СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ НАД 10 000 КВ.М. РЗП

"АТЛАНТИС РEЗИДЪНС ПАРК"

ИНВЕСТИТОР:

"Атлантис Каса" ООД

КОНСТРУКТОР:

ПИНТ ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Атлантис Каса" ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Асен Игнатов, арх. Милица Петрова, арх. Димитър Цветков

АДРЕС:

гр. Бургас, кв. Сарафово
ИНФОРМАЦИЯ

Рeализацията на Atlantis Residence Park е част от иновативната стратегия на Атлантис България Холдинг за развитие на жилищна концепция за сигурност, комфорт и близост до морския бряг в квартал Сарафово Юг. Компанията се фокусира върху нова концепция за подобряване качеството на средата, изграждайки не само отделни сгради, а цялостен жилищен район, предоставяш множество предимства за неговите обитатели. Името му не е избрано случайно, тъй като това е едно от малкото места в България, където морския бряг е ориентиран на юг. През последните години компанията усилено инвестира в създаването на цялостна инфраструктура и нейната поддръжка, като изгражда водопровод и канализация за района, тротоари, улично осветление, озеленяване и облагородяване на ската към прилежащия плаж, пешеходна алея към него, почистване и поддръжка на плажната ивица, засаждане на овощни градини и др.

Atlantis Residence Park е разположен в парцел със съществуваща многогодишна растителност. Основната идея за ситуиране и формообразуване е да се съхранят ценните дървесни видове. Концепцията на инвестиционното намерение е да се създаде сигурност и комфорт в комплекс от затворен тип с акцент върху озеленяването и организирането на тематична паркова среда. Atlantis Residence Park обхваща площ от 9500 кв.м. като 60% от пространството са зелени площи. Те са обособени в 7 паркови зони – зони за отдих на цялото семейство с пейки и беседки, BBQ, територия за пикник, детска площадка, зона за спорт и релакс, обособено място за домашни любимци, декоративна градина с шахматен релеф и др. Инвестицонната идея е да се пресъздаде домашен живот извън рамките на четирите стени. Този начин на обитаване е много по-здравословен, социален и естествен. Всеки един от апартаментите е проектиран така, че да има изглед към парка, като почти всички жилища са ориентирани на юг към морето.

Ситуирането на застрояването е хармонично вписано в прилежащия парк, като са съхранени всички съществуващи многогодишни растителни видове - кестени, кипариси, липи и др. Обемно пространственото решение е формирано от редуващи се градини, като формата на сградата следва спецификите на терена и пропуска зеленината между отделните жилищни единици. Сградата е проектирана в съответствие със съвременните тенденции за здравословна среда, като съчетава  трите основни елемента: комфорт и уют на дома с функционални разпределения, детайлно зониране и озеленяване на парковите пространства и акцентиране върху гледката към морския бряг.  Създадена е модерна визия в бяло, символизиращо крайморския дух и дървесна текстура от HPL в реверанс към кестеновите дървета. Съчетани са динамиката на градския живот със спокойствието на парковата зона в близост до морския бряг. Фасадата е сегментирана в три обема, като визуално пресъздава няколко отделни сгради и по ниска етажност чрез обединяване на две етажни височини в единен модул.

Сградата следва съвременните тенденции за качество и иновативни решения за електрически зарядни станции, домофонните системи, свързване на  на дъждовната вода с инсталацията на поливните системи и др. Традиционните асфалтови настилки са заменени с павета при обособяването на пешеходни и паркинг зони около жилищните модули. Строителството е извършено с повишено внимание и отношение към съществуващата растителност. Проектирани са елементи на градски дизайн, огради и входни врати от HPL, в съответствие с цялостната концепция за въздействие на сградата. Разработена е единна визия за сградата и прилежащото и околно пространство.

Ключови качества на сградата:

Ситуирането на застрояването е хармонично вписано в прилежащия парк, като са съхранени всички съществуващи многогодишни растителни видове - кестени, кипариси, липи и др. Обемно пространственото решение е формирано от редуващи се градини, като формата на сградата следва спецификите на терена и пропуска зеленината между отделните жилищни единици. Предимството на Атлантис Резидънс Парк е симбиозата между жилища и паркови пространства с новозасадена и съществуваща растителност, решени като зони за отдих на цялото семейство с пейки и беседки, зони за пикник, детска площадка, зона за спорт и релакс, зона за домашни любимци, декоративни градини с шахматен релеф и др.

Сградата е проектирана в съответствие със съвременните тенденции за здравословна среда, като съчетава трите основни елемента: комфорт и уют на дома с функционални разпределения, детайлно зониране и озеленяване на парковите пространства и акцентиране върху гледката към морския бряг. Създадена е модерна визия в бяло, символизиращо морския бряг и дървесна текстура в реверанс към кестеновите дървета, като са съчетани динамиката на градския живот със спокойствието на парковата зона в близост до морския бряг. Фасадата е сегментирана като визуално пресъздава няколко отделни сгради и по ниска етажност чрез обединяване на две етажни височини в единен модул.

Сградата следва съвременните тенденции за качество, автоматизация и иновативни решения. Разработени са елементи на градски дизайн, огради и входни врати от HPL в съответствие с цялостната концепция за визия на сградата. Приложени са иновативни технологии за електрически зарядни станции, домофонни системи, използване на дъждовната вода, поливни системи за парковите пространства и др. Разработена е единна визия и цялостната концепция за сградата и прилежащото и околно пространство. 

ПРИЛОЖЕНИЯ: