НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Мултифункционални сгради > МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС САН СТЕФАНО ПЛАЗА

МУЛТИФУНКЦИОНАЛНИ СГРАДИ

МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС САН СТЕФАНО ПЛАЗА

ИНВЕСТИТОР:

Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Геострой АД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Георги Колчаков, Инж. Анита Николова, Инж.Емил Цаков

АРХИТЕКТ:

Архитектурно дружество "Сан Стефано"

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

„Сан Стефано Плаза" е многофункционален комплекс от ново поколение в сърцето на София. Представителната и модерна сграда се намира в идеалния център, между улица „Сан Стефано” и ул. „Шейново“, в непосредствена близост до Орлов мост (80 м),  парковете Докторска градина (180 м)  и Борисова градина (200 м).

На РЗП 55 000 кв. м. са обособени 4 /четири/ жилищни входа, търговска и офис зона. Част от цялостната композиция е бирария „Прошеково пиво”, чиято фасада е в стилистиката на първата пивоварна фабрика в София, построена на това място през 1884г.

Сградата е с разчупено стъпаловидно архитектурно решение, което ѝ придава олекотена съвременна визия, даваща възможност за хармонично комбиниране на функцията „обитаване” с други елементи, покриващи всички нужди на съвременния човек – от услугите в реномираните търговски обекти и ресторанти до книжарница, спа център и арт галерия. В резултат на това комплексът разполага с 115 луксозни жилища, 40 търговски обекта, 8 офиса клас А, учебен център и 488 паркоместа на четири подземни нива.

Удобството и сигурността на обитателите са гарантирани с интелигентно управление на системите - BMS (Building Management System). Внедрени са висок клас технологии, осигурен е и контрол на достъпа, 24-часова жива охрана, видеонаблюдение и алармени системи – пожароизвестителна и оповестителна за ранно предупреждение на настъпили екстремни събития.

 

ФУНКЦИОНАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

„Сан Стефано Плаза“ е създаден с мисълта за максимално удобство - хората, които живеят, работят или го посещават, да получават почти всички необходими услуги, с високо качество и без да губят време.

 

ЖИЛИЩА ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС

Жилищната зона на комплекса е разположена от 2-ри до 11-ти етаж и предлага луксозни апартаменти, мезонети и ателиета от 70 до 399 кв. м.

Тя е от затворен тип, със специален достъп към входовете на жилищата от ул. „Сан Стефано“ и ул. „Шейново“.

Всеки апартамент разполага с индивидуална система за отопление и охлаждане Daikin, както и с постоянен достъп през „smart” устройство до BMS системата за дистанционно сградно управление, която проследява параметрите на средата (температура, осветеност и др.). За да се осигури спокойствие на живущите са осигурени високи нива на топло- и звукоизолация, вградени са и дефектнотокови защити и системи против лед и сняг. Бъдещите обитатели ще могат да се възползват и от красиво оформената вътрешна покривна градина.

 

ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР

Търговският център на „Сан Стефано Плаза” е красива и атрактивна зона с потенциал за развитие. Комплексът разполага с галерия, аптека, банков клон, медицински център, детски център, супермаркет, химическо чистене, общо над 40 търговски обекта, разположени на три нива – сутерен, партер, първо ниво. Посетителите влизат до тях през главния вход на комплекса от улица „Сан Стефано“.

Остъкленият покрив на централната фасада позволява навлизането на естествена светлина в целия търговски център, а трите му нива се свързват чрез стъклени панорамни асансьори.

Стените и таваните на търговската част на „Сан Стефано Плаза” са облицовани с негорими алуминиеви панели. Изградена е климатизация чрез двутръбни и тритръбни VRF системи Toshiba за отопление и охлаждане, както и вентилация с двустепенно третиране на пресния въздух чрез внедрени високоефективни системи.

В търговския център на „Сан Стефано Плаза” има интернет услуги за всеки потребител с възможност за осигуряване на ПОС терминал в търговските обекти, както и Wi-Fi за свободно ползване. Монтирани са голям брой антени на различни места в сградата. Интернет връзката е осигурена по оптичен кабел до всеки отделен обект вътре в сградата. Четири сателитни антени на покрива транслират сигнал от 8 спътника.

 

ОФИСИ КЛАС А

Многофункционален комплекс „Сан Стефано Плаза” разполага с 8 просторни офисни помещения клас А, разположени от 3-ти до 9-ти етаж в самостоятелна сграда. От всеки офис има връзка до всички нива на офисната сграда и на подземните гаражи чрез стълбище и асансьор.

Офисите в „Сан Стефано Плаза” са с гъвкаво вътрешно разпределение тип „open space“ (отворено пространство), със санитарни възли и кухненски бокс.

Таваните са акустични, а подовете с шумоизолация, облицовани с качествени гранитогресни плочи. Всеки офис е оборудван с външни или вътрешни щори за слънцезащита, управлявани от BMS по данни от метеорологични станции на покрива с цел намаляване на енергийното потребление. Изградена е климатизация чрез тритръбна VRF система Toshiba за отопление и охлаждане, както и вентилационна система с възможност за управление съобразно нивото на CO2 в помещенията.

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Озеленяването заема ключово място в цялостното решение на комплекса. Оформени са около 800 кв. м зелен покрив и са засадени над 50 различни растителни вида във вътрешния двор и търговския център. Изградена е автоматизирана поливна система, която оползотворява събраната в специален резервоар дъждовна вода.

МАТЕРИАЛИ, СИСТЕМИ, ТЕХНОЛОГИИ

„Сан Стефано Плаза” е първата жилищна сграда в България, която се сертифицира по водещия метод за оценка на устойчиво строителство BREEAM 2013. Проектирана с мисълта за стабилност и максимална енергийна ефективност, тя е изградена от естествени, висококачествени и много трайни материали.

Фасада:

Термографското обследване на облицовката на сградата отчете почти нулеви топлотехнически загуби.

 • тухлена зидария - Poroterm на Wienerberger;
 • керамични плочи на Agrob Buchtal с покритие Hidro Tech със „самопочистващ ефект“;
 • композитни алуминиеви панели (негорим) Alucobond клас А;
 • врачански варовик.

Мазилки:

 • машинни гипсови и вароциментови мазилки -Knauf-MPI25.

Изолации:

 • фасадна топлоизолация - 15 см минерална вата Rockwool;
 • покривна топлоизолация - 20 см екструдиран пенополистирол XPS Fibran;
 • шумоизолация - Copersound -  Италия;
 • хидроизолация - SBS хидроизолация Polyelast extra - Чехия.

Осветление:

 • LED осветителни тела - Philips;
 • LED евакуационно осветление - RP-Technik;

Окачени тавани - Knauf и акустични тавани Focus DS - Saint Gobain Ecophon.

BMS - Шнайдер Електрик България, които доставиха и внедриха нова платформа за сградна автоматизация StruxureWare Building Operations (SBO), управляваща централизирано HVAC системата, елементи от електрическите инсталации, като освен управлението е интегриран и енергиен мениджмънт за всички части от сградата.

ОВК системи :

 • климатизация - термопомпени системи въздух-вода Daikin за жилищна част и VRF тритръбни фреонови системи Toshiba за офиси, магазини и заведения;
 • топла вода за обществения сектор се осигурява от високотемпературни термопомпени агрегати Carrier, за жилищата от бойлери, интегрирани във вътрешните тела на термопомпите;
 • вентилацията е изпълнена с високоефективни климатични камери DamVent с първо стъпало - рекуперативни топлообменници и вторично възвръщане чрез термопомпени агрегати в каналите на третирания въздух.

Асансьори и Ескалатори – Otis- GeN2. Тази технология е с до 50% по-енергийно ефективна от конвекционалните. Регенеративни задвижвания Re Gen ™ увеличават ефективността,  намалявайки енергийното потребление до 75% чрез съхраняване на енергията и връщайки я обратно в електрическата мрежа на сградата.

Дограма:

За изборът на дограма е използван 3D модел, с отчитане реалната локация на комплекса за предотвратяване на бъдещо рефлектиране върху околните сгради.

 • В търговската зона - окачена фасада Серия FW 50+, система - Schuеco, "spider" система на вантова конструкция;
 • Покривно остъкляване на търговска зона „скай лайт" - Schuеco;
 • жилищната и офисна зона - алуминиева система, серия AWS/ADS 70.HI Schuеco с най- висока степен на топлоизолация.

Остъкляване със стъкла на AGC:

 • жилища и офиси - стъклопакет, състоящ се от три флоатни стъкла с дебелина 48 mm;
 • търговска част - стъклопакет, състоящ се от две флоатни стъкла.
 • външни ламелни щори Warema, управлявани централно с използване на метео данните от две станции на покрива.

             Врати:

 • входни апартаментни врати (по индивидуален проект) - Солид 55;
 • алуминиеви врати жилища и офиси- Schuco;
 • метални противопожарни врати - Novoferm.

 

Настилки:

 • търговската част и стълбища - гранит от Бразилия;
 • офиси – гранитогрес Италия.

 

Облицовки:

 • търговската част и стълбища - врачански варовик;
 • офиси - гранитогрес Италия.

Покриви

 • скатни - изпълнени с медна ламарина;
 • плоски - облицовани с клинкерни плочи на фирма "Agrob Buchtal".

Система за пожарна безопасност - озвучаване и оповестяване – Bosch.

Системи за сигурност и видеонаблюдение - оборудване Bosch, като всички охранителни системи са обединени в една обща система, визуализираща събитията.

Соларни панели и системи - инсталирани соларни панели Eco Focus на фирма Innotech Solar.

Канализация – чугунени тръби, помпи Wilo, структури – Geberit и др.

Специално разработената оценка на риска от наводнения на сградата установи наложителната необходимост от реконструкция на уличната канализация по ул. „Тулово“, която приема отпадъчните води от комплекса. С подмяната на морално остарелите тръби Ø250 с нови PE тръби Ø400 този риск беше минимизиран, като изпълнението на проекта допринесе и за подобрението на инфраструктурата в района.

ПЪРВИЯТ В БЪЛГАРИЯ КОМПЛЕКС С КЛАС „А“ НА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

При проектирането и изпълнението на „Сан Стефано Плаза“ – първият в България комплекс с клас „А“ на енергийна ефективност, бяха приложени принципите за устойчиво строителство, с въвеждане на най-модерни технологични решения с висококачествени и иновативни материали и инсталации с ниско енергийно потребление.

Благодарение на предприетия подход в реализацията на обекта, изчисленията на жизнения цикъл (LCA) показаха очаквана дълготрайност на сградите в комплекса от 80 години.