СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ НАД 10 000 КВ.М. РЗП

"СЪНДЕНС РЕЗИДЕНС"

ИНВЕСТИТОР:

„Планекс Инвест“ ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Веселин Георгиев Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Интерхолд" ЕООД

АРХИТЕКТ:

"АТЕЛИЕ КАРАДЖОВ“ ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Жилищен комплекс  „Сънденс Резиденс“ – гр. София - Жилищна сграда с магазини и подземни гаражи, находяща се в УПИ VI-2326, кв. 58, м-ст "Манастирски ливади - запад"

Инвестиционни характеристики на сградата

Сънденс Резиденс“ се намира в кв. „Манастирски ливади“ – запад върху терен с площ 3830 кв.м. и е със смесена функция – 83 апартамента и четири магазина.

Застроената площ на сградата е 1662 кв.м. РЗП – 10 383 кв.м. Нетна площ – 8 448 кв.м.

Сградата разполага с подземен паркинг с 47 бр. паркоместа, с вход от улицата и 47 бр. паркоместа в дворното пространство и по регулацията на парцела.

„Танца на Слънцето“ се постига с благоприятното ситуиране на сградата – изток-запад – по хода на Слънцето.

Архитектура, дизайн, функционалност. Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

 „Сънденс Резиденс“ е разположен  в ъглов парцел със специфична форма – на две улици. Целта на инвеститора е да се създаде проект със собствен характер, добро изложение, забелязващ се в относително сивата и еднообразна заобикаляща среда. Сградата не е ситуирана ортогонално спрямо улиците, а  е разположена диагонално, с което се постига:

- изложение изток, запад, юг и малка фасада (по късата страна на сградата) към север

- отваряне на видимостта на кръстовището на двете улици

- оформяне на паркова зона и детска площадка в западната част на парцела и два открити паркинга – в източната

Конструктивната схема на сградата е нововъведение в проектите на „Планекс инвест“ ООД с прилагането на напречна ос от 7,50 м. Тази ос позволява разполагането на по три паркоместа в междуосието и дава свобода да се проектират жилища с просторни помещения, ползвайки една ос за едностайните и ос и половина за двустайните апартаменти. Решението дава флексибелност на вътрешните преградни стени и постигането на оптимална жилищна функция.

Централно е разположено вертикално ядро от два асансьора и богато осветена с окачена фасада стълбищна клетка. На всеки етаж е създадено фоайе с „изолация“ към стълбищната клетка и озеленяване.

Входът на сградата е през дворното пространство от запад посредством голямо фоайе с портиерна служба, решено с оригинален и свеж интериор, кореспондиращ с екстериорното решение.

Фоайето с оригинален акустичен таван с декоративна и шумопоглъщаща функция, а разполагането на пощенските кутии във фоайето от дефект се превръща в приятен дизайнерски ефект в интериора.

С цел намаляване на шума по етажните коридори са приложени шумопоглъщащи минералфазерни тавани на АМF и акустични, перфорирани Rigips.

Оригинално решение е приложено на централната фасада с HPL плочи – един дървесен и два пастелни декора на RESOPAL. С идеята „игра на Слънцето“ в геометрична композиция фасадните прозорци и балкони са вписани в цветна решетка. С това се постига „насичане“ на общо взето голямата фасадна плоскост и се постига емоция и настроение в иначе в мрачната околна среда.

Отоплението и охлаждането са изпълнени с мултисплит системи на Самсунг. Фасадните дограми са REHAU, с мултифункционално стъкло (в зависимост от изложението), двустранно отваряем с микровентилация обков на Siegenia.

Комплексът е с контрол на достъп и съвременна система за FM обслужване, видеоконтрол и комуникация. Предвидена е и опция за SMART портиер.

Изпълнено е ефектно осветление на фасадата, централно озвучаване на общите части и парковата зона.

Пространството в двора пред западната фасада е богато озеленено, изградена е детска площадка, водно огледало и стойки за велосипеди.

За целия комплекс е осигурена достъпност на средата, апартаменти за инвалиди, рампи и подходи за детски колички.

За сметка на инвеститора е изградена нова улица с улично осветление и паркоместа, реализирано е озеленяване на прилежащата общинска територия извън регулация на парцела.

 

Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена

1. Ситуиране на сградата на терена и осигуряване на добро изложение, достъпност и паркова среда.

2. Архитектурна конструктивна схема на оси от 7,50 м и залагане на по-високи стандарти към помещенията за обитаване.

3. Оригинално фасадно решение, отношение към градската среда и „зелената“ система на града.

ПРИЛОЖЕНИЯ: