СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ

UVA NESTUM WINE & SPA

ИНВЕСТИТОР:

БИЛТА ЕАД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Ай Би Билдинг ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Новомир Грозев

АРХИТЕКТ:

Арх. Лило Попов

АДРЕС:

Гоце Делчев
ИНФОРМАЦИЯ

Инвеститор: Билта ЕАД

Архитект: арх. Лило Попов и „Сдружени архитекти“

Интериори:  арх. Красимира Попова и арх. Лило Попов

Конструкции: инж. Новомир Грозев и техн. Галина Додова

ОВК: инж. Ирина Петрунова

Електроинсталация: инж. Радосвет Попов

ВиК: инж. Магдалена Проева

Паркоустройство: арх. Теодор Карамочев и инж. Милена Карамочева

Главен изпълнител: Ай Би Билдинг ЕООД

Хотел  Uva Nestum Wine & SPA (разгъната застроена площ от около 5000 м²) е завършващият етап на спортно-рекреационен комплекс Uva Nestum, разположен на около километър и половина източно от гр. Гоце Делчев по пътя към селата Гърмен, Огняново, Лещен и Ковачевица. Комплекс Uva Nestum заема площ от 62 дка, върху която последователно са реализирани кът с беседка и барбекю, бутикова винарска изба с ресторант-енотека, спортен комплекс (с два тенис корта, игрище за футбол на малки врати и обслужваща сграда) и парк. Комплексът се допълва от лозови и овощни насаждения, езеро-рибарник върху площ от 5 дка, стопански сгради и затревен паркинг с над 60 паркоместа.

„В този обект -  хотел Uva Nestum Wine & SPA, споделя арх. Лило Попов, - съм следвал творческите си принципи, на които са ме учили и до които съм стигнал в хода на собствената си практика. Те не са особено сложни. Сградата трябва да произлиза от контекста и да го изявява, да използва максимално неговия потенциал; мястото трябва да стане по-красиво след нейната поява. Архитектурата трябва да създава въздействащи пространства – вътрешни и външни. При това нека няма граница между тях, между вътре и вън – нека природата нахлуе в интериора  на сградата и физически, и оптически през внушителното остъкляване – вода, зеленина, облаци, светлина. Важни са т.нар. „междинни“ пространства – между вътре и вън. Важно е да се отделя внимание на всички проблеми, дори и да изглеждат незначителни. И някъде в съзнанието винаги стои онази наша възрожденска архитектура, която кара да трепва всяко българско сърце – за вдъхновение, дори и когато направеното не я наподобява външно.“

Хотелската част разполага със 100 легла, разпределени в 24 хотелски стаи, 4 апартамента с дворчета на терена, 2 луксозни апартамента и 3 студиа от мезонетен тип с тераси на покрива, като почти всички помещения гледат на юг, към новосъздадения парк. Две хотелски стаи и един апартамент са приспособени за хора с нарушени двигателни функции. Изградени са също лоби бар, летен бар, панорамен бар на покрива на топлата връзка и витамин бар в Спа центъра. Особено богато е решено фоайето с винобара към него, частично с височина 3 етажа и с панорамен асансьор. За да се избегне визуалното задръстване на пространството от колони, е използвана конструктивна ос 7.80 м, която вмества 2 хотелски стаи на ос 3.90 м. През фоайето протича водна каскада, която започва от асансьора и завършва при камината. В пода са вградени стъклени „витрини“ с антични артефакти, които препращат към богатото историческо минало на района, вкл. към намиращия се в съседство римски град Никполис ад Нестум. Освен това, тъй като сградата няма сутерен, под стъклените „витрини“ са монтирани ревизионните шахти за канализацията.

Северно от хотелската част се намира Спа центърът, разположен на площ от 2000 м². Спа центърът разполага с 25-метров открит и 15-метров закрит плувен басейн, сауна, парна баня и солена зала за релакс, фитнес зала и студиа за масажи, козметични процедури, винотерапия, хамам, солна флотация, серайл и др. Вътрешният плувен басейн е изцяло остъклен; конструкцията от стоманени шпренгелови греди през 4.20 м премоства отвор от 13.20 м.

 Хотелската част и Спа центърът са свързани с топла връзка, която помещава високотехнологична и многофункционална конферентна зала, зала за игри, зала за закуски с кухня и детски кът за игри и занимания. Двете части оформят вътрешен двор, в центъра на който е разположен музикален  фонтан.

Особено внимание е обърнато на екологичната и енергийна проблематика. Богатото озеленяване, вкл. това на паркинга, се поддържа с автоматизирани системи с дъждуване от собствен водоизточник с подпочвена вода. Осигурена е надеждна топлоизолация, която включва комбинация от полистирол и вентилирана част от стъклена вата и HPL. Остъкляването е с троен стъклопакет и със специални стъкла, които избирателно пропускат или задържат  слънчевата и топлинна радиация (според конкретния случай), произведени основно от фирма  Ekelt – Австрия.Климатизацията и топлата вода на комплекса се осигуряват от термопомпи и вакуумно-тръбни слънчеви колектори. Приложена е VRV система, която е най-модерният начин за климатизация, с много високи нива на ефективност и автоматика. ОВК и елсистемите са изцяло с BMS управление за пестене на енергия. Монтиран е и дизелов генератор, който гарантира непрекъсваемост на електрическото захранване.

Комплекс Uva Nestum сам по себе си е малък свят, вдъхновен от силата и естествената красота на природата. Проектиран и реализиран в хармония със заобикалящата го среда, хотел Uva Nestum Wine & SPA придава цялостност на концепцията за жизненонеобходимата за всички нас връзка с природата. Изключителното внимание към детайла, стилният дизайн и елегантен уют на хотелската сграда завладяват сетивата и създават неповторимата атмосфера на място, което възприема гостоприемството и идентичността – местна и национална -  като ценност.      

ПРИЛОЖЕНИЯ: