидено и снеготопене.
Фасада:
12 см каширана минерална вата, защитена от каменна окачена фасада. Фасадните плочи от варовик и травертин с дебелина 3см, окачени на метална конструкция. 
Фасадна облицовка с Etalbond, цвят 431 Desert sand, основен носещ T-профил, монтажна планка (неподвижна опора) и скрепителни елементи.
Входно фоайе:
Подово отопление с автоматизирано управление. 
Дограма:
Дограма Серия СS77 е високоизолационна система за врати и прозорци с прекъснат термичен мост, която отговаря на най-високите изисквания за топлоизолация, надеждност и сигурност, в цвят „Дървесна имитация“. Системен обков на фирма Sobinco Chrono, цвят по RAL. Стъклопакети с дебелина 46 мм, съставени от 6 мм Energy + 16 мм дистанционер + 4 мм Planibel Clear + 16 мм дистанционер + 4 мм Planibel TopN.
Инсталации:
Водопровод, изпълнен с медни тръби и пресфитинги на фирма Viega Германия, неподдаващи се на въздействието на хлорираната вода. Бактерицидните свойства на медта възпрепятстват развитие на бактерии по вътрешната страна на тръбите. 

ПРИЛОЖЕНИЯ: