СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

"КОРАЛ РЕЗИДЕНС"

ИНВЕСТИТОР:

„Планекс Инвест“ ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„Планекс“ ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Веселин Георгиев Първанов

АРХИТЕКТ:

„Е-Арх Студио", арх. Мартин Христов

АДРЕС:

Варна
ИНФОРМАЦИЯ

Комплекс „Корал Резиденс“  - „Жилищна сграда с открит басейн в УПИ LVII – 1846 (с идентификатор 10135.2563.1846), кв. 47 и „Жилищна сграда в УПИ XX – 686 (с идентификатор 10135.2563.686), кв. 45 по плана на 21 м.р. гр. Варна“

 

1. Инвестиционни характеристики на сградата

„Корал Резиденс“ се намира на главния път Варна – Златни пясъци, малко зад първа линия, в зона за жилищно обитаване. Комплексът се състои от две сгради, в два съседни имота, разделени от улица по бъдеща регулация. Предимства – отлична локация, панорама от втори етаж към морето, видимост от главния път и недостатъци – главният път, който генерира шум, не съвсем добра среда от съществуващи сгради, строени през последните години.

При създаването на концепцията успяхме едновременно да впишем новите обеми в средата и да подобрим естетиката с ненатрапчиво, но оригинално фасадно решение. Обемът на сградите е с прави, опростени форми, а „монтираната бленда“ на фасадата дава ефирност, характер и заедно с  това помага да се намали нивото на шума в жилищните помещения

Площ на терена – 4226 кв.м.

Застроена площ - 1 279 кв.м., РЗП - 6 832 кв.м.

Ситуирането на сградите – в дъното на парцела, даде възможност за създаване на богато озеленено дворно пространство, зони за отдих и игра на деца, басейн и открити паркоместа. Едната от сградите разполага с подземен паркинг.

2. Архитектура, дизайн, функционалност

Развитието на сградите във височина, при спазване на изискванията на ЗУТ, на min застроена площ дава възможност за по-големи площи озеленени пространства и по-добра обществена функция. Оптимално е използвана и денивелацията на терена.

При завършването на комплекса освен прилежащата инфраструктура са частично възстановени и  довеждащите улици.

Обемите на двете сгради са добре пропорционирани и спокойно разположени на терена. Специфичният характер на фасадите се постига с прилагането на втора фасада – „кожа“ на сградата, което освен, че дава финес и детайл, обединява композиционно двете сгради. Блендата от HPL плоскости има за цел и да скрие парапетите и климатичните тела по фасадата.

Дизайнът на фасадите е провокиран от шуплите на корала и тяхното съвършено подреждане от природата. Завършек на композицията дават козирките след последния етаж – меки форми, перфектен детайл, фина сребриста линия, отразяване на светлината и намек за „стремеж към небето“.

Меките овални форми се повтарят и в план, дори и във формата на открития басейн.

Оригинално и носещо добавена стойност е и решението за „счупване“ на покрива напречно на фасадата, с което се осигуряват високи витрини към морската панорама.

„Корал Резиденс“ впечатлява с оригинално архитектурно решение и с внимание към всеки детайл – по сградите и в екстериора.

3. Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

В технологично отношение са приложени оригинални специално разработени за проекта детайли  и решения:

- дублираща фасада с огънати елементи от HPL плоскости на конструкция от квадратни алуминиеви профили. Решен е въпросът както с недопускане на корозия на носещата конструкция, така и с температурните разширения на метала.

- уникален детайл на „козирката“ на последен етаж със закръгления в план и трапецовиден напречен профил. Обшивката от долната страна е с ETALBOND, монтиран върху предварително поцинкована конструкция

- специфични завършващи детайли на покривни изолации с TPO мембрана и връзка с металната козирка

Фасадната дограма е PVC с алуминиева капачка, в цвят Tiger, Sparkling iron effect (ефект на пенливо желязо), стъклопакети с мултифукционално или К – стъкло, в зависимост от изложението, обков „Siegenia”, двустранно отваряем с микровентилация. Покривите са плоски, със синтетична TPO хидроизолация. За оформяне на бордовете по тераси е използван естествен камък, общите етажни коридори и стълбищни клетки  са с настилка от ефектен износоустойчив гранитогрес, а стените са боядисани в пастелни тонове, на места декорирани с дървени плоскости. Подземният паркинг е с шлайфан бетон. Терасите са с настилка от гранитогрес на лепене и двоен под на терасовидните етажи. Комплексът е с контрол на достъп, с видео – домофонна система, с  опция за получаване на съобщения от домоуправителя и превключване на камерите на сградите.

Фасадите са топлоизолирани с 10 см изолация от EPS и силиконова минерална мазилка в неутрални цветове.

За жителите и обитателите на комплекса е изграден открит басейн. Околното пространство е богато озеленено, с обособена зони за отдих и детски кът.  

 

4. Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена

- Оригинално фасадно решение, продиктувано от природните форми, осмислено и стилизирано в съвременен архитектурен детайл.

- Цялостно отношение към детайлите на сградата и качествено изпълнение.

- Стремеж към оригинално решаване на проблемите с шума и замърсяването на въздуха – дублираща фасадна бленда, създаваща тераси тип „лоджия“.