СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради Спорт > НАЦИОНАЛНА ТРЕНИРОВЪЧНА БАЗА НА БФС

СГРАДИ СПОРТ

НАЦИОНАЛНА ТРЕНИРОВЪЧНА БАЗА НА БФС

ИНВЕСТИТОР:

Български футболен съюз

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"1. Строителство: Водстрой 98 2. Спортни съоръжения, игрища, тенис корт : Динамик Ресурс ООД "

КОНСТРУКТОР:

инж. Борислав Василев

АРХИТЕКТ:

Амфион" ЕООД, арх. Борислав Богданов

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Спортната база на Българския Футболен Съюз е комплекс , обхващащ три сгради , три игрища за футбол , две за тенис, трибуни, паркинг и алеи.  Разполжен е в подножието на Витоша, на ъгъла между бул. България и Околовръстен път, заобиколен е със зеленина и зони за отдих.

В проектирането му са принципите на високите технологии , различни методи за устойчивост, енергоефективност и хармония с околната среда. В резултат се реализира една модерна и функционална Спортна база, която ще осигури максимално комфортни условия за тренировки и възстановяване на спортистите ни, сред тишина и спокойствие, и същевременно ще отговаря на новите стандарти и изисквания за проектиране на Съюза на европейските футболни асоциации.

Административната сграда на БФС се разполага в западната част на комплекса непосредствено до тренировъчните игрища и до главния вход на базата.С влизането през глвания вход постетителят е посрещнат от представително пространство с височина през всичките етажи. В тази сграда  се помещават заседална зала, амфитеатрална конферентна зала, Музей на футбола, кафене и магазин.В горните етажи са поместни административните помещения на футболния съюз.

         Сградата за възстановяване и отдих включва модерно обурдвани хотелска част, спа център, ресторант, фитнес. Тя е разположена в южната част на комплекса. Местоположението и ориентацията придават представителен вид и разкриват красиви гледки на юг към Витоша и на север към столицата. По този начин се предлагат най-добри условия за отдих на спортистите в непосредствен достъп до игрищата.

  Към използваните енергоефективни мерки могат да бъдат посочени слънчевите колектори на покривите на административната сграда и възстановителната база, слънцезащитните елементи по прозорците, топлоизолационната система и климатичните системи. Белият цвят на сградите и озеленените покриви нямаляват прегряването през горещите месеци.

     Част от комплекса е и закрита Многофункционалн спортна зала, която ще позволи на националните играчи да тренират пълноценно при всякакви климатични условия. Конструкцията на залата е метална. Фасадите са решени с термопанели, върху които се закрепват предварително оформени шестоъгълници от еталбонд в два цвята - графитено и бяло. Чрез това решение се постига една нестандартна, функционална и оригинална  фасада, подчертаваща ненатрапчиво темата за футбола.

      Предвидените в проекта игрища са три на брой, като 2 от  тях са с естествена трева, а едното е с изкуствена. Най- близкото до входа на  комплекса игрище е с трибуна за 348 човека и скамейки за резервите. Трибуната е със стоманобетонна конструкция и метална козирка. Под нея се разполагат съблекални, кафене, складове.

Комплексът е изграден с минимална намеса в околната среда. Това бе възможно чрез правилното ситуиране на сградите и игрищата върху местата покрити с разбит и компроментиран стар асфалт, изпълняващи в миналото роля на допълнителен паркинг при масови посещения на резиденция Бояна. Отсечените дървета са компенсирани чрез засаждане на двойно повече.

            Избраната архитектура е повече символична и концептуална отколкото авангардна, тъй като следваната линия е съобразяване с природата и препратки към футболния мотив.

            В комплекса се изгражда и пречиствателна станция за отпадните и дъждовни води. Пречистената вода ще се използва за миене на пътищата и паркингите в имота, както и поливане на зелените площи.