СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

"АПАРТ ОБЩЕЖИТИЕ"

ИНВЕСТИТОР:

"Бългериън Билдинг Къмпани“ АД

КОНСТРУКТОР:

"Екстрийм Инжeнеринг Груп" ООД - инж.Борислав Василев , инж.Мария Динева

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Бългериън Билдинг Къмпани“ АД

АРХИТЕКТ:

"Амфион" ООД

АДРЕС:

София, Студентски град
ИНФОРМАЦИЯ

ОБЕКТ :   АПАРТ ОБЩЕЖИТИЕ в УПИ II-2700, кв.84,                                 

 

м.“Студентски град“, гр. София

 

ПРОЕКТАНТ: „АМФИОН“ ЕООД - арх. Борислав Богданов

 

ИНВЕСТИТОР: „Бългериън Билдинг Къмпани“  АД

 

ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ: „Бългериън Билдинг Къмпани“  АД

 

        Обектът представлява самостоятелна свободностояща сграда разположена на ъгъла на един от централните софийски булеварди – „св. Климент Охридски”  и ул. „проф. Г. Брадиславов” пред главния вход на технически университет в кв. „Студентски град”. Харектерно за него е, че е разположен над магистрален колектор на топлоцентралата, което налага сложно конструктивно решение – премостване на десет метровия сервитут с  еднометрови стоманобетонови греди и колони на височина осигуряваща преминаване на обслужващ камион и насаждането на конструкцията на горните етажи върху тях. Това решение обуславя до голяма степен архитектурата.

 

По първоначален проект сградата е предвидена за общежитие за студенти. Възловото ѝ местоположение и атрактивната архитектура предизвикват оправдан интерест и след преработка на първоначалния проект обектът се разпродава като многофамилна жилищна сграда с апартаменти. За да стане това възможно стаите се обединяват, пералните и общи помещения в сутерена се преработват на мазета, обособяват се места за паркиране.

 

Въпреки тоталната смяна на функцията фасадата е запазена по първоначалния проект. Архитектурният ефект е създаден чрез контраста от равната фасадна плоскост и подчертано вдлъбнатите навътре прозорци, засилен чрез контраста между белия и тъмносив цвят. Чрез смяна на ъгъла на прозорците към фасадната плоскост тъмните отвори в нея променят формата си от правоъгълник към трапец. Драматизмът се засилва от бели решетки удължаващи обема на прозоречната вдлъбнатина и прикриващи климатичните инсталации.

 

Сградата е завършена с терасовиден етаж скрит зад прекъсната стена и пергола в тъмносив цвят. Тяхната роля е по възможен естетичен начин да прикрият бъдещи своеволя на обитателите на етажа, като решения за остъкляване, покриване или приобщаване на тераси.

ПРИЛОЖЕНИЯ: