СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради образование > МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ - ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

СГРАДИ ОБРАЗОВАНИЕ

МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ - ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

ИНВЕСТИТОР:

Международно Висше Бизнес Училище

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Mаркан ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Мартин Максимов

АРХИТЕКТ:

ЛП Арх ООД - Арх. Атанас Панов, Арх. Лорита Панова, Арх. Ивайло Игнатов; Hoek & de Wit Architecten - Ernst Hoek; Маркан Проект - Арх. Деян Барански

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Това е един проект с кауза, реализиран от екип професионалисти, отдадени на детайла. 
Това е една сграда за висше учебно заведение, каквато не е строена през последните 25 години в София. Роди се една атмосфера, която е естествено продължение на необходимостта, и дебата за модерните тенденции в съвременната образователна среда. 
Архитектурният продукт създадоха три екипа професионалисти, всеки изявен специалист в своята област: фасади и обща архитектура – „ЛП Арх“, – арх. Атанас Панови, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов ; интериор – Hoek & de Wit Architecten, Ernst Hoek (Холандия) и работно проектиране - „МАРКАН ПРОЕКТ“, арх. Деян Барански.
 Сблъсъкът на идеи позволи на обитателите на сградата днес да се насладят само на най-доброто и най-вече на онези решения, около които и тримата архитекти се обединиха в професионалното си мнение. 
Сградата и отвън, и отвътре е наситена с модерни акценти и решения. Френските прозорци с профили на RAYNAERS опасват цялата сграда, но в едно със сериозната топлоизолация съхраняват поне 10–15% повече топлина от нормативно изискуемите коефициенти. Конфигурацията на фасада осигурява 65% пасивна слънцезащита и то без външни щори. Цветът на фасадата е бял, но с множество цветни елементи, които въпреки разнообразието си,  създават хармонично естетическа усещане .
Белият цвят е доминиращ и в интериора, но богато комбиниран с наситени цветни десени и много светлина. 
Всички усилия на екипа бяха насочени към това да се създаде модерно цветно импресионистично звучене и настроение. Основна съвременна тенденция, проведена във всички зони, е значителната вътрешна прозрачност на сградата. Студентите трудно биха се унесли в сумрачно академично уединение, защото идеята е те да са част от реалния живот и отвореното околно пространство. Отвсякъде струи естествена светлина и интересни зрителни перспективи.
Проектът бе предизвикателство и поради сложната си много функционалност. На практика той съдържа две самостоятелни сгради, обвързани по много начини с идеята всяка да стане по-ефективна чрез синергията на два допълващи се бизнес модела. Академичната сграда съдържа 16 лекционни зали, екипирани със съвременна дидактическа техника -  проектори, управляемо LED осветление, щори за контрол на естествената осветеност и скретч бели стени за директно писане върху тях. Невидимо, цялата сграда е покрита с Wi-Fi свързаност от последно поколение, двойна високоскоростна оптична свързаност за доставка на интернет и професионално структурно окабеляване, развито чрез четири самостоятелни сървърни помещения. Дискретно се забелязват и камерите на видеонаблюдението. За по-ярките лектори и масови събития, академичната сграда разполага с аула магна за 360 човека. Тя е екипирана с модерна цифрова аудио система, голям екран, преместваеми стени за динамично формиране на пространството, камера за видео стрийминг на живи предавания, моторизирани щори за контрол над осветеността, арт инсталация и отново скретч стени за писане. Всички пространства в сградата са климатизирани чрез VRF на LG и вентилирани чрез рекуперативните камери на DAMVENT. Сграден BMS следи и управлява потреблението на енергия във всяко помещение. 
Отбелязваме бегло още няколко функционални зони в сградата, които оформят цялостната работна среда  - двуетажна библиотека с допълнителен склад за книги; книжарница; копирен център; кафене; централна администрация; студентски съвет с уютен английски двор. Основополагащ и централен елемент от интериора е централното фоайе с интериорното живо дърво, тотем на сградата. Поглеждайки нагоре и редом до впечатляващият атриум, откриваме фрезованите в тавана сентенции и послания – още един интересен архитектурен акцент. Правим няколко крачки в страни и стигаме до кантината за 140 човека, която се използва за – обяд, кафе,  неформални разговори и срещи.
Друга основна част е учебния хотел – на пръв поглед самостоятелна сграда със свой собствен живот, но на практика с функционално надграждаща и допълваща роля. МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ от години развива учебната си програми в областта на хотелския и туристическия бизнес. Съвременните изисквания налагат концепцията  че, за да се очакват високи професионални резултати,  теория и практика трябва да са единна обучителна и работна среда при придобиване на необходимите компетенции . За първи път в България по един модерен и уникален начин тази симбиоза е постигната и превърната в реална нова възможност за младите хора, търсещи развитие. Кухнята на хотела е технологично оразмерена не съгласно потребностите на самостоятелен хотел, а предвижда провеждането на кулинарни  занятия и практики. Всичко необходимо е компактно и функционално съчетано на едно място – просторен готварски блок, сладкарска зона, 24 куб.м. хладилна камера, разделени складове за типовете храни, самостоятелни помещения за подготовки на риба и месо. Не на последно място е помислено и за шеф готвача, но когото нищо де не убягва от зоркия му поглед – самостоятелен офис с панорамен прозорец към готварските зони и занятия. 
Първият хотелски етаж също вплита в себе си обичайното за градски бизнес хотел и обучителната среда. Около централно разположеният бар са компактно организирани отворено офис пространство, учебна зала и специализирано помещение за провеждане на  обучения и сертификационни курсове в областта на сомелиерството. 
Един от 5-те асансьори на Shiendler в сградата, създава ключов вътрешен мост между двете сгради. Старателно приготвената храна от студентите в учебната кухня на хотела е и основното меню предлагано в кантината. Накратко – студентът по маркетинг ще обядва учебно сготвеното ястие на студента по ресторантьорство. Няма да  се учудим защо и целият хотелският персонал също ще е  от практикуващи студенти. Основополагащата идея и технологичен замисъл на целият проект е обучаваните да се учат работейки в модерна и реално функционираща среда, а след края на занятията да е лесно достъпно и всичко останало . За това и локацията не е избрана случайно – централна София, на 3 минути пеша до Южния парк, само 2 минути разходка до киното и мола и на 1 минута от метростанцията - а от там може би до другия край на града.
Има още много какво да ви разкажем за проекта, но за останалото заповядайте при нас, като най-добре вземете със себе си сина или дъщерята. Сърдечно Ви каним в новия дом на МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ,  за да се присъедините към повечето ни гости, които възкликват „….. е направо да ти се доучи“.